ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Κινδυνεύουν να παραγραφούν χρέη του ΕΟΠΥΥ καταγγέλλει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

Κινδυνεύουν να παραγραφούν χρέη του ΕΟΠΥΥ καταγγέλλει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

Ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς, από το 2012, φέρνουν σε αδιέξοδο τους εμπλεκόμενους καθώς ο κίνδυνος διαγραφής τους είναι ορατός με τη λήξη της 5ετίας.

Αυτό καταγγέλλει η ένωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιατρών   (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) σε ανακοίνωση της, στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι παρόλο που η νομοθεσία ορίζει την 20η Ιουνίου του 2017 ως την τελευταία ημερομηνία για την αποπληρωμή των οφειλών του 2012 των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν έχει γίνει καμία κίνηση από την πλευρά του οργανισμού. Έτσι παραμένει απλήρωτη η οφειλή 10% του ΟΠΑΔ, του ΤΑΠ-ΟΤΕ, της εκκαθάρισης και του συμψηφισμού του 10% του ΕΟΠΥΥ με τα οφειλόμενα rebates και clawbacks για ιατρικές πράξεις και εργασηριακές εξετάσεις, ενώ δεν έχουν εκκαθαριστεί ακόμη οι οφειλές άλλων ταμείων όπως ΕΤΑΑ, ΙΚΑ κλπ.

«Οι συμβεβλημένοι ιατροί βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης καθώς για τους περισσότερους εκκρεμούν πληρωμές 6μήνου από τον Δεκέμβριο του 2016, έχοντας να αντιμετωπίσουν την αδυσώπητη λαίλαπα του ΕΦΚΑ», αναφέρει στη δήλωση της η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και για στον κλάδο των Φυσικοθεραπευτών, οι οποίοι έχουν αρκετές φορές διαμαρτυρηθεί μέσω του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών για το θέμα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές παραμένουν.

Ο Ιατρικός Σϋλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) από την πλευρά του ανακοίνωσε τα εξής, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ κ. ΑΘ. Μπακαλέξη τις προηγούμενες ημέρες. «Επισημαίνουμε στα μέλη μας που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από τον ΕΟΠΥΥ έως το 2012 ότι τίθεται κίνδυνος παραγραφής, άμα την παρέλευση πενταετίας και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να συμβουλευθούν τον νομικό της επιλογής τους, προκειμένου να προβούν στις απαιτούμενες νομικές ενέργειες, προκειμένου να εξασφαλίσουν την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Οι υπηρεσίες του ΙΣΑ, κατ’ εντολή του Προέδρου, κ. Γεώργιου Πατούλη, θα συνδράμουν με διευκρινήσεις και συμβουλές τα μέλη του».