ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Έρευνα: Λανθασμένη δόση αντιπηκτικών λαμβάνει σημαντικό ποσοστό ασθενών

Έρευνα: Λανθασμένη δόση αντιπηκτικών λαμβάνει σημαντικό ποσοστό ασθενών

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Νέα δεδομένα έρευνας της Mayo Clinic έδειξαν ότι σε έναν στους έξι, περίπου, ασθενείς που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή έχει συνταγογραφηθεί λανθασμένη δόση θεραπείας με αντιπηκτικά.

 Η κολπική μαρμαρυγή χαρακτηρίζεται από ταχεία, ακανόνιστη καρδιακή συχνότητα, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από 50 έως 150 σφίξεις το λεπτό. Η κατάσταση αυτή προκαλεί κόπωση του καρδιακού μυός και καρδιακή ανεπάρκεια, δηλαδή  η καρδιά δεν μπορεί να προωθήσει επαρκή ποσότητα αίματος στα υπόλοιπα όργανα.

 Κατά τη συγκεκριμένη έρευνα της Mayo Clinic, εξετάστηκαν 14.865 ασθενείς που λάμβαναν ως αντιπηκτική αγωγή apixaban, dabigatran ή rivaroxaban, από τον Οκτώβριο του 2010 έως τον Σεπτέμβριο του 2015. Από αυτούς, διαπιστώθηκε ότι το 16% έπαιρνε δόση που δεν ανταποκρινόταν στις συστάσεις του FDA.

 Επιπλέον, τα δεδομένα έδειξαν ότι έως και το 40% αυτών των ασθενών λαμβάνουν υψηλότερη δόση από αυτή που συστήνεται. 

Η βασική επίπτωση από τα παραπάνω ευρήματα είναι ότι, καθώς το 10% των ατόμων που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή έχουν επίσης σοβαρή νεφρική νόσο, η εσφαλμένη δόση του αντιπηκτικού μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρής αιμορραγίας. Αντίθετα, εκτιμάται ότι το 13% των ασθενών που δεν πάσχουν από νεφρική νόσο λαμβάνουν μικρότερη από την κατάλληλη δόση, γεγονός που συσχετίζεται με λιγότερη αποτελεσματικότητα στην πρόληψη ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

 «Η υπερβολική δόση είναι ένα αρκετά απλό πρόβλημα και μπορεί να αποφευχθεί με την τακτική παρακολούθηση της λειτουργίας των νεφρών», εξηγεί ο Δρ Peter Noseworthy, ένας από τους κύριους συγγραφείς της έρευνας. «Ωστόσο, η υποδοσολογία είναι πιο περίπλοκο ζήτημα. Τα αντιπηκτικά φάρμακα πρέπει να επιτυγχάνουν ισορροπία μεταξύ της ελάττωσης του κινδύνου ενός εγκεφαλικού και του κινδύνου μίας αιμορραγίας. Θεωρώ ότι οι γιατροί συχνά επιλέγουν να μειώσουν τη δόση όταν κρίνουν ότι οι ασθενείς τους έχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο αιμορραγίας -ανεξάρτητα από τη λειτουργία των νεφρών», πρόσθεσε.

 

«Διεξάγαμε αυτήν τη μελέτη για να επισημάνουμε την επικράτηση της ακατάλληλης δοσολόγησης στην κλινική πρακτική ρουτίνας και τα σχετικά αρνητικά αποτελέσματα», τόνισε ο Δρ Noseworthy. «Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία που έχει για τους γιατρούς να προσέχουν τη λειτουργία των νεφρών κατά την επιλογή ή την προσαρμογή της δόσης των αντιπηκτικών».