ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Η αγορά καθορίζει τη διείσδυση των γενοσήμων στο ΕΣΥ...

Η αγορά καθορίζει τη διείσδυση των γενοσήμων στο ΕΣΥ...

«Η χαμηλή διείσδυση των γενοσήμων θα αντιμετωπιστεί με το νοσοκομειακό συνταγολόγιο και με τον αναβαθμισμένο ρόλο του νοσοκομειακού φαρμακοποιού. Τέλος θα αναθεωρηθούν όλες οι προωθητικές ενέργειες των φαρμακευτικών εταιρειών και η σχέση τους με τους επαγγελματίες υγείας».

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων την Τετάρτη 7 Ιουνίου ο γενικός γραμματέας Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε συνέδριο για το νοσοκομειακό φάρμακο.

Όμως, τα ως άνω μέτρα δεν θα μπορέσουν σε καμία περίπτωση να οδηγήσουν σε δραστική αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων στο σύνολο της κατανάλωσης στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας ή, με άλλα λόγια, τα ως άνω μέτρα θα οδηγήσουν σε δραστική αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας, αλλά αυτό θα συνεπιφέρει την δραστική αύξηση της σχετικής δημοσίας δαπάνης!

Γιατί θα συμβεί αυτό; Μα, είναι προφανές και γνωστό ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες προσφέρουν τα πρωτότυπα ή τα off patent προϊόντα τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας, με έκπτωση της τάξης ακόμη και του... 75%, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές κατά τις οποίες οι φαρμακευτικές εταιρείες κάνουν δωρεές μεγάλες ποσότητες φαρμακευτικών σκευασμάτων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας, με «αντάλλαγμα» τη συνέχιση της κατανάλωσης των εν λόγω πρωτοτύπων και off patent φαρμακευτικών σκευασμάτων από τους νοσηλευόμενους ασθενείς, μετά από την έξοδό τους από το νοσοκομείο, δηλαδή στην εξωνοσοκομειακή κατανάλωση φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Ποιο γενόσημο φαρμακευτικό σκεύασμα μπορεί να ανταγωνιστεί εκπτώσεις της τάξεις του 75%, ακόμη και του... 100%, στην τιμή του, προκειμένου ο ορθολογικός και συνεπής  διοικητής νοσοκομείου του ΕΣΥ να προτιμήσει το γενόσημο φαρμακευτικό σκεύασμα, χωρίς να εκτροχιάζει, αλλά, απεναντίας, να συγκρατεί και, ίσως, να μειώνει την δημόσια νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για το ίδρυμα το οποίο διοικεί;

Εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα είναι μόνον η αγορά εκείνος ο παράγοντας ο οποίος καθορίζει το ύψος της διείσδυσης των γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων στο σύνολο της σχετικής κατανάλωσης για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας και μέτρα σαν τα ως άνω, τα οποία ανέφερε ο Γιώργος Γιαννόπουλος, δεν είναι παρά απολύτως αλυσιτελή..