ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Οι...«κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ.» δεν γνωρίζουν ότι η δουλειά των γιατρών είναι οι ασθενείς!

Οι...«κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ.» δεν γνωρίζουν ότι η δουλειά των γιατρών είναι οι ασθενείς!

Γράφει η Πόπη Γεωργίου

 

 

Σε μία απαράδεκτη όσο και αντιδεοντολογική, και μάλιστα μέσω... κύκλων, φραστική επίθεση εναντίον των γιατρών του νοσοκομείου παίδων της Αθήνας "Αγία Σοφία", με αφορμή το θάνατο του 11χρονου στο Μενίδι της Αττικής, προχώρησε χθες η Ελληνική Αστυνομία, με δηλώσεις... κύκλων της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ).

 

Σε μία προσπάθεια να αποσείσει τις σοβαρές ευθύνες της για όσα συμβαίνουν στο Μενίδι, απουσία των δυνάμεών της τόσα χρόνια, η ΕΛ.ΑΣ., για την ακρίβεια οι... κύκλοι της δήλωσαν το εξής χαρακτηριστικό στο ΑΜΠΕ:

 

«Εάν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης οι γιατροί του νοσοκομείου όπου διακομίστηκε ο μαθητής είχαν διαπιστώσει ότι δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι του, θα είχαμε αποκλείσει αμέσως την περιοχή και πιθανότατα θα συλλαμβάναμε το δράστη. Εμείς ενημερωθήκαμε για το πόρισμα του ιατροδικαστή το μεσημέρι της Παρασκευής. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Θα “δέσουμε”, όμως, την υπόθεση και ο δράστης θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη».

 

Μάλλον οι κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ. οφείλουν να ενημερωθούν ότι οι γιατροί του ΕΣΥ κάνουν ακριβώς τη δουλειά για την οποία ετάχθησαν και καμία άλλη, ενώ δεν αποτελούν συνεργάτες της αστυνομίας, σε καμία περίπτωση...

 

Έχει, λοιπόν, απόλυτο δίκιο ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Δημήτρης Βαρνάβας, ο οποίος προέβη χθες σε μία αρκούντως «σκληρή» δήλωση κατά των εν λόγω… κύκλων της ΕΛ.ΑΣ. και κάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα να τους μαζέψει.

 

Για την Ιστορία, η δήλωση του Δημήτρης Βαρνάβα έχει ως εξής:

 

«Διαβάζουμε σε σημερινό ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου πως «κύκλοι της ΕΛΑΣ» επικρίνουν τους γιατρούς του Αγ. Σοφία ότι δε διέγνωσαν άμεσα πως το παιδάκι που διακομίστηκε στο Νοσοκομείο διασωληνωμένο έφερε σφαίρα στο κρανίο.

Το Νοσοκομείο απάντησε ήδη από την πρώτη στιγμή ότι μέλημα των γιατρών ήταν να κάνουν ανάνηψη στο παιδί. Η διερεύνηση της αιτίας θανάτου δεν είναι  αρμοδιότητα του Τμήματος Επειγόντων, αλλά ανήκει στον Ιατροδικαστή.

Ούτε το Νοσοκομείο, ούτε κάποιος γιατρός καταλόγισαν ευθύνες στην ΕΛΑΣ, στη δικαιοσύνη, στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία για τον τραγικό θάνατο του παιδιού. Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε ανευθυνότητα και προσβολή στη μνήμη του παιδιού.

Διερωτόμαστε εύλογα και αναμένουμε απάντηση από την πολιτική ηγεσία: από πότε η ΕΛΑΣ απέκτησε «κύκλους» που διαρρέουν ανώνυμα πληροφορίες, καταλογίζοντας ευθύνες σε άλλους;

Από πότε η ΕΛΑΣ, αντί ν΄ ασχοληθεί με το φόνο, ασχολείται με διαρροές που τροφοδοτούν τηλεοπτικές εκπομπές και κριτική καφενείου;

Ο κ Τόσκας οφείλει να τοποθετηθεί υπεύθυνα και να αναθέσει στο Γραφείο Τύπου της ΕΛΑΣ να ανασκευάσει αυτές τις ανεύθυνες και απαράδεκτες διαρροές και να συστήσει παράλληλα στους «κύκλους» να σιωπήσουν.

Ας το πράξει μάλιστα έγκαιρα πριν μετατραπούν σε 'σταγονίδια'".

 

Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ.

Σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, την οποίαν είχαν σήμερα το πρωί ο γενικός γραμματέας Προστασίας του Πολίτη Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνος Τσουβαλάς με τον γενικό γραμματέα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Δημήτρη Βαρνάβα, με αφορμή την επίθεση δήθεν «κύκλων» της ΕΛ.ΑΣ. κατά των γιατρών του νοσοκομείου παίδων της Αθήνας «Αγία Σοφία», το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε σήμερα το μεσημέρι την εξής ανακοίνωση:

 

«Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι δημοσιεύματα, που αποδίδονται σε «διαρροές» και «κύκλους της ΕΛ.ΑΣ.», σχετικά με ενέργειες γιατρών του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», στο πρόσφατο περιστατικό του θανάσιμου τραυματισμού του 11χρονου ανήλικου, σε καμία περίπτωση δεν απηχούν ούτε εκφράζουν την Ελληνική Αστυνομία.

Η θέση της Ελληνικής Αστυνομίας εκφράζεται επίσημα, μέσα από τα αρμόδια θεσμοθετημένα υπηρεσιακά όργανα».