ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Στο παίδων Πεντέλης και το Χατζηκώστα Ιωαννίνων δεν έχουν χρήματα να κάνουν ορθοπεδικά χειρουργεία

Στο παίδων Πεντέλης και το Χατζηκώστα Ιωαννίνων δεν έχουν χρήματα να κάνουν ορθοπεδικά χειρουργεία

Όπως αναφέραμε και χθες σε άρθρο του dailypharmanews, η κρίση έχει χτυπήσει στο έπακρο το Παίδων Πεντέλης με τον πενιχρό προϋπολογισμό να μην επαρκεί για όλες τις ορθοπεδικές επεμβάσεις! Η ίδια κατάσταση όμως επικρατεί και στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων όπου οι ορθοπεδικοί αναστέλλουν την λειτουργία καθώς ο προϋπολογισμός της κλινικής «στέρεψε»!

«Απέναντι στους ασθενείς και τους συνοδούς τους, εγώ προσωπικά και όλοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, νιώθουμε ηθική υποχρέωση για μια ανθρώπινη και αξιοπρεπή αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, αντάξια των προσδοκιών τους. Κύριοι στόχοι μου και βασικοί άξονες και αρχές λειτουργίας του νοσοκομείου μας θα επιδιώκω καθημερινά να είναι η προάσπιση και βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, στα πλαίσια της αρχής της καθολικής κάλυψης (…) χωρίς καμία έκπτωση στις διαγνωστικές και θεραπευτικές ανάγκες των ανώνυμων ασθενών και ανεξαρτήτως υπηκοότητας, θρησκευτικών πεποιθήσεων, καταγωγής, κοινωνικής τάξης, φύλου, οικονομικής κατάστασης ή ασφαλιστικής κάλυψης». Αυτά ανέφερε ο διοικητής  του δεύτερου μεγαλύτερου νοσοκομείου της Ηπείρου , Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Χατζηκώστα, Ευάγγελος Καρβούνης.

Απάντηση με ερωτηματικά από το Παίδων Πεντέλης

Η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου «Παίδων Πεντέλης» πάντως εξήγησε χθες ότι «η Ορθοπεδική Κλινική του Γ.Ν. «Παίδων Πεντέλης» λειτουργεί κανονικά με βάση τη στελέχωσή της παράγοντας ουσιαστικό έργο και αντιμετωπίζοντας το σύνολο των περιστατικών που προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία, τακτικά και επείγοντα. Βρίσκεται ήδη σε τελικό στάδιο η διαδικασία κρίσης για την επιλογή Ιατρού Ορθοπεδικού Επιμελητή Β’ στη μια κενή οργανική θέση που υπάρχει και η κρίση της είχε ανασταλεί από το 2010. Αυτή τη στιγμή είναι καλυμμένες  οι προβλεπόμενες τέσσερις (4) οργανικές θέσεις αφού υπάρχουν τρεις μόνιμοι και ένας επικουρικός ορθοπεδικός».

Τι σημαίνει αυτό; Δεδομένου ότι τις καταγγελίες για την Ορθοπεδική κλινική τις έκανε η συντονίστρια διευθύντρια της κλινικής η κ. Ιωάννα Πασπάτη, και δεδομένου ότι ταυτόχρονα απέστειλε ενημέρωση στην ΕΙΝΑΠ ζητώντας βοήθεια για το πρόβλημα, την οποία και έλαβε με σχετική ανακοίνωση της Ένωσης, δεν τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης.

Στο Παίδων Πεντέλης ο προϋπολογισμός για το τρέχον έτος δεν ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ, κάτι που εξηγεί πως στην ορθοπεδική κλινική -που αναλογούν 60.000 ευρώ - δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Μάλιστα αν λάβει κάποιος υπόψη ότι το κόστος για τα υλικά μιας σπονδυλοδεσίας φτάνει τα 5.000 - 6.000 ευρώ, ενώ το κόστος για την αντιμετώπιση της παραλυτικής σκολίωσης μπορεί να φτάσει έως και τα 10.000 ευρώ. Παράλληλα υπάρχει και έλλειψη αναισθησιολόγων.

 

Από την διοίκηση του νοσοκομείου και το υπουργείο Υγείας εξηγούν αυτά που προωθούνται. Δεν αρνούνται τα προβλήματα που ισχύουν αυτήν την στιγμή. Αναφέρουν για παράδειγμα: «Ήδη με την έγκριση της α’ τροποποίησης του προϋπολογισμού 2017 έχει αυξηθεί κατά 10.000 ευρώ (από 60.000 ευρώ σε 70.000 ευρώ) ο προϋπολογισμός για τα ορθοπεδικά υλικά και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τη περεταίρω αύξησή του στη διάρκεια του χρόνου με βάση πάντα τις ανάγκες και τις αντίστοιχες δυνατότητες».

 

Όσο για την δήλωση της διοίκησης που «σηκώνει» την περισσότερη συζήτηση, δεδομένου ότι η συντονίστρια της κλινικής δεν θα μπορούσε να εκτίθεται λέγοντας τόσα ψέματα, είναι η παρακάτω: «Δηλώνεται κατηγορηματικά ότι κανένα προγραμματισμένο εντός του 2017 χειρουργείο δεν έχει αναβληθεί ή ακυρωθεί λόγω έλλειψης πόρων.  Επομένως κρίνεται επιεικώς ατυχής ο τίτλος δημοσιεύματος «έλλειψη χρημάτων, στάση χειρουργείων» αφού όλα τα επίσημα καταγεγραμμένα περιστατικά που με βάση το νόμο περιλαμβάνονται στη λίστα χειρουργείου και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Νοσοκομείου, γίνονται κανονικά και με βάση το πρόγραμμα όλων των χειρουργικών κλινικών του Νοσοκομείου». Η δήλωση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που καταγγέλλουν οι αρμόδιοι γιατροί.

 

Αλλά όλα ξεκαθαρίζουν στην τελευταία παράγραφο της αντίδρασης από την διοίκηση όπου αναφέρεται: «Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση δηλώνει ότι περιστατικά που απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση με βάση τη βαρύτητά τους και την αντίστοιχη κατάταξη ως προς το επείγον του χαρακτήρος τους, προγραμματίζονται ανεξαρτήτως κόστους των επεμβάσεων και με τη συνεχή εποπτεία όλων των θεσμικών οργάνων του Νοσοκομείου (Επ. Συμβούλιο, Διευθ. Ιατρικής Υπηρεσίας, Συν. Χειρουργικού Τομέα, Επιτροπή Χειρουργείου)».

 

Παραδέχονται δηλαδή ότι τα περιστατικά επιλέγονται ανάλογα την σοβαρότητα και χειρουργούνται αφού ειδική επιτροπή εγκρίνει το έξοδο!

 

Το βέβαιον είναι ότι η υπόθεση δεν θα τελειώσει εδώ καθώς ο μαινόμενος «πόλεμος» διοίκησης και υπουργείου με τους γιατρούς του Παίδων δεν έχει κάνει ακόμα τον κύκλο του. Η υπόθεση άλλωστε έχει φτάσει και στη Βουλή…

 

Ερώτηση στη Βουλή

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε για το θέμα η Βουλευτής της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου στην οποία αναφέρει πως ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου για το έτος 2017 ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ, ενώ για την κάλυψη των αναγκών της ορθοπεδικής κλινικής διατίθενται μόλις 60.000 Ευρώ. Παρέμβαση είχε κάνει νωρίτερα με ανακοίνωσή του και ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου ζητώντας από το ΥΥΚΑ να πράξει τα δέοντα…

Παρότι το νοσοκομείο αποτελεί εδώ και χρόνια σημείο αναφοράς για τη χειρουργική αντιμετώπιση παθήσεων στη σπονδυλική στήλη, τα χειρουργεία αναβάλλονται επ΄ αόριστον. Ήδη 12 παιδιά βρίσκονται σε λίστα αναμονής. Εξάλλου, από τον Απρίλιο οι χειρουργοί της ορθοπεδικής κλινικής αναγκάζονται να ενημερώνουν τους γονείς τους ότι δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης διεξαγωγής χειρουργείων. Αιτία, η έλλειψη χρημάτων!

Ερώτηση στη Βουλή

Ερώτηση προς το υπουργείο Υγείας κατέθεσε χθες  η Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, με θέμα την αναστολή σοβαρών χειρουργικών επεμβάσεων στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

Ρωτά συγκεκριμένα η κ. Σιδηροπούλου:

  1. Αληθεύουν τα δημοσιεύματα περί αναστολής ορθοπεδικών χειρουργικών επεμβάσεων στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης;
  2. Ποιός είναι ο προϋπολογισμός του για το έτος 2017;
  3. Αν ισχύουν τα δημοσιεύματα, με ποιό τρόπο προτίθεστε να επέμβετε στην αντιμετώπιση του φαινομένου αναστολής σοβαρών χειρουργικών επεμβάσεων, πράγμα που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των παιδιών;

Ο Βασίλης Οικονόμου ζητεί παρέμβαση του υπουργείου Υγείας

Ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Βασίλης ζητεί την παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, σχολιάζοντας:  «Θλίψη, αλλά και μεγάλη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης δεν επαρκεί για τη διεξαγωγή σοβαρών ορθοπεδικών επεμβάσεων. Αποτέλεσμα αυτού είναι η αναγκαστική μετάθεση χειρουργείων για το επόμενο έτος.

Η κυβέρνηση, για μία ακόμα φορά, λάμπει δια της απουσίας της. Πότε άραγε θα ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα της υγείας, τα οποία πλέον χτυπούν την πόρτα και των μικρότερων σε ηλικία ασθενών;

Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να σταματήσει να έχει την προσοχή της μόνο στην προετοιμασία επικοινωνιακού τύπου επισκέψεων και να σκύψει πάνω στα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες».

 

 

Μ.Τ.