ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

ΣΦΕΕ και ΠΕΦ θα καταθέσουν κοινή πρόταση για τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων

ΣΦΕΕ και ΠΕΦ θα καταθέσουν κοινή πρόταση για τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων

Γράφει η Πόπη Γεωργίου

 

Με υπουργική απόφαση και αφού έχει προηγηθεί διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια και τους επικεφαλής του κουαρτέτου, από τους οποίους θα έχει λάβει τη σύμφωνη γνώμη, είναι αποφασισμένος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός να επιβάλλει ένα συναινετικό νέο τρόπο για την τιμολόγηση και την ανατιμολόγηση του συνόλου των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του dailypharmanews.gr, ο Ανδρέας Ξανθός ζήτησε χθες από τους επικεφαλής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Πασχάλη Αποστολίδη και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρο Τρύφωνα να έρθουν οι δύο φορείς σε εύλογο χρονικό διάστημα σε συνεννόηση και να συμφωνήσουν επί μίας κοινής πρότασης σχετικά με την τιμολόγηση και την ανατιμολόγηση του συνόλου των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Μάλιστα, ο Ανδρέας Ξανθός εξέφρασε χθες επίσης την επιθυμία του η επόμενη ανατιμολόγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων, η οποία πρέπει να διενεργηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο, να πραγματοποιηθεί με βάση την κοινή σχετική πρόταση των ΣΦΕΕ – ΠΕΦ.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες του dailypharmanews.gr, στην ίδια συνάντηση ο Ανδρέας Ξανθός παρουσίασε τον νέο τρόπο υπολογισμού του clawback επί της δημοσίας εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, με τον Πασχάλη Αποτολίδη να διατυπώνει εκ νέου τις σχετικές διαφωνίες του ΣΦΕΕ, καθώς ο υπολογισμός του clawback εξακολουθεί, και με τον νέο τρόπο υπολογισμού, να μην πραγματοποιείται επί της x - factory τιμής των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Για το θέμα της συνάντησης των δύο μερών, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Υγείας, συνάντηση του υπουργού Ανδρέα Ξανθού με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) για το νέο τρόπο υπολογισμού του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής για τη φαρμακευτική δαπάνη (claw back).

Στη συνάντηση ο Α. Ξανθός, αρχικά παρουσίασε τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί αυτήν την περίοδο το Υπουργείο Υγείας και αναμένεται να περιορίσουν το claw back, όπως τα κριτήρια HTA για την έγκριση των νέων φαρμάκων, η διαπραγμάτευση βιώσιμων τιμών αποζημίωσης και ο έλεγχος του όγκου συνταγογράφησης με την ενσωμάτωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών .

 Στην συνέχεια  ο υπουργός Υγείας ανέλυσε στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας την τελική πρόταση του υπουργείου Υγείας για τη δικαιότερη κατανομή του ποσού της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία υλοποιείται με υπουργική απόφαση που υπεγράφη σήμερα Πέμπτη 29/6/2017.    

Σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού του claw back  το 10% του συνολικού ποσού θα επιβαρύνει τις εταιρείες που προκαλούν τη μεγαλύτερη υπέρβαση δαπάνης και το 90% θα υπολογίζεται με βάση το μερίδιο αγοράς  κάθε εταιρείας, όπως συνέβαινε και μέχρι σήμερα.   

Παράλληλα ο Α. Ξανθός μετά από τη συζήτηση με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, αποφάσισε να διερευνήσει το ενδεχόμενο εξαίρεσης από τη διαδικασία του claw back συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμάκων που αφορούν ευπαθείς ομάδες ασθενών και χαρακτηρίζονται από ανελαστική ζήτηση (πχ ορφανά φάρμακα),  για την προώθηση της οποίας θα υπάρξει  σχετική νομοθετική ρύθμιση το επόμενο διάστημα».