ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Η νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει υπέρ, κατά, και «μαύρες τρύπες»

Η νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει υπέρ, κατά, και «μαύρες τρύπες»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 8ο Pharma and Health Conference που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, ο κ. Ευάγγελος Φραγκούλης, MD, MSc, γενικός-οικογενειακός γιατρός, γενικός γραμματέας στην Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής και αναπλ. αρχίατρος ΕΔΟΕΑΠ, εξέτασε τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια… Και δεν ήταν ο μόνος καθώς αρκετοί ομιλητές εντόπισαν υπέρ και κατά!

 

Στα θετικά περιλαμβάνονται κατά τον κ. Φραγκούλη, η εγκαθίδρυση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, με δωρεάν πρόσβαση για όλους τους πολίτες, με καθορισμένο πληθυσμό ευθύνης και λειτουργία gatekeeping. Στο σημείο αυτό είναι υποχρεωτική η παραπομπή από τον οικογενειακό γιατρό προς εξειδικευμένη φροντίδα, περιπατητική ή νοσοκομειακή υπό την ασφαλιστική κάλυψη του ΕΟΠΥΥ. Τα στοιχεία αυτά προάγουν τις 4 θεμελιώδεις αξίες της ΠΦΥ δηλαδή: Προσβασιμότητα πρώτης επαφής (first Contact accessibility), συνέχεια στη φροντίδα (Continuity), ολιστική φροντίδα (Comprehensiveness) και συντονισμός στη φροντίδα (Coordination).

Στα αρνητικά καταλογίζεται η δημιουργία ενός συστήματος ΠΦΥ δυο ταχυτήτων στις αστικές περιοχές, με τις ΤΟΜΥ να κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε προνοιακές δομές, καθώς μόνο σε αυτές θα έχουν πρόσβαση οι ανασφάλιστοι και οι αλλοδαποί. Ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση να δημιουργηθούν εξ’ αρχής νέες, κρατικές δομές σε μια χώρα με το πυκνότερο δίκτυο ιδιωτών ιατρών στον κόσμο (30% ιδιώτες, 70% δημόσιο στις ΤΟΜΥ).

Και ιδού η «μαύρη τρύπα»

Η αποζημίωση των γιατρών των ΤΟΜΥ με πάγια αντιμισθία προβληματίζει σε σχέση με την απουσία κινήτρων αποδοτικότητας ενώ ύψος αποζημίωσης των συμβεβλημένων ιδιωτών γιατρών είναι αποκαρδιωτικό και όχι αντάξιο του έργου που καλούνται να αναλάβουν. Ερωτηματικά υπάρχουν για το αν οι γιατροί θα αποδεχτούν μια τέτοια σύμβαση. Η μεροληψία υπέρ του κρατικού συστήματος είναι διάχυτη. Η ελευθερία επιλογής οικογενειακού ιατρού και ιατρού ειδικότητας από τον πολίτη περιορίζεται ασφυκτικά, καθώς δίνεται προτεραιότητα στην κάλυψη του πληθυσμού μέσω των δημόσιων δομών και όχι στις προτιμήσεις του πολίτη!

Από την πλευρά του ο κύριος Μάριος- Γεώργιος Πυρπασόπουλος, παθολόγος και πρόεδρος στον Ιατρικό Σύλλογο Χαλκιδικής, σχολίασε ότι στη χώρα μας υπάρχουν ήδη οι υποδομές για τη δημιουργία δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Το βασικό πρόβλημα είναι η συνεργασία και ο συντονισμός τους ως προς την διαχείριση των ασθενών σε κοινή βάση,  με αποτέλεσμα να υπάρχει άναρχη ροή ασθενών σε όλα τα επίπεδα του συστήματος υγείας.

Ταυτόχρονα, υπάρχει πληθώρα αυτοαπασχολούμενων που ασκούν πρωτοβάθμια εκτός πλαισίου. Σε αυτό το άναρχο τοπίο η κινητικότητα των πολιτών στο σύστημα υγείας είναι επώδυνη, χρονοβόρα και δαπανηρή. Με γνώμονα το συμφέρον του Έλληνα πολίτη, πρωταρχικό μέλημα της πολιτείας είναι η ασφαλής και ανταποδοτική ιατρική αντιμετώπιση στα δίκτυα υγείας, είτε δημόσια είτε ιδιωτικά. Αποτελεί, λοιπόν, αναγκαιότητα  και προτεραιότητα η οριοθέτηση κοινών κανόνων τόσο στον δημόσιο όσο και ιδιωτικό τομέα. Ο κύριος Πυρπασόπουλος κατέληξε στις προτάσεις της Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος για θεσμοθέτηση κοινών εθνικών κανόνων, ενιαίο αλγόριθμο διαχείρισης ασθενών και δημιουργία ενός δικτύου ειδικών ιατρών, παράλληλα με το δίκτυο των οικογενειακών ιατρών.

Ο Κώστας Λουράντος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής ανέφερε ότι οι φαρμακοποιοί στην Ελλάδα έχουν τη μεγαλύτερη και την καλύτερη διασπορά σε όλη την Ευρώπη. «Δεν είμαστε μόνο εμπορικές μονάδες αλλά μονάδες που παρέχουν υπηρεσίες, τις οποίες παρέχουν χωρίς την έννομη μορφή τους αλλά κατά το δοκούν. Στην Ευρώπη οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται σε πολλά μεγάλα κράτη συντεταγμένα, με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Όπου εφαρμόζεται η ΠΦΥ μέσω φαρμακείων, σε κανόνες, έχει μειωθεί η συνταγογράφηση», σημείωσε. «Να δούμε τι κερδίζουμε από αυτές τις υπηρεσίες σαν κράτος κι εφόσον είναι καλύτερες και οικονομικότερες να τις βάλουμε σε ορισμένο πλαίσιο και να τις αποζημιώσουμε. Περιμένουμε να δούμε από τον υπουργό υγείας ποιος θα είναι ο ρόλος μας», κατέληξε.

 

 

Μ.Τ.