ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Το «Ευγενίδειο» δεν μας λύνει τις μεγάλες απορίες... Γιατί άραγε;

Το «Ευγενίδειο» δεν μας λύνει τις μεγάλες απορίες... Γιατί άραγε;

Γράφει η Πόπη Γεωργίου

 

“Το «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο» είναι Νοσηλευτικό Ίδρυμα, του οποίου Κύριος Μέτοχος είναι το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (99,6% των μετοχών) και διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο ορίζεται από το Πανεπιστήμιο.

Λόγω του ανωτέρω ιδιοκτησιακού καθεστώτος, στο «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο» παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες πολλοί διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί ιατροί, όλων των ειδικοτήτων.

Η μεγάλη πλειονότητα των νοσηλευομένων στο «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο» είναι ασφαλισμένοι στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., λόγω του “κοινωφελούς” χαρακτήρα του Ιδρύματος.

Το ότι το «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο» δεν είναι ενταγμένο στο σύστημα εφημεριών του Ε.Σ.Υ., σε καμία περίπτωση, το γεγονός αυτό δεν αποκλείει την εισαγωγή ασθενών, που έχουν ανάγκη, καθ΄όλο το 24ωρο. Άλλωστε και άλλα ανάλογα νοσηλευτικά ιδρύματα (όπως π.χ. το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο), δεν είναι ενταγμένα στο σύστημα εφημεριών του Ε.Σ.Υ., παρέχουν όμως, υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες στο σύστημα υγείας”.

Περισσότερα ερωτήματα προκαλεί η ως άνω… διευκρινιστική ανακοίνωση, την οποίαν εξέδωσε χθες το απόγευμα η διοίκηση του «Ευγενίδειου» Θεραπευτηρίου, παρά απαντά!

Κατ’ αρχάς, μόνον εμμέσως και υπορρήτως διαφαίνεται από την ίδιαν την ανακοίνωση ότι το «Ευγενίδειο» Θεραπευτήριο είναι Ανώνυμη Εταιρεία, ενώ πέρα ως πέρα ακατανόητη είναι η επιχειρούμενη σύνδεση του… «κοινοφελούς» χαρακτήρα του Θεραπευτηρίου με την ασφαλιστική ταυτότητα των νοσηλευομένων σε αυτό…

Υπενθυμίζουμε στη διοίκηση του Θεραπευτηρίου ότι στον ΕΟΠΥΥ ανήκουν περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι της χώρας μας, ενώ επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι η διοίκηση του «Ευγενίδειου» αποφεύγει να μας ενημερώσει για τις αμοιβές των θεραπόντων γιατρών τις οποίες καλούνται να καταβάλλουν οι… ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ από την τσέπη τους!

Όσον αφορά την εισαγωγή ασθενών στο «Ευγενίδειο», αναρωτιέται κανείς  γιατί το Θεραπευτήριο δεν είναι ενταγμένο στο σύστημα των εφημεριών του λεκανοπεδίου, το οποίο εμφανίζεται ιδιαιτέρως υπερφορτωμένο… Προφανώς, η εισαγωγή ασθενών καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο έχει να κάνει με τις επιλογές των ιδίων των πανεπιστημιακών γιατρών, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Θεραπευτήριο, και όχι του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), καθώς ουδέποτε ασθενοφόρο του Κέντρου διακομίζει περιστατικό στο «Ευγενίδειο», παρά μόνον εάν έχει προηγουμένως υπάρξει σχετική συνεννόηση…

Για όλα αυτά η διοίκηση του «Ευγενίδειου» Θεραπευτηρίου δεν δίνει την παραμικρή απάντηση, αλλά είναι όλα αυτά για τα οποία ζήτησαν απαντήσεις οι χιλιάδες χρήστες του twitter και του facebook, οι οποίοι αναρωτήθηκαν γιατί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέλεξε για την χειρουργική επέμβαση, στην οποίαν υπεβλήθη, ένα Θεραπευτήριο εκτός ΕΣΥ, Α.Ε., με απλήρωτους  για μήνες τους εργαζόμενους σε αυτό…

Αλήθεια, θα δώσει κανένα μηνιάτικο η διοίκηση του «Ευγενίδειου» ή θα συνεχίσουμε για πολύ καιρό ακόμη να πληρώνει στη χάση και στη φέξη 200 και 300 ευρώ έναντι;

Όχι τίποτε άλλο, αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης μαρτύρησε χθες το πρωί ότι «έχουν ομαλοποιηθεί οι