ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Όπου φύγει, φύγει οι νέοι γιατροί από το ΕΣΥ και την Ελλάδα

Όπου φύγει, φύγει οι νέοι γιατροί από το ΕΣΥ και την Ελλάδα

Στις κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων τα προγράμματα εργασίας και εφημέρευσης βγαίνουν με δυσκολία όχι μόνο επειδή λείπουν ειδικευμένοι γιατροί, αλλά σε πολλές περιπτώσεις κυρίως επειδή λείπουν ειδικευόμενοι! Δεν είναι να απορείς, αφού οι νέοι γιατροί, επιλέγουν να φύγουν από την μιζέρια για μια άλλη ευρωπαϊκή- ή μη- χώρα που θα τους προσφέρει επαγγελματική ασφάλεια και προοπτικές εξέλιξης και αξιοπρεπών χρηματικών απολαβών.

Η περίπτωση της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας είναι χαρακτηριστική αφού σήμερα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας εκπαιδεύονται στην ειδικότητα μόλις πέντε νέοι γιατροί, με τις υπόλοιπες 45 θέσεις να παραμένουν κενές! «Πρόκειται για μία ειδικότητα χωρίς ειδικευόμενους» δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, κ. Γιώργος Πισσάκας, με τον ίδιο να αναφέρει ενδεικτικά ότι σε μεγάλα ογκολογικά νοσοκομεία της χώρας όπως είναι ο «Αγιος Σάββας» και το «Μεταξά» δεν υπηρετεί ούτε ένας ειδικευόμενος.

 

Εξάλλου, στον «Ευαγγελισμό», προβλέπονται 38 θέσεις για την ειδικότητα της Βιοπαθολογίας (αιμοδοσία, κυτταρολογία, ανοσολογία κ.τ.λ.), και υπηρετούν μόλις 18. Από αυτούς, οι περισσότεροι έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της εκπαίδευσής τους και εργάζονται με παράταση δύο ετών. Την ίδια ώρα, μηδενική είναι στο ίδιο νοσοκομείο και η λίστα αναμονής στην Αναισθησιολογία ενώ λίγο καλύτερη είναι η εικόνα στην Ουρολογία όπου συνολικά προβλέπονται πανελλαδικά περίπου 230 θέσεις ειδικευομένων, και οι νέοι γιατροί που εκπαιδεύονται, δεν ξεπερνούν τους 130.

 

«Υπολογίζεται ότι 6.500 ειδικευμένοι γιατροί λείπουν από το ΕΣΥ, με τα κενά να καλύπτονται από 1.000 επικουρικούς. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα κενά αυτά και τις επιτακτικές ανάγκες των δημοσίων νοσοκομείων, μπορεί να συμπεράνει κανείς τον βαθμό δυσλειτουργίας που προκαλεί η κατάσταση αυτή» προσθέτει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον "Ευαγγελισμό" και αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ηλίας Σιώρας. 

 

Ετησίως αποφοιτούν από τις ιατρικές σχολές της χώρας 1.200 νέοι ενώ άλλοι 300 επιστρέφουν στην Ελλάδα από σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Οι ίδιοι οι νέοι γιατροί επισημαίνουν ότι μπορεί στα νοσοκομεία της χώρας οι γιατροί-εκπαιδευτές να είναι εξαιρετικοί, όμως οι ειδικευόμενοι είναι «όμηροι» των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η εκπαίδευσή τους. Παράλληλα όλο και περισσότεροι εκπαιδευόμενοι φαίνεται να απορρίπτουν το αποκεντρωμένο ΕΣΥ αφού η λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων στην περιφέρεια λαμβάνει κατά κανόνα χαμηλότερο βαθμό σε σχέση με τα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων.

 

«Και ενώ η μετανάστευση των νέων γιατρών αυξάνεται, η Πολιτεία όχι μόνο αδιαφορεί αλλά λαμβάνει μέτρα που θα διώξουν ακόμη περισσότερους νέους επιστήμονες» σημειώνει ο νευροχειρουργός στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κ. Παναγιώτης Παπανικολάου. Ειδικότερα, η προωθούμενη πρόταση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) για αλλαγές στον τρόπο απόκτησης ειδικότητας – που προβλέπει μεταξύ άλλων πανελλαδικές εξετάσεις για την ιατρική ειδικότητα τρεις φορές τον χρόνο και ετήσια αξιολόγηση – βρίσκει αντίθετους τους νέους γιατρούς. 


«Είχαμε προειδοποιήσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας – κατά τη συνάντησή μας τον περασμένο Απρίλιο – πως πρόκειται για καταστροφικό σχέδιο. Και ενώ υπήρξε πολιτική δέσμευση ότι όταν ολοκληρωθεί το πόρισμα του Συμβουλίου θα τεθεί σε διάλογο με την ιατρική κοινότητα, η υπόσχεση αθετήθηκε. Τρεις μήνες μετά και χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική ενημέρωση, διαπιστώνουμε ότι έχει ξεκινήσει ήδη η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών κέντρων»
 καταλήγει ο κ. Παπανικολάου.

 

Μ.Τ.