ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

ΠΦΥ: Έρχεται αλλά χρειάζεται πολλά για να λειτουργήσει

ΠΦΥ: Έρχεται αλλά χρειάζεται πολλά για να λειτουργήσει

Με τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να είναι προ των πυλών και μάλιστα με το νομοσχέδιο –σκούπα του υπουργείου Υγείας να έχει ήδη πάρει τον δρόμο για την Βουλή, το νέο για την 24ωρη λειτουργία της Μονάδας Υγείας στη λεωφόρο Αλεξάνδρας στο κέντρο της Αθήνας, ήρθε σαν ένα αδιαμφισβήτητα καλό νέο.

 

 Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι κρατούν μικρό «καλάθι» και δεν περιμένουν πολλά στο κρίσιμο θέμα της αποδέσμευσης των νοσοκομείων από την υποχρέωση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Μια οργανωμένη ΠΦΥ θα έλυνε πολλά προβλήματα αλλά χρειάζεται οργάνωση, πρόγραμμα και επαρκή χρηματοδότηση. Είναι αυτή η κυβέρνηση σε θέση να τα πράξει αυτά ή απλά υλοποιεί τα αριστερόστροφα ιδανικά της;

Τα μέλη της ΕΕΜΥΥ (Ελληνική Εταιρεία Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ) συνεδρίασαν για να εκτιμήσουν την κατάσταση και συνόψισαν τις απόψεις τους σε συγκεκριμένες προτάσεις. Κάπως έτσι, προσπαθούν να δώσουν συγκεκριμένη μορφή, σε ένα οικοδόμημα που έχει θεμελιωθεί και παραμείνει ατελές εδώ και δεκαετίες. Τα λάθη του παρελθόντος μάλιστα έχουν αφήσει τα νοσοκομεία με λειτουργικά προβλήματα που εν πολλοίς οφείλονται στην έλλειψη ΠΦΥ και στη μαζική έλευση των πολιτών στις εφημερίες για προβλήματα που θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Η στόχευση στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού δικτύου Εξωνοσοκομειακής Φροντίδας –χωρίς άλλου είδους επιδιώξεις και σκοπιμότητες– απαιτεί συγκεκριμένες δράσεις:

  1. Άριστη γεωγραφική διάταξη των 75 αναγκαίων μονάδων (για την Αττική), χωρίς αλληλοεπικαλύψεις.
  2. Συγκέντρωση σε αυτές όλου του υπηρετούντος προσωπικού της ΠΦΥ, περιλαμβανομένων των ιατρών και άλλων επαγγελματιών που έχουν μετακινηθεί στα νοσοκομεία. Τοποθέτηση στις συγκεκριμένες μονάδες του μικρού αριθμού επαγγελματιών υγείας (μόνιμοι, επικουρικοί) που μπορεί να προσληφθεί με πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού. Ενίσχυση των 75 μονάδων της Αττικής, που συγκεντρώνει το 35% του πληθυσμού της χώρας, με το 20% τουλάχιστον των 3.000 προσλήψεων (κυρίως μη ιατρών), που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν μέσω ΕΣΠΑ. Σύναψη συμβάσεων με τον αναγκαίο αριθμό ιδιωτών γενικών ιατρών/παθολόγων/παιδιάτρων και ιατρικού προσωπικού άλλων ειδικοτήτων, που θα ορισθεί στη βάση τεκμηριωμένων αναγκών.
  3. Άμεση έναρξη λειτουργίας ΤΕΠ στα μεγάλα κρατικά νοσοκομεία, που θα συνδέονται οργανικά με την ΠΦΥ. Η εμπλοκή των νοσοκομείων πρέπει να επέρχεται μετά τη διαπίστωση της ανάγκης νοσηλείας.
  4. Άμεση θέσπιση ειδικοτήτων ή εξειδικεύσεων στην Επείγουσα Ιατρική, Γηριατρική, Σχολική Ιατρική κ.λπ., με ταυτόχρονη μετατροπή της πλειοψηφίας των κενών θέσεων ειδικευόμενων ιατρών κορεσμένων ειδικοτήτων, σε θέσεις Γενικής Ιατρικής, Κοινωνικής Ιατρικής/Δημόσιας Υγείας και όσων προαναφέρθηκαν.
  5. Άμεση θέσπιση και έναρξη εξειδίκευσης Νοσηλευτών στην Επείγουσα και Εντατική, Κοινοτική και Γηριατρική Νοσηλευτική.
  6. Διασφάλιση της μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης της ΠΦΥ, με σαφή προσδιορισμό του κόστους και των πηγών προέλευσης των πόρων.

 

 Μ.Τ.