ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Οδηγίες συνταγογράφησης και εκτέλεσης γνωματεύσεων αναλωσίμων από τον ΕΟΠΥΥ

Οδηγίες συνταγογράφησης και εκτέλεσης γνωματεύσεων αναλωσίμων από τον ΕΟΠΥΥ

Στη δημοσίευση οδηγιών συνταγογράφησης και εκτέλεσης γνωματεύσεων για τα αναλώσιμα υλικά, τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και τα σκευάσματα ειδικής διατροφής προχώρησε ο ΕΟΠΥΥ κωδικοποιώντας-επικαιροποιώντας τις οδηγίες που έχουν δοθεί όσον αφορά την έκδοση, εκτέλεση γνωματεύσεων και τη χορήγησή τους.

 

Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Στις οδηγίες (δείτε εδώ) ορίζονται οι υποχρεώσεις των ιατρών, των ελεγκτών ιατρών και των παρόχων μεταξύ των οποίων και οι φαρμακοποιοί.
 
Θεράποντες γιατροί 

Οι θεράποντες ιατροί υποχρεούνται μεταξύ των άλλων να συμμορφώνονται  με τα οριζόμενα στον ΕΚΠΥ,  να ελέγχουν  το βιβλιάριο υγείας του ασθενούς και εάν πράγματι ανήκει στο πρόσωπο που προσέρχεται για εξέταση και να αναγράφουν εκεί τη συνιστώμενη αγωγή.

Υποχρεούνται επίσης να εξετάζουν τον ασφαλισμένο πριν χορηγήσουν τη γνωμάτευση και να συνταγογραφούν αναλώσιμα υγειονομικά υλικά και σκευάσματα ειδικής διατροφής σχετικής με τη νόσο και μόνο για νοσήματα της ειδικότητάς τους. Ο ΕΟΠΥΥ τους καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνους για την ορθή και σύννομη συνταγογράφηση κατά τον ΕΚΠΥ.

Τους καλεί ακόμη να ελέγχουν από το βιβλιάριο υγείας τυχόν προηγούμενη συνταγογράφηση για την ίδια νόσο, ώστε να αποφεύγεται η αναγραφή αναλώσιμων ή σκευασμάτων ειδικής διατροφής που έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική στο συγκεκριμένο ασθενή ή ακατάλληλη για την περίπτωσή του αλλά και να μην επαναλαμβάνουν τη συνταγογράφηση, εφόσον από τη μηνιαία ποσότητα που υποχρεωτικά αναγράφεται στη γνωμάτευση και το χρόνο λήψης, δεν δικαιολογείται η ανάλωση των χορηγηθέντων.

Επίσης τους ζητά να μην προτρέπουν με οποιοδήποτε τρόπο τους ασφαλισμένους να εκτελούν τις εκδιδόμενες γνωματεύσεις σε συγκεκριμένο πάροχο και να μην προσκομίζουν οι ίδιοι τις γνωματεύσεις στον πάροχο για εκτέλεση.

 

Ελεγκτές ιατροί

 

Στις υποχρεώσεις των ελεγκτών ιατρών αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι μπορούν να ζητήσουν να προσκομίζουν οι ασθενείς και οι πάροχοι υγείας, στοιχεία κλινικά και εργαστηριακά σχετικά με την πάθησή τους ενώ οφείλουν: α) να ελέγχουν την ορθή συμπλήρωση κάθε γνωμάτευσης σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις β) να εγκρίνουν τις παροχές που προβλέπονται από τον ΕΚΠΥ και γ) να θεωρούν εντός 10 εργάσιμων ημερών από την έκδοση της συμπεριλαμβανόμενης και αυτής μέσα στην οποία πρέπει να γίνεται η θεώρηση της γνωμάτευσης, όπου αυτή απαιτείται, εκτός αν για κάποια παροχή ορίζεται διαφορετικά σε σχετική εγκύκλιο (π.χ. για γυαλιά εντός 15 ημερών).

Σημειώνεται επίσης ότι γνωματεύσεις ιατρών θεωρημένες από ελεγκτές ιατρούς είναι έγκυρες, εκτελούνται υποχρεωτικά από τους παρόχους και δεν υπόκεινται σε καμία απολύτως περικοπή στους παρόχους. Ξεκαθαρίζεται δε ότι «Σε περίπτωση που πρέπει να περικοπεί εκτελεσθείσα γνωμάτευση για λόγο που αφορά παράβαση υποχρεώσεως του ιατρού που απορρέει από το παρόν και θεωρήθηκε από ελεγκτή      ιατρό, ο ασφαλιστικός οργανισμός υποχρεούται να αποζημιώσει τον πάροχο που εκτέλεσε τη γνωμάτευση και να εισπράξει με τη διαδικασία του ΚΕΔΕ την αξία της από το συνταγογράφο γιατρό σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ΠΔ 121/2008. Η θεώρηση λαμβάνεται υπόψη μόνο στις περιπτώσεις συνταγών που απαιτείται θεώρηση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».

Μία ακόμη σημαντική οδηγία προς τους ελεγκτές ιατρούς είναι ότι δεν πρέπει να εγκρίνουν ιατρικές γνωματεύσεις ή συνταγές που προσκομίζονται από αντιπροσώπους παρόχων ακόμη και αν υπάρχει εξουσιοδότηση ή πληρεξούσιο του ασθενή.

 

Πάροχοι

 

 Σε ότι αφορά τέλος τους παρόχους που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ -μεταξύ των οποίων και οι φαρμακοποιοί- υποχρεούνται μεταξύ άλλων να έχουν σε άμεση ζήτηση τα προϊόντα, να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους και να παρέχουν κάθε αναγκαία πληροφορία που έχει σχέση με τα προϊόντα, τα οποία παραδίδουν σε αυτούς ακολουθώντας τις τιμές αποζημίωσης όπως καθορίζονται από τον ΕΟΠΥΥ. Στο σημείο δε αυτό τονίζεται ότι οι τιμές αυτές είναι υποχρεωτικές για τους συμβαλλόμενους παρόχους και οποιαδήποτε μετακύλιση κόστους σε βάρος των ασφαλισμένων, αποτελεί παράβαση συμβατικών όρων και επισύρει τις σχετικές κυρώσεις.

 Σημειώνεται επίσης ότι οι πάροχοι δεν θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους βιβλιάρια υγείας των ασφαλισμένων. Τα βιβλιάρια υγείας παραδίδονται μαζί με τα υλικά αμέσως στον ασφαλσιμένο ή τον απεσταλμένο του. Σε περίπτωση δε που ο ασφαλισμένος ξεχάσει το βιβλιάριο υγείας στο χώρο του παρόχου, ο πάροχος οφείλει να το παραδώσει εντός 48 ωρών στον ίδιο ή στον οικείο ασφαλιστικό οργανισμό ή στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Οι πάροχοι επίσης καλούνται να μην έχουν οποιαδήποτε συνεργασία με ιατρούς με σκοπό την καθ’ υπαγόρευσιη συνταγογράφηση αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και σκευασμάτων ειδικής διατροφής.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει το δικαίωμα να ενεργεί έλεγχο σχετικά με την τήρηση των όρων των σχετικών συμβάσεων και της κείμενης νομοθεσίας ενώ σε περίπτωση που παρατηρηθούν αποκλίσεις τήρησης των όρων επιβάλλονται οι ανάλογες κυρώσεις.