ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Οι ακαταλόγιστοι ψυχικώς πάσχοντες ανήκουν μόνον στην αρμοδιότητα της Ψυχιατρικής

Οι ακαταλόγιστοι ψυχικώς πάσχοντες ανήκουν μόνον στην αρμοδιότητα της Ψυχιατρικής

Γράφει η Πόπη Γεωργίου

 

Όταν ελέγχεις τα 6 από τα 11 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και όταν αυτά τα  6 μέλη δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να σε αμφισβητήσουν, προκειμένου να έχουν εξασφαλισμένη την επανεκλογή τους ή την μεταπήδησή τους στα ηγετικά κλιμάκια της ΑΔΕΔΥ, φθάνεις πολύ εύκολα στο ασύλληπτο, αποκαρδιωτικό και, εν πολλοίς, επικίνδυνο γεγονός να μην  αντιλαμβάνεσαι, να μην κατανοείς ή ακόμη και να προσποιείσαι άγνοια, σχετικά με το νομικό και θεραπευτικό καθεστώς των ακαταλόγιστων ψυχικώς πασχόντων!

 

Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός, βοηθός νοσηλευτή σε ψυχιατρικό νοσοκομείο του ΕΣΥ, δεν γνωρίζει ότι οι ακαταλόγιστοι ψυχικώς πάσχοντες του άρθρου 69 του Ποινικού Κώδικα, δεν ανήκουν σε καμία περίπτωση στο σωφρονιστικό σύστημα, δεν εμπίπτουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, πλην του άρθρου 69 αυτού, δεν ασκείται σε καμία περίπτωση ποινική δίωξη εις βάρος τους, δεν εγκλείονται σε καμία περίπτωση σε φυλακές.

 

Έτσι, λοιπόν, η ΠΟΕΔΗΝ ζήτησε με ανακοίνωσή της την περασμένη Παρασκευή τον εγκλεισμό των ακαταλόγιστων ψυχικώς πασχόντων του άρθρου 69 του Ποινικού Κώδικα στις φυλακές! Ολοταχώς για τον Μεσαίωνα, ολοταχώς για τη βαρβαρότητα επιθυμεί να στρέψει  τις σχετικές εξελίξεις η ΠΟΕΔΗΝ...

 

Χαρακτηριστικό είναι το εξής απόσπασμα από την εν λόγω ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία εξεδόθη με αφορμή την υπόθεση ακαταλόγιστου ψυχικώς πάσχοντα νοσηλευόμενου στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ - "Δαφνί"), ο οποίος διέπραξε την περασμένη Τετάρτη 19 Ιουλίου ένα αποτρόπαιο έγκλημα:

 

«Ας προβληματιστεί από το τραγικό γεγονός του Περιστερίου η κυβέρνηση για να λύσει το μείζον πρόβλημα. Η λύση είναι μια και μοναδική. Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία δεν είναι φυλακές. Άμεσα να δημιουργηθούν ψυχιατρικές κλινικές εντός των φυλακών. Έτσι θα επιλυθεί το πρόβλημα από πολλές πλευρές. Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία πρέπει να νοσηλεύουν ψυχικά πάσχοντες και μόνο. Επίσης έτσι θα μειωθεί η παραβατικότητα. Για σκεφτείτε ο εν λόγω Ασθενείς που σκότωσε τη φίλη του στο Περιστέρι, να γνώριζε ότι θα οδηγηθεί στις φυλακές. Ίσως να μην έπραττε ποτέ αυτό το φρικτό έγκλημα. Τώρα επέστρεψε ως κύριος στο ΔΑΦΝΙ»...

 

Για την Ιστορία, το άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα ορίζει τα εξής:

 

«Αν  κάποιος,   λόγω   νοσηρής   διατάραξης   των   πνευματικών λειτουργιών του (άρθρο 34) ή κωφαλαλίας (άρθρο 33 παρ. 1), απαλλάχθηκε από  την  ποινή ή τη δίωξη για κακούργημα ή πλημμέλημα, για το οποίο ο νόμος απειλεί ποινή ανώτερη από έξι μήνες, το δικαστήριο διατάσσει  τη φύλαξή  του  σε  δημόσιο θεραπευτικό κατάστημα εφόσον κρίνει ότι είναι επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια».

 

Προς επίρρωση του ως άνω προβληματισμού μας, επικαλούμαστε και την σχετική ανακοίνωση, την οποίαν εξέδωσε το πρωί της περασμένης Κυριακής 23 Ιουλίου το Δ.Σ. της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ):

 

«Το τραγικό συμβάν με νοσηλευόμενο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής θα ανακινήσει, για μια ακόμη φορά, ερωτήματα για τις συνθήκες νοσηλείας ασθενών με ιδιαίτερες ανάγκες φύλαξης.

Οι ανάγκες ασφαλούς νοσηλείας μπορούν να συνδυάζονται με την τεκμηριωμένη χρήση όλων των δυνατοτήτων φροντίδας που παρέχει η σύγχρονη ψυχιατρική.

Τέτοια τραγικά συμβάντα δεν πρέπει να στιγματίζουν το σύνολο των ασθενών και των μονάδων που στηρίζουν την προσπάθεια για κοινωνική ένταξη ψυχικά πασχόντων ασθενών.

Είναι επίσης σημαντικό να διακρίνουμε/αναγνωρίζουμε τις διαταραχές συμπεριφοράς ή/και την παραβατικότητα των ψυχικών διαταραχών από αυτή της χρήσης/κατάχρησης εξαρτησιογόνων και παράνομων ουσιών».