ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Τέλος η κάλυψη ομοιοπαθητικών φαρμάκων για το βρετανικό εθνικό σύστημα Υγείας

Τέλος η κάλυψη ομοιοπαθητικών φαρμάκων για το βρετανικό εθνικό σύστημα Υγείας

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές του βρετανικού ΕΣΥ (NHS), προσχέδιο των οποίων ανακοινώθηκε πρόσφατα, αναφέρουν ότι δε θα καλύπτουν πλέον τη συνταγογράφηση ομοιοπαθητικών θεραπειών και 17 άλλων κατηγοριών φαρμάκων, για λόγους που κυμαίνονται από τη χαμηλή κλινική αποτελεσματικότητα έως τη μη συμφέρουσα αναλογία κόστους-οφέλους.

 Η απόφαση αυτή έρχεται ως μέρος της προσπάθειας του NHS να εξοικονομήσει περισσότερες από 190 εκατ. λίρες ετησίως, μέσω νέων κατευθυντήριων γραμμών, οι οποίες έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

 Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση σχέδιο, οι συνταγές για ομοιοπαθητικές θεραπείες κόστισαν στο NHS  92,412 λίρες το 2016 και τουλάχιστον  578,000 λίρες τα τελευταία πέντε χρόνια.

 Ανακοινώνοντας τα σχέδια, ο Simon Stevens, διευθύνων σύμβουλος στο NHS, δήλωσε ότι η ομοιοπαθητική είναι «στην καλύτερη περίπτωση, ένα εικονικό φάρμακο και αποτελεί κατάχρηση των σπάνιων κονδυλίων του NHS».

 Εκτός από τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, οι νέες κατευθυντήριες γραμμές επισημαίνουν  άλλες 17 κατηγορίες φαρμάκων που δε θα καλύπτεται πλέον η συνταγογράφησή τους, ως μη κλινικά αποτελεσματική ή έχουσα χαμηλό πηλίκο κόστους-οφέλους. Σε αυτές τις κατηγορίες περιλαμβάνονται τα φυτικά φάρμακα, τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, οι αλοιφές που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση του μυϊκού πόνου και τα ταξιδιωτικά εμβόλια, όπως για την ηπατίτιδα Β, τον κίτρινο πυρετό και τη λύσσα που δε θα καλύπτονται από το NHS για τους ταξιδιώτες.

 Η δημόσια χρηματοδότηση των ομοιοπαθητικών θεραπειών αποτελούσε για αρκετό καιρό αμφιλεγόμενη διαδικασία, καθώς τόσο η βρετανική ιατρική ένωση όσο και η επιτροπή επιστήμης και τεχνολογίας της Βουλής των Κοινοτήτων, ζητούσαν να τερματιστεί η συνταγογράφηση τους στο NHS, επισημαίνοντας ότι αυτά τα φάρμακα είναι απλώς placebos.

 Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές επικροτήθηκαν από Βρετανούς ειδικούς. Φυσικά, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και το NHS κατηγορήθηκε ότι εισήγαγε τις νέες κατευθυντήριες με τους χαρακτηρισμούς «αναποτελεσματική», «υπερβολικά ακριβή» και «χαμηλής κλινικής αξίας» για διάφορες θεραπείες, αναγκάζοντας τους ασθενείς να πληρώσουν για προϊόντα που το σύστημα βαπτίζει με τις παραπάνω ετικέτες αντί να καλύπτει τη συνταγράφησή τους.

 Οι υπεύθυνοι του NHS απαντούν ότι: «Η πρόσβαση στις υπηρεσίες του NHS βασίζεται στην κλινική ανάγκη, όχι στην ικανότητα του ατόμου να πληρώνει. Οι υπηρεσίες του NHS είναι δωρεάν, εκτός από περιορισμένες περιπτώσεις που για αυτές θα αποφανθεί το κοινοβούλιο».