ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Χαιρετίζουν οι Ογκολόγοι Ελλάδας την απόφαση του υπουργείου για ελεύθερη πρόσβαση στα φάρμακα

Χαιρετίζουν οι Ογκολόγοι Ελλάδας την απόφαση του υπουργείου για ελεύθερη πρόσβαση στα φάρμακα

Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες ιατρών αλλά και ασθενών από διάφορες ειδικότητες και παθήσεις, για τον νόμο ο οποίος απέκλειε νέους ασθενείς από καινοτόμες θεραπείες, το υπουργείο με νέα εγκύκλιο άλλαξε τα δεδομένα. Έτσι από εδώ και πέρα θα μπορούν να εισάγονται στη χώρα αλλά και να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, σκευάσματα που αφορούν σε νόσους απειλητικές για τη ζωή ή που μπορούν να προκαλέσουν ανήκεστο βλάβη στην υγεία, ανεξάρτητα αν έχουν περάσει ή όχι από το φίλτρο της θετικής λίστας.

Με τα νέα δεδομένα η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την ικανοποίηση της γι’ αυτή την αλλαγή η οποία έρχεται να διορθώσει μία τεράστια αδικία σε βάρος των ασθενών που χωρίζονταν σε δύο ταχυτήτων-εκείνους που είχαν πρόσβαση στα φάρμακα κι εκείνους που δεν είχαν λόγω του πρότερου νόμου.

Στην ανακοίνωση τους οι Ογκολόγοι Ελλάδας τονίζουν τα θετικά αυτής της τελευταίας απόφασης και δεσμεύονται πως και οι ίδιοι θα αξιολογούν με ιδιαίτερη προσοχή τα νέα φάρμακα και θα συνεισφέρουν στην απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των ασθενών στις νέες θεραπείες. «Η ισότητα των πολιτών αφορά σε ισοπολιτεία, ισονομία και ισηγορία, θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα και υποχρέωση όλων εμάς να τα προασπίζουμε. Η ενέργεια αυτή αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της εξατομικευμένης αξιολόγησης και θεραπευτικής προσέγγισης και ευελπιστούμε να γίνει η αφετηρία για παρόμοιες πράξεις στο μέλλον με γνώμονα το συμφέρον του ασθενούς».