ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Έρημη η μονάδα Υγείας της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με...πενήντα περιστατικά τη μέρα!

Έρημη η μονάδα Υγείας της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με...πενήντα περιστατικά τη μέρα!

Γράφει η Πόπη Γεωργίου

 

Πέρασε απαρατήρητη και στα «ψιλά» η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή γενικού γραμματέα για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας Σταμάτη Βαρδαρού, στη μονάδα Υγείας της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, η οποία, μάλιστα, εφημερεύει καθημερινά όλο το εικοσιτετράωρο…

Ούτε ο ίδιος ο Ανδρέας Ξανθός θέλησε να εκδώσει – έστω για τους τύπους – ένα απολογιστικό δελτίο Τύπου για την επίσκεψη. Στο ντούκου πέρασε η εν λόγω επίσκεψη, την οποίαν ο Ανδρέας Ξανθός είχε προαναγγείλει, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ο ίδιος είχε καλλιεργήσει, ευλόγως, υψηλές προσδοκίες!

Τι συνέβη; Συνέβη εκείνο το ενδεχόμενο το οποίο τρομάζει ήδη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας: ενώ ανυπομονεί να δει τις Τοπικές Μονάδες Υγείας – 239 θα λειτουργούν μέχρι το τέλος του 2017 σε όλη τη χώρα – να σφύζουν από ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, πολύ φοβάται μην επαναληφθεί σε όλες αυτές τις πολύ ακριβές δομές ό,τι συμβαίνει ήδη στη μονάδα Υγείας της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, στο κέντρο της Αθήνας!

Έκανε την κρίσιμη ερώτηση ο Ανδρέας Ξανθός στους γιατρούς της μονάδας, καθώς κόσμο δεν έβλεπε στο χώρο: «Και πόσα επείγοντα περιστατικά πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αντιμετωπίζετε καθημερινά;».

«Κατά μέσο όρο, πενήντα», έλαβε την απάντηση την οποία φοβόταν ο Ανδρέας Ξανθός! Κατά μέσο όρο πενήντα επείγοντα περιστατικά της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αντιμετωπίζει καθημερινά η μονάδα, όταν το πρότυπο δημοτικό ιατρείο της Κυψέλης, το οποίο εγκαινίασε πρόσφατα, στην οδό Χανίων, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης,  αντιμετωπίζει, λίγο πιο πέρα, περισσότερα από… 250 περιστατικά την ημέρα, κατά μέσο όρο!

Είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι, εάν χρειασθεί να προσέλθουμε σε μία δημόσια μονάδα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στο κέντρο της Αθήνας, στο πρότυπο δημοτικό ιατρείο της Κυψέλης θα πάμε και όχι στη λειψή από ιατρικές ειδικότητες μονάδα Υγείας της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Μόνο να μην πάνε στο βρόντο τα 300 εκατ. ευρώ, που θα κοστίζει κατ’ έτος το κατασκεύασμα το οποίο προωθεί χωρίς σχέδιο και μελέτη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας…