ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Αποζημίωση μαμούθ σε γυναίκα με καρκίνο των ωοθηκών που χρησιμοποιούσε ταλκ...

Αποζημίωση μαμούθ σε γυναίκα με καρκίνο των ωοθηκών που χρησιμοποιούσε ταλκ...

Το ποσό των 417 εκατομμυρίων δολαρίων επιδίκασε ως αποζημίωση δικαστήριο σε γυναίκα που έκανε αγωγή κατά της εταιρείας Johnson & Johnson υποστηρίζοντας ότι τα προϊόντα της με βάση το ταλκ της προκάλεσε καρκίνο από τον οποίο πάσχει σε τελικό στάδιο. 

Η αποζημίωση στην κ. Έβα Ετσεβερία είναι η μεγαλύτερη που έχει δοθεί ποτέ σε αγωγές στις οποίες η εταιρεία κατηγορείται ότι δεν προειδοποίησε τους καταναλωτές για τους κινδύνους εμφάνισης καρκίνου από τη συχνή χρήση των προϊόντων της με βάση το ταλκ. Και την έλαβε από το Ανώτατο Δικαστήριο τους Λος Άντζελες.

Η J&J αντιμετωπίζει 4.800 παρόμοιες υποθέσεις σε όλες τις ΗΠΑ και έχει κληθεί να καταβάλει περισσότερα από 300 εκατ. δολάρια μετά από αποφάσεις δικαστηρίων στο Μιζούρι. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία προανήγγειλε την υποβολή έφεσης «επειδή εμείς έχουμε οδηγό μας την επιστήμη που υποστηρίζει την ασφάλεια των προϊόντων μας».

Η 63χρονη Ετσεβερία, στην αγωγή της υποστήριξε ότι εμφάνισε καρκίνο ωοθηκών σε τελικό στάδιο μετά από χρήση δεκαετιών των προϊόντων της J&J. Οι δικηγόροι της υποστήριξαν ότι η εταιρεία ενθάρρυνε γυναίκες να κάνουν χρήση των προϊόντων της αν και γνώριζε ότι υπάρχουν μελέτες που συνδέουν τον καρκίνο των ωοθηκών με τη χρήση στη ευαίσθητη περιοχή.

Η εταιρία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι έρευνες δεν έδειξαν ποτέ ότι τα προϊόντα της προκαλούν καρκίνους.