ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Η Ψυχική Υγεία νοσεί, η ψυχιατρική εφημερία του λεκανοπεδίου καταρρέει...

Η Ψυχική Υγεία νοσεί, η ψυχιατρική εφημερία του λεκανοπεδίου καταρρέει...

Γράφει η Πόπη Γεωργίου

 

 

Δεν θα έλεγες και καλή την κατάσταση η οποία επικρατούσε προχθές στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου της Ελευσίνας «Θριάσιο»…

 

Δυναμικότητας 19 κλινών η ψυχιατρική κλινική του «Θριασίου» είχε προχθές να νοσηλεύσει 25 ψυχικώς πάσχοντες, και μάλιστα αφού δύο νοσηλευόμενοι ψυχικώς πάσχοντες έλαβαν εξιτήριο από την κλινική.

 

Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι τα πράγματα δεν θυμίζουν τους παλαιούς καιρούς, όταν στην ψυχιατρική κλινική του «Θριασίου» νοσηλεύονταν ακόμη και… 39 ψυχικώς πάσχοντες.

 

Έτσι, τα τελευταία χρόνια οι νοσηλευόμενοι στην κλινική δεν έχουν ξεπεράσει τους 30, σύμφωνα με όσα διαβεβαιώνει το dailypharmanews.gr ο νοσηλευτής Ψυχικής Υγείας της κλινικής και αντιπρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Τάκης Παντέλης.

 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ψυχιατρική εφημερία του λεκανοπεδίου έχει καταρρεύσει. Τα δεκάδες ράντζα στους διαδρόμους των ψυχιατρικών κλινικών των γενικών νοσοκομείων του ΕΣΥ της Αττικής αποτελούν καθεστώς, πράγματι.

 

Κάτι πρέπει να γίνει και να γίνει άμεσα! Η πρόσληψη τριακοσίων (300) γιατρών και νοσηλευτών για τις ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων και τα τρία ψυχιατρικά νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας έχει ήδη δρομολογηθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, και μάλιστα για πρώτη φορά από το... 2007!

  

Με αναμενόμενη, λοιπόν, την ενίσχυση της δημόσιας Ψυχικής Υγείας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχωρεί επίσης στην άμεση τροποποίηση του συστήματος της πολλαπλώς πάσχουσας ψυχιατρικής εφημερίας του λεκανοπεδίου, στην κατεύθυνση της κυκλικής και μέρας παρά ημέρα εφημέρευσης ομάδας ψυχιατρικών κλινικών γενικών νοσοκομείων του ΕΣΥ, εναλλάξ με ένα από τα δύο ψυχιατρικά νοσοκομεία του ΕΣΥ του λεκανοπεδίου.

 

Το σχέδιο του νέου συστήματος ψυχιατρικής εφημερίας του λεκανοπεδίου θα αποτελέσει, στη συνέχεια, τον πυλώνα για την τομεοποίηση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στη χώρα μας, προκειμένου κάθε ψυχικώς πάσχων συνάνθρωπός μας να αντιμετωπίζεται θεραπευτικά σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο όσο το δυνατό εγγύτερα στο οικείο του περιβάλλον, όπως επιτάσσουν όλες οι σύγχρονες τάσεις της Ψυχιατρικής διεθνώς. 

 

Καιρός για δράση στην Ψυχική Υγεία, γιατί έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος…