ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Γιατί αποσύρθηκαν από τη βρετανική αγορά test kit αυτοελέγχου για τον ιό HIV

Γιατί αποσύρθηκαν από τη βρετανική αγορά test kit αυτοελέγχου για τον ιό HIV

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ο βρετανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Υγειονομικών Υπηρεσιών (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency - MHRA) απέσυρε από την αγορά πάνω από 100 test kit αυτοελέγχου για τον ιό HIV, από δύο προμηθευτές με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού διαπιστώθηκε ότι δεν περιείχαν έγκυρο σήμα CE. Το σήμα CE υποδεικνύει ότι το προϊόν πληροί τις κανονιστικές απαιτήσεις. Αντίθετα, οποιαδήποτε προϊόντα δε φέρουν το σήμα ενδέχεται να είναι ελαττωματικά.

 Ο MHRA προειδοποίησε τους καταναλωτές που έκαναν αυτοεξέταση με το συγκεκριμένο test, προϊόν της Qingdao Hightop Biotech Co Ltd, να επαναλάβουν την εξέταση σε κάποια δομή Υγείας.

 Επιπλέον, ο Οργανισμός συνέστησε στους καταναλωτές να ελέγχουν πάντα και να βεβαιώνονται ότι υπάρχει σήμα CE σε όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούν. Συνέστησε, επίσης, στο αγοραστικό κοινό να προμηθεύεται προϊόντα μόνο από αξιόπιστες πηγές, όπως τα διαδικτυακά φαρμακεία που είναι εγγεγραμμένα στο MHRA.

 Ο John Wilkinson, Director of Devices στο MHRA, ανέφερε σχετικά: «Όσοι αγοράζουν online ένα test kit αυτοελέγχου για τον ιό HIV πρέπει να γνωρίζουν με βεβαιότητα εάν το προϊόν που επέλεξαν είναι ασφαλές και αξιόπιστο. Πρέπει να βεβαιώνονται ότι το test kit φέρει το σήμα CE και αναφέρει σαφώς ότι προορίζεται για εξέταση αυτοελέγχου. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται test kit εάν φαίνονται ελαττωματικά ή δεν είναι σφραγισμένα. Εάν ανησυχείτε ότι, ίσως, έχετε χρησιμοποιήσει ένα μη αξιόπιστο test, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, το φαρμακοποιό ή άλλο επαγγελματία υγείας ή απευθυνθείτε σε μία δομή Υγείας».

 Η Qingdao είναι μια εταιρεία με έδρα το Shandong της Κίνας, η οποία παράγει προϊόντα, κυρίως, για την εγχώρια κινεζική αγορά, με τη Δυτική Ευρώπη να αντιπροσωπεύει μόνο το 0,5% των συνολικών εσόδων της.

 

Τα test kit αυτοελέγχου για τον ιό HIV πήραν νόμιμη έγκριση στη Βρετανία, τον Απρίλιο του 2014, ενώ τα πρώτα προϊόντα άρχισαν να πωλούνται ένα χρόνο αργότερα. Τα test kit παρέχουν άμεσο αποτέλεσμα και στόχος της διάθεσης ανάλογων προϊόντων στην αγορά είναι να διασφαλίζεται ότι τα άτομα που ενδέχεται να διατρέχουν τον κίνδυνο μόλυνσης μπορούν να λάβουν μια γρήγορη διάγνωση. Επιπλοκές από τον ιό HIV συνήθως προκύπτουν εάν δεν εντοπίζεται η νόσος, ενώ η έγκαιρη διάγνωση διασφαλίζει αποτελεσματική αντιμετώπιση.