ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Μεγάλη ανατροπή στη διατροφή μας! Έρευνα δείχνει όφελος από την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών

Μεγάλη ανατροπή στη διατροφή μας!  Έρευνα δείχνει όφελος από την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών

Μεγάλη ανατροπή σε όσα διδαχτήκαμε και εφαρμόσαμε επί δεκαετίες στη διατροφή μας, φέρνει μια νέα διεθνής μελέτη πάνω στις διατροφικές συνήθειες, που έδειξε ότι η υψηλή πρόσληψη λίπους -συμπεριλαμβανομένων των «ένοχων» κορεσμένων λιπαρών- συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας.

 

 Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η μελέτη PURE, η οποία παρακολούθησε 135.000 χιλ. συμμετέχοντες, από 18 χώρες για 7 χρόνια, διαπίστωσε τα εξής:

  • Η υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας, αν και τα δεδομένα δεν κάνουν διάκριση μεταξύ επεξεργασμένων και μη επεξεργασμένων υδατανθράκων.
  • Η μελέτη έδειξε ευεργετική επίδραση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και όσπριων στη θνησιμότητα, ωστόσο το μέγιστο όφελος παρατηρήθηκε σε τρεις έως τέσσερις μερίδες την ημέρα (που ισοδυναμούν με 375-500 g / ημέρα), ενώ η μεγαλύτερη κατανάλωση δεν παρέχει κανένα πρόσθετο όφελος. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια ωφελούν εάν καταναλώνονταν ωμά.
  • Η υψηλή πρόσληψη λιπαρών - κορεσμένων και ακόρεστων- συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας.
  • Δε βρέθηκε συσχέτιση από την πρόσληψη λιπαρών (συνολικά ή κορεσμένων) είτε  υδατανθράκων ή φρούτων, λαχανικών και οσπρίων με την εκδήλωση μειζόνων καρδιαγγειακών επεισοδίων (εμφράγματος ή εγκεφαλικού).

 

Τα κορεσμένα λίπη σε μέτριες ποσότητες κάνουν καλό στην υγεία

Ο εισηγητής της μελέτης PURE, Dr Salim Yusuf, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του McMaster δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι μετά τις διαπιστώσεις αυτές ο κόσμος θα πάψει να αισθάνεται ενοχές, όταν καταναλώνει λιπαρές τροφές με μέτρο. Ενώ η υψηλή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων λιπαρών – όταν αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% της διατροφής – μπορεί να επιζήμια για την υγεία, η μέτρια κατανάλωση ποσότητας λιπαρών, δηλαδή, περίπου στο 30% της διατροφής δεν αποτελεί πρόβλημα. Όλοι φοβόμαστε τα κορεσμένα λίπη, αλλά στην πραγματικότητα δεν πρέπει, επειδή τα κορεσμένα λίπη σε μέτριες ποσότητες κάνουν καλό στην υγεία, δε βλάπτουν»!

Σημαντική είναι η συμβουλή του Dr Yusuf στο γενικό πληθυσμό: Να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να μην καπνίζουν και να ασκούνται, ώστε να διατηρούν ένα φυσιολογικό βάρος. Μία συμβουλή, μάλλον, προς τις γυναίκες είναι να μην έχουν στόχο να είναι πολύ κοκαλιάρες! «Τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή -λίγο κρέας, ψάρι, αρκετές μερίδες φρούτων και λαχανικών, χωρίς να χρειάζεται να είσαι vegan ή να τρώτε υπερβολική ποσότητα λαχανικών για να είστε υγιείς».

Ο καθηγητής κατέληξε με χιούμορ, λέγοντας ότι όταν ανέφερε τα αποτελέσματα της έρευνας στη μητέρα του, εκείνη τον ρώτησε: «Γιατί μπήκατε στον κόπο να κάνετε αυτή τη μελέτη; Για να αποδείξετε αυτό που οι γιαγιάδες μας και οι προγιαγιάδες τους υποστήριζαν εδώ και αιώνες;».

Η μελέτη παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (European Society of Cardiology 2017 Congress), στη Βαρκελώνη και δημοσιεύθηκε σε ενότητες στο Lancet. Η πρώτη δημοσίευση αφορούσε τα αποτελέσματα της έρευνας για λιπαρά και τους υδατάνθρακες. Η δεύτερη δημοσίευση αφορούσε τα αποτελέσματα της έρευνας για τα φρούτων, τα λαχανικά και τα όσπρια. Μία τρίτη δημοσίευση στο Lancet Diabetes and Endocrinology επικεντρώνεται στις επιδράσεις των διαφόρων τρόπων διατροφής στα επίπεδα λιπιδίων και την αρτηριακή πίεση.