ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή: Αποκλείουν τους παθολόγους από τις ΤΟΜΥ!

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή: Αποκλείουν τους παθολόγους από τις ΤΟΜΥ!

Τον αποκλεισμό των παθολόγων από τις θέσεις πρόσληψης για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή και χαρακτηρίζει αυτόν τον αποκλεισμό ως «έκνομη ανισοτιμία» στην μεταχείριση των παθολόγων και των γενικών γιατρών.

Σύμφωνα με το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, παθολόγοι θα προσλαμβάνονται στις ΤΟΜΥ μόνον ελλείψει γενικών γιατρών…

Συγκεκριμένα, η καταγγελία του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή έχει ως εξής:

«Ενώ στον ίδιο τον πρόσφατο νόμο οι ιατρικές ειδικότητες της Γενικής Ιατρικής και της Ειδικής Παθολογίας αντιμετωπίζονται ισότιμα όσον αφορά αυτές τις θέσεις ΠΦΥ, στην εφαρμοστική υπουργική απόφαση ως διά μαγείας πρακτικά οι Παθολόγοι ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ αφού προβλέπεται πως οι αιτήσεις τους θα γίνονται δεκτές ΜΟΝΟ αν δεν υπάρχει για την ίδια θέση αίτηση Γενικού Γιατρού. Χαρακτηριστικά ενώ τόσο στον ν. 4461/17 (παρ.3, άρθρο 106) τον οποίο επικαλείται η πρόσφατη κυβερνητική απόφαση αλλά όσο και στον ν. 4486/17 περί ΠΦΥ οι ειδικότητες Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας αναφέρονται με ισότιμο τρόπο, στην υπουργική απόφαση ΑΔΑ ΨΖΡ3465ΦΥΟ-Ω96 23-6-17 με βάση την οποία γίνονται οι προκηρύξεις θέσεων πρακτικά ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ οι Παθολόγοι. Μάλιστα ο ΕΚΝΟΜΟΣ αυτός αποκλεισμός εισάγεται με λαθραίο και κουτοπόνηρο τρόπο σε μια μόνο παράγραφο στην σελ. 4  όπου αναφέρεται «… ΠΕ Ιατρών ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, και ΕΝ ΕΛΛΕΙΨΕΙ αυτών, ΠΕ Ιατρών ειδικότητας Παθολογίας».   Ήταν  που ήταν στραβό δηλαδή το κλήμα (με τον μικρό αριθμό αιτήσεων για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω), το έφαγε και ο γάιδαρος (η μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης να αποκλείσει από την ΠΦΥ τους Παθολόγους και όλες της ειδικότητες πλην της Γενικής Ιατρικής παραβιάζοντας ακόμα και τους ίδιους τους δικούς της πρόσφατους νόμους).

Έτσι η κυβέρνηση, με αυτήν την απαράδεκτη και έκνομη ανισοτιμία – αποκλεισμό δίνει το μήνυμα σε όλους τους ειδικευόμενους Παθολογίας που έχουν απομείνει στην χώρα να πάρουν κι αυτοί των ομματιών τους και να φύγουν στο εξωτερικό».