ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Επιτροπή Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης. Σε συζήτηση σήμερα συνταγές, θεραπείες και μητρώο φαρμάκων

Επιτροπή Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης. Σε συζήτηση σήμερα συνταγές, θεραπείες και μητρώο φαρμάκων

Με στόχο τη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς αλλά και τον έλεγχο του κόστους, η Επιτροπή Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης, συζητά σήμερα την ένταξη επιπλέον δώδεκα θεραπευτικών κατηγοριών σε θεραπευτικό πρωτόκολλο, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα για το διαβήτη και την υπέρταση. Σύμφωνα με τις προβλέψεις μέχρι το τέλος του μήνα η ΗΔΙΚΑ θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις εκκρεμότητες έτσι ώστε τα νέα πρωτόκολλα να συμπεριληφθούν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Με αυτό τον τρόπο ο κάθε ιατρός θα είναι υποχρεωμένης να ακολουθήσει συγκεκριμένο «δρόμο» στη συνταγογράφηση αλλά και στις διαγνωστικές εξετάσεις, σε κάθε ασθενή, με ιεράρχηση των αναγκών.  Όλα τα στοιχεία θα καταγράφονται στο σύστημα και έτσι με την πάροδο του χρόνου θα δημιουργηθεί ο ηλεκτρονικός φάκελος κάθε ασθενή που θα περιέχει το ιστορικό της θεραπείας του.

Η τήρηση ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς έχει ξεκινήσει πιλοτικά από 500 γιατρούς και με τις ΤΟΜΥ αναμένεται να επεκταθεί, καθώς στο νέο νόμο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, είναι υποχρεωτική η τήρησή του από τους ιατρούς  των κατά τόπους μονάδων.