ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Όταν όλα λύνονται μόνο με προσλήψεις προσωπικού και ΕΣΠΑ, τότε...φτιάχνουμε τις ΤΟΜΥ!

Όταν όλα λύνονται μόνο με προσλήψεις προσωπικού και ΕΣΠΑ, τότε...φτιάχνουμε τις ΤΟΜΥ!

Γράφει η Πόπη Γεωργίου

 

Πρόκειται για μία καραμπινάτη ιδεοληψία! Πρόκειται για την ιδεοληψία εκείνη, η οποία «υπαγορεύει» να αναγάγει κανείς στερεοτυπικά και μονίμως– στην προκειμένη περίπτωση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας – τα όποια προβλήματα, τις δυσλειτουργίες, τις «ανορθογραφίες», αλλά και τις αβελτηρίες του δημοσίου συστήματος Υγείας, στην πολυθρύλητη «έλλειψη προσωπικού». Όλα, μα όλα, λύνονται φαντασιακά με τις προσλήψεις προσωπικού…

Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας μας βαρύνεται από μία σοβαρή έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Αλλά μέχρι εκεί.

Η ως άνω ιδεοληψία της έλλειψης προσωπικού οδήγησε, εν πολλοίς, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επιλέξει και να προωθήσει, να θεσμοθετήσει, τελικά, τις λεγόμενες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) στη δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, οι οποίες, μάλιστα, δεν θα έχουν την παραμικρή ουσιαστική διασύνδεση με τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ της χώρας μας…

Την ως άνω ιδεοληψία ενίσχυε καταφανώς το αριστερίστικου περιεχομένου σχετικό σχέδιο του καθηγητή Αλέξη Μπένου – του ίδιου του Αλέξη Μπένου και όχι της ομάδας εργασίας υπό τον Αλέξη Μπένο – και όλα σχεδιάσθηκαν άψογα στα «χαρτιά», όταν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αντελήφθη ότι, με το σχέδιο Μπένου έχει τη δυνατότητα να θεσμοθετήσει μία sui generis πατέντα στη δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η οποία θα μπορούσε να απορροφήσει και νέο προσωπικό, αλλά και μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τέσσερα χρόνια αυτό…

Γιατί, όμως, ένας γιατρός με έτοιμη καριέρα να παρατήσει το ιδιωτικό ιατρείο του ή την εργασία του σε κάποια ιδιωτική κλινική για  να ενταχθεί για τέσσερα χρόνια και με μισθό 1.600 ευρώ το μήνα στις ΤΟΜΥ;

Δεν έχει καθόλου άδικο εκείνος ο οποίος είχε παρατηρήσει κάποια στιγμή ότι στις ΤΟΜΥ φαίνεται ότι θα επιθυμούσαν να ενταχθούν αποκλειστικά και μόνον είτε νέοι γιατροί χωρίς ουσιαστική προϋπηρεσία, οι οποίοι θέλουν να βρουν μία είσοδο στο επάγγελμα – λειτούργημα, είτε γιατροί μίας κάποιας ηλικίας, λίγο πριν από τη σύνταξη, οι οποίοι θέλουν απλώς να συμπληρώσουν τα έτη για την συνταξιοδότησή τους.

Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μας έδινε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα στατιστικά – δημογραφικά στοιχεία του «προφίλ» των γιατρών οι οποίοι κατέθεσαν τελικώς αιτήσεις για πρόσληψη στις ΤΟΜΥ της χώρας μας…

Πολλά ζητώ, έτσι;