ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Η μάχη της κριτικής προς τις ΤΟΜΥ θα δοθεί επί της πραγματικής τους λειτουργίας

Η μάχη της κριτικής προς τις ΤΟΜΥ θα δοθεί επί της πραγματικής τους λειτουργίας

Γράφει η Πόπη Γεωργίου

 

 

Δεν θα μπορούσε ποτέ ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός να επιτεθεί φραστικά στους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, καθώς είναι ο ίδιος γιατρός, ενώ τέτοια επίθεση δεν του την επιτρέπει η ίδια η ευγενική ιδιοσυγκρασία του.

 

Τη λεγόμενη «βρώμικη» δουλειά, λοιπόν, ανέλαβε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας Σταμάτης Βαρδαρός…


«Οι μεγάλοι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας μας μετετράπησαν σε εργαλείο της αντιπολίτευσης, προκειμένου να ασκήσουν αποσπασματική κριτική σε σημεία του μεταρρυθμιστικού μας σχεδιασμού!». Αυτό υποστήριξε προχθές το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου ο Σταμάτης Βαρδαρός, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι «οι σύλλογοι αυτοί δεν έχουν μεγάλη αντιπροσωπευτικότητα».

 

Ως μη γιατρός ο ίδιος, όμως, ο Σταμάτης Βαρδαρός υπέπεσε επίσης στο αντικειμενικό σφάλμα να ισχυρισθεί ακόμη ότι «πρόκειται για συλλόγους οι οποίοι εκπροσωπούν τους ιδιώτες γιατρούς».

 

Ο Σταμάτης Βαρδαρός υπογράμμισε επίσης ότι «χρειαζόμαστε τον διάλογο, χρειαζόμαστε την κριτική επί συγκεκριμένων πραγμάτων, και αυτή η κριτική να μην εξαντλείται σε σπέκουλα που διαδίδεται, όπως ότι οι αμοιβές, που ήταν συμφωνημένες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι ευτελείς, γιατί είναι λίγο πιο κάτω από 1.700 ευρώ καθαρά. Είναι ευτελείς; Ας το πουν στον κόσμο αυτό, με επτά χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής πίσω...».

 

Πράγματι, ενώ έχουμε δει το ολοκληρωμένο σχέδιο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την δημιουργία και τη λειτουργία μίας νέας δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας – με όλα τα στραβά και τα επίφοβα σημεία του – εντούτοις δεν έχουμε καταλάβει ποιο μοντέλο επιθυμούν οι μεγάλοι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας μας για τη δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

 

Εάν, μάλιστα, η ενδεχόμενη καλή λειτουργία των πρώτων 75 – 80 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), οι οποίες έχει προγραμματισθεί να τεθούν εντός διμήνου σε πλήρη λειτουργία, αποδώσει καρπούς για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στο επικοινωνιακό επίπεδο, τότε είναι πολύ πιθανό η δεύτερη προκήρυξη για πρόσληψη γιατρών για τις ΤΟΜΥ - για την οποία ο Ανδρέας Ξανθός διαβεβαίωσε προχθές ότι θα εκδοθεί εν ευθέτω χρόνω – να προκύψει πιο επιτυχημένη από την πρώτη και να αφήσει τους μεγάλους Ιατρικούς Συλλόγους στο… καναβάτσο!

 

Σε κάθε περίπτωση, η κριτική η οποία ασκείται επί χάρτου είναι πολύ λιγότερο πειστική και αποτελεσματική από εκείνην η οποία ασκείται επί του πραγματικού.

 

Εκεί, επί του πραγματικού, θα δοθεί η «μητέρα όλων των μαχών», όχι μόνον  από τους μεγάλους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας μας, αλλά και από το σύνολο της πολιτικής αντιπολίτευσης, η οποία παραμένει μέχρι τώρα ιδιαιτέρως φειδωλή στα κριτικά σχόλιά της, γεγονός το οποίο δεν διέλαθε της προσοχής του Σταμάτη Βαρδαρού και, ασφαλώς, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.