ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Προσοχή στις...απομιμήσεις!

Προσοχή στις...απομιμήσεις!

Γράφει η Πόπη Γεωργίου

 

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) Πέτρος Λυμπερίδης καλεί τους ασθενείς να προσέρχονται μόνον σε φυσικοθεραπευτές - μέλη του ΠΣΦ και να αποφεύγουν τις… απομιμήσεις, δηλαδή αρκετούς επιτήδειους οι οποίοι δηλώνουν «φυσικοθεραπευτές».

Ο Πέτρος Λυμπερίδης αναφέρει ότι οι ίδιοι οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να πιστοποιήσουν την πραγματική ιδιότητα του φυσικοθεραπευτή, τον οποίον επισκέπτονται, είτε από την πινακίδα η οποία βρίσκεται έξω από το γραφείο του πιστοποιημένου φυσικοθεραπευτή είτε από το site του ΠΣΦ είτε από την επαγγελματική ταυτότητα, την οποία φέρει ο πιστοποιημένος φυσικοθεραπευτής.

Μάλιστα, ο ΠΣΦ έχει ήδη ζητήσει συνεργασία από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), προκειμένου να αντιμετωπισθεί από κοινού το επικίνδυνο φαινόμενο της αντιποίησης του επαγγέλματος του φυσικοθεραπευτή.

Ο Πέτρος Λυμπερίδης εξηγεί, τέλος, ότι υπάρχουν έγγραφες καταγγελίες στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) για αντιποίηση του επαγγέλματος του φυσικοθεραπευτή, ενώ και ο ίδιος ο ΠΣΦ έχει γίνει αποδέκτης τέτοιων καταγγελιών.

«Μπορεί να προκληθεί τεράστια ζημιά στον ασθενή από τον δήθεν φυσικοθεραπευτή. Πέραν από την πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου, υπάρχει και ο θάνατος αλλά έχουμε και άλλες απώλειες, όπως τον χαμένο χρόνο στην ανάταξη ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, ανάταξη η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός μόλις έξι μηνών, αλλά και την διόγκωση της παραοικονομίας», καταλήγει σχετικά ο Πέτρος Λυμπερίδης.