ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Η Κίνα επιταχύνει τις εγκρίσεις νέων φαρμάκων αποδεχόμενη δεδομένα κλινικών δοκιμών στο εξωτερικό

Η Κίνα επιταχύνει τις εγκρίσεις νέων φαρμάκων αποδεχόμενη δεδομένα κλινικών δοκιμών στο εξωτερικό

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης της πρόσβασης των ασθενών στα φάρμακα, η Κίνα έχει αποκαλύψει ότι προτίθεται να ενσωματώσει δεδομένα από κλινικές δοκιμές διεξαγόμενες στο εξωτερικό στις διαδικασίες για έγκριση για νέων φάρμακων, γεγονός που σημαίνει ότι τόσο οι διεθνείς κατασκευάστριες εταιρίες φαρμάκων όσο και οι ασθενείς θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν στο εξής λιγότερες καθυστερήσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακευτική αγορά, στον κόσμο.

 Η διαδικασία για την έγκριση νέων φαρμάκων στην Κίνα είναι γνωστό ότι είναι προβληματική σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες αγορές, καθώς έχουν εγκριθεί μόνο 100 περίπου νέα φάρμακα, τα τελευταία πέντε χρόνια, δηλαδή λιγότερες εγκρίσεις κατά δύο τρίτα σε σχέση με άλλα συγκρίσιμα έθνη. Έχοντας πληθυσμό 1,4 δισεκατομμύρια, η χώρα αντιμετωπίζει επίσης υψηλό ιατρικό κόστος για τους πολίτες της.

 Αυτή η διάσταση πρακτικής μεταξύ της Κίνας και άλλων εθνών ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που οδήγησε στη δημιουργία σχεδίων προτάσεων που περιγράφουν το πλάνο για την εφαρμογή νέου τρόπου εγκρίσεων: «Συνολικά, η υποστήριξη της Κίνας στην επιστημονική καινοτομία, με φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, λείπει και η ποιότητα των προϊόντων στην αγορά εξακολουθεί να μην αγγίζει τα κορυφαία διεθνή standards. Πρέπει να επιταχύνουμε την εξέταση και έγκριση των επειγόντως απαιτούμενων φαρμάκων και ιατρικών συσκευών», ανέφεραν τα σχετικά έγγραφα.

 Οι προτάσεις, που ανακοινώθηκαν από το Κρατικό Συμβούλιο, έρχονται μόλις λίγες ημέρες πριν από το 19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα. Στην πράξη, η νέα ταχύτερη διαδικασία έγκρισης θα σημαίνει ότι οι κατασκευάστριες εταιρείες φαρμάκων δε θα χρειάζεται πλέον να διεξάγουν πρόσθετες δοκιμές στη χώρα, παρά το γεγονός ότι ήδη έχουν λάβουν εγκρίσεις σε άλλα κράτη, κάτι που σήμαινε καθυστέρηση χρόνων μέχρι να πάρει ένα φάρμακο έγκριση στην Κίνα και να φτάσει στην αγορά.

 «Θέλουμε να κάνουμε την ευρείας κλίμακας και ισχυρή φαρμακευτική μας βιομηχανία, ακόμα πιο ανταγωνιστική και να μεταβάλλουμε τη μακροχρόνια διαδικασία σχετικά με τις εισαγωγές νέων φαρμάκων», σχολίασε ο Wu Zhen, Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων της Κίνας. «Ορισμένα φάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί στο εξωτερικό για έξι έως επτά χρόνια πριν έρθουν στην αγορά της Κίνας».