ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Ίδια παντού τα προβλήματα στην Ψυχική Υγεία...

Ίδια παντού τα προβλήματα στην Ψυχική Υγεία...

Γράφει η Πόπη Γεωργίου

 

Και αποκαλυπτική και με παρόμοια με τη χώρα μας ευρήματα είναι η έρευνα, την οποία διενήργησε το βρετανικό συνδικάτο UNISON σε 1.000 εργαζόμενους σε δομές Ψυχικής Υγείας της Βρετανίας.

 

Ιδού, λοιπόν, μερικά από τα αποκαλυπτικά ευρήματα της έρευνας, τα οποία δεν είναι πολύ ξένα στις δικές μας προσλαμβάνουσες για το χώρο της Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα:

.

«Η πιο συχνή απάντηση των εργαζομένων ήταν ότι υπάρχει μία επισφαλής αναλογία μεταξύ προσωπικού και χρηστών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Επίσης οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι οι ψυχικά πάσχοντες όλο και περισσότερο έφταναν σε σημείο κρίσης πριν μπορέσουν να προσεγγίσουν τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Την απάντηση αυτή έδωσαν πάνω από  7 στους 10 από τους ερωτηθέντες.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας έχει μεγάλο αντίκτυπο στο πόσο καλά αισθάνονται οι εργαζόμενοι ότι μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.

Πολλοί εργαζόμενοι έπρεπε να κάνουν απλήρωτες υπερωρίες. Από αυτούς 6 στους δέκα είπαν ότι μία από τις αιτίες ήταν ο αυξημένος φόρτος εργασίας  ενώ 5 στους 10 είπαν ότι ευθύνεται η έλλειψη προσωπικού.

Όταν ρωτήθηκαν άμεσα αν η κρίση χρηματοδότησης επηρέασε τη φροντίδα που παρείχαν, 6 στους 10 απάντησαν θετικά.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι ασθενείς δεν είναι οι μόνοι που πλήττονται από την υποχρηματοδότηση της ψυχικής υγείας. Η έλλειψη κονδυλίων επηρεάζει και το προσωπικό που απασχολείται στον τομέα αυτό».