ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Βρετανία: Ανησυχητικός ο αριθμός δωρεών οργάνων που έχουν αποκλειστεί από τις οικογένειες των δωρητών

Βρετανία: Ανησυχητικός ο αριθμός δωρεών οργάνων που έχουν αποκλειστεί από τις οικογένειες των δωρητών

Τι αναμένεται να προσφέρει μια διαδικασία εξαίρεσης (“opt out” process)

 

Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Μια αναφορά από το BBC διαπίστωσε ότι σε 505 εγγεγραμμένους δωρητές οργάνων είχε μπλοκαριστεί η διαδικασία δωρεάς από τους συγγενείς τους, τα τελευταία πέντε χρόνια. Για να κατανοήσουμε τη σημασία του γεγονότος αυτού, αρκεί να αναφέρουμε ότι πέρυσι, 457 άνθρωποι πέθαναν στη Βρετανία, ενώ βρίσκονταν στη λίστα αναμονής για τη μεταμόσχευση οργάνων.

 

Όπως αναφέρεται, ότι το ένα τρίτο των οικογενειών δήλωσε ότι ο λόγος για τον αποκλεισμό της δωρεάς σχετιζόταν με χρονοβόρες διαδικασίες. Παρά το γεγονός ότι οι οικογένειες δεν έχουν νόμιμο δικαίωμα να εμποδίζουν τη δωρεά, όταν ένα άτομο έχει καταγραφεί ως δωρητής, οι επιθυμίες των οικογενειών γίνονται σεβαστές κατά τη λήψη της απόφασης.

 

Το NHS Blood and Transplants, ο οργανισμός που είναι αρμόδιος για υπηρεσίες αιμοδοσίας και μεταμόσχευσης στο βρετανικό σύστημα Υγείας, ενθάρρυνε μεγάλο αριθμό ανθρώπων που εγγράφηκαν στη λίστα δωρητών οργάνων για να συζητήσουν με τις οικογένειές τους για να διασφαλίσουν ότι οι επιθυμίες τους είναι κατανοητές.

 

Οι ειδήσεις, σχετικά με τον αυξημένο αριθμό δωρεών οργάνων που εμποδίστηκαν, ήρθαν στο φως λίγο μετά την ανακοίνωση μιας διαβούλευσης για την εισαγωγή μιας διαδικασίας εξαίρεσης (“opt out” process) στην Αγγλία - ένα τέτοιο σύστημα υπάρχει ήδη στην Ουαλία και ένα παρόμοιο σύστημα εφαρμόζεται επί του παρόντος στη Σκωτία.

 

Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει αυτό, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σε χώρες όπως η Αυστρία, οι νόμοι καθιστούν τη δωρεά οργάνων ως προεπιλεγμένη διαδικασία κατά τη στιγμή του θανάτου και έτσι οι άνθρωποι πρέπει –για να αποφύγουν τη δωρεά οργάνων – να το έχουν δηλώσει ρητά. Σε αυτές τις αποκαλούμενες «χώρες μη συμμετοχής» (opt-out countries), πάνω από το 90% των ανθρώπων δωρίζουν τα όργανα τους. Ωστόσο, σε χώρες όπως η Η.Π.Α. και η Γερμανία, οι άνθρωποι πρέπει να επιλέξουν ρητά αν θέλουν να δωρίσουν τα όργανα τους όταν πεθάνουν. Στις χώρες αυτές, λιγότεροι από 15% των ανθρώπων δωρίζουν τα όργανα τους σε περίπτωση θανάτου.

 

Η Sally Johnson, Διευθύντρια Δωρεάς και Μεταμόσχευσης οργάνων στο NHS Blood and Transplant, δήλωσε σχετικά με την ανακοίνωση:

 

«Το NHS Blood and Transplant χαιρετίζει τη δέσμευση που δόθηκε στην ομιλία του πρωθυπουργού για την αύξηση της δωρεάς και της μεταμόσχευσης οργάνων. Όλοι θέλουμε να δούμε περισσότερες ζωές να σώζονται και να καλωσορίζουμε οτιδήποτε ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να μοιράζονται την προσωπική τους απόφαση δωρεάς οργάνων με την οικογένειά τους».

 

«Ελπίζουμε ότι αυτή η ανακοίνωση θα οδηγήσει σε μια εθνική συζήτηση για τη δωρεά οργάνων. Οποιαδήποτε νομοθεσία και να έχει τεθεί σε ισχύ, ενημερώνοντας κάποιος την οικογένειά του για την απόφαση του για δωρεά οργάνων, τους επιτρέπει να γνωρίζουν τι θέλει να συμβεί και η οικογένειά του δε χρειάζεται να πάρει μια δύσκολη απόφαση όταν βρίσκεται σε κατάσταση θλίψης».

 

Η διαβούλευση θα διεξαχθεί πριν από το τέλος του έτους. Ελπίζεται ότι μια διαδικασία εξαίρεσης (“opt out”) μπορεί να μειώσει το χρόνο αναμονής για όσους χρειάζονται μεταμόσχευση οργάνου. Επί του παρόντος, υπάρχουν 6.440 άτομα στη λίστα αναμονής για δωρεά οργάνων σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.