ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Μικρός αριθμός μεταλλάξεων προκαλούν τους περισσότερους καρκίνους

Μικρός αριθμός μεταλλάξεων προκαλούν τους περισσότερους καρκίνους

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Έρευνα από επιστήμονες του Wellcome Trust Sanger Institute έχει διαπιστώσει ότι ένας μικρός μόνο αριθμός μεταξύ 1 και 10 γενετικών μεταλλάξεων βρίσκεται πίσω από πολλά είδη καρκίνων που περιλαμβάνονται στη μελέτη.

Η έρευνα περιελάμβανε την εξέταση 7.664 όγκων σε 29 διαφορετικά είδη καρκίνων και διαπίστωσε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις υπήρξαν λιγότερες από δώδεκα μεταλλάξεις που προώθησαν τη διάδοση του καρκίνου. Ειδικότερα, ο καρκίνος του θυρεοειδούς και των όρχεων μπορεί να προκληθεί με μία μόνο μετάλλαξη.

Σε άλλες περιπτώσεις που μελετήθηκαν στην έρευνα, διαπιστώθηκε ότι τέσσερις μεταλλάξεις θα μπορούσαν να βρίσκονται πίσω από τον καρκίνο του μαστού ή του ήπατος και 10 μεταλλάξεις πίσω από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η γενετική διαφορά μεταξύ του καρκίνου και του υγιούς ιστού είναι χιλιάδες μεταλλάξεις στο DNA, η έρευνα αυτή, ωστόσο, στόχευε να εντοπίσει τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις που έκαναν διάφορους τύπους καρκίνου να εξαπλώνονται και να συμπεριφέρονται επιθετικά.

Η έρευνα οδήγησε στην ανακάλυψη μεταλλάξεων που δεν είχαν εντοπιστεί ποτέ πριν από την εξάπλωση ορισμένων καρκίνων. Αυτό δείχνει τη γενική σημασία της μελέτης, καθώς η εξατομικευμένη ιατρική, που καθίσταται όλο και περισσότερο εφικτή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους γενετικούς στόχους για τη θεραπεία.

«Γνωρίζουμε τώρα εκατοντάδες γονίδια, τα οποία, όταν μεταλλάσσονται, προκαλούν καρκίνο», δήλωσε ο καθηγητής Sir Mike Stratton, συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger. «Αυτή η έρευνα δείχνει ότι σε διάφορους τύπους καρκίνου απαιτείται σχετικά σταθερός μικρός αριθμός τέτοιων μεταλλαγμένων γονιδίων για τη μετατροπή ενός απλού φυσιολογικού κυττάρου σε καρκινικό, αλλά και ότι τα συγκεκριμένα επιλεγμένα γονίδια διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου. Η μελέτη δείχνει, επίσης, ότι δεν έχουμε εντοπίσει ακόμη πολλά από αυτά τα γονίδια και αυτό θα αποτελέσει το στόχο περαιτέρω ερευνών, στο μέλλον. Αυτή η όλο και πιο ακριβής κατανόηση των υποκείμενων αλλαγών που έχουν ως αποτέλεσμα τον καρκίνο αποτελεί τη βάση για την ανακάλυψη και χρήση στοχοθετημένων θεραπειών για την ίαση της νόσου».

 

Οι ερευνητές στράφηκαν στην εξελικτική θεωρία προκειμένου να προσδιορίσουν τις μεταλλάξεις που προκαλούν καρκίνο. Θεωρήθηκε ότι αυτές οι μεταλλάξεις θα πρέπει να εμφανίζονται πιο συχνά σε όγκους από τις καλοήθεις μεταλλάξεις, καθώς η φυσική επιλογή καθορίζει ότι οι μεταλλάξεις που βοηθούν ένα κύτταρο να αναπτυχθεί και να διαχωριστεί γρήγορα θα πρέπει να πολλαπλασιάζονται.