ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Τι απάντησε ο ΕΟΠΥΥ στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο -και δεν τον κάλυψε- σχετικά με τα ερωτήματά του για τα προβλήματα του e-ΔΑΠΥ

Τι απάντησε ο ΕΟΠΥΥ στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο -και δεν τον κάλυψε- σχετικά με τα ερωτήματά του για τα προβλήματα του e-ΔΑΠΥ

Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ο ΕΟΠΥΥ αντιλαμβανόμενος την αναστάτωση που προκάλεσε ο συνδυασμός της μη λειτουργίας του e-ΔΑΠΥ και της ενεργοποίησης του ΦΕΚ με τις νέες τιμές αποζημίωσης με τη μη γραπτή διαβεβαίωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου σε σχετικό αίτημα που είχε υποβάλλει για το ότι δεν θα υπάρξει καμιά περικοπή για τα προϊόντα που δεν αποζημιώνονται από τον Οργανισμό και τα οποία έχουν χορηγηθεί  από τα φαρμακεία λόγω μη λειτουργίας του e-dapy, προχώρησε την Τρίτη (24/10), στην αποστολή προς τον ΠΦΣ του παρακάτω εγγράφου:

      

Στα πλαίσια της εφαρμογής των νέων τιμών και κωδικών αποδιδόμενων παροχών ασφαλισμένων και σε συνέχεια των ερωτημάτων, σας γνωρίζουμε ότι:

 

  1. Η εφαρμογή e-DAPY παροχών επανενεργοποιείται στις 23/10/2017, για καταχώρηση των εκτελέσεων μηνός Οκτωβρίου 2017 και για εκτελέσεις έως 22/10/2017.
  2. Οι γνωματεύσεις θα καταχωρηθούν με την ημερομηνία εκτέλεσης, δηλαδή την ημερομηνία που χορηγήθηκαν τα υλικά
  3. Για το διάστημα που εκτελέστηκαν χειρόγραφα οι γνωματεύσεις, η υπογραφή του παραλήπτη και η ημερομηνία εκτέλεσης της γνωμάτευσης, όπως και η σφραγίδα και η υπογραφή του παρόχου προστίθενται μπροστά στη γνωμάτευση του συνταγογράφου γιατρού και δεν θα απαιτείται και πάλι υπογραφή παραλήπτη και παρόχου σε παραστατικό εκτέλεσης που θα εκδοθεί κατά την καταχώρηση της γνωμάτευσης.
  4. Για τις εκτελέσεις από 23/10/2017 και στο εξής θα ενεργοποιηθεί η νέα εφαρμογή η οποία, θα επιτρέπει την εκτέλεση γνωματεύσεων με τιμές των ΦΕΚ 3491/Β/2017 και 3492/Β/2017 και θα ενεργοποιηθεί εντός των επομένων ημερών. 

 

Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΦΣ που την ίδια μέρα συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση το Δ.Σ. με μόνο θέμα συζήτησης τα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της μη λειτουργίας του συστήματος, σε μία προσπάθεια να διασφαλίσει τα συμφέροντα του κλάδου ήδη σε επιστολή του προς τον κ. Μπερσίμη τον ενημέρωσε ότι αναστέλλει τη χορήγηση αναλώσιμων υλικών και άλλων ιατροτεχνολογικών προϊόντων με πίστωση προς τους ασφαλισμένους, πλην εκείνων που αφορούν στα αναλώσιμα για το Διαβήτη προειδοποιώντας τον ταυτόχρονα ότι σε περίπτωση που η εφαρμογή e-ΔΑΠΥ δεν λειτουργήσει έως το τέλος Οκτωβρίου η αναστολή χορήγησης να επεκταθεί και για τα Αναλώσιμα του Σ.Δ. από 1ης Νοεμβρίου.

 

Συνεχίζεται η αναστολή χορήγησης

Η απάντηση του ΕΟΠΥΥ δεν κάλυψε προφανώς τον ΠΦΣ ειδικά στο κομμάτι που αφορά τις νέες τιμές αποζημίωσης με συνέπεια να αποφασίσει «συνέχιση της αναστολής χορήγησης με πίστωση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, εκτός των αναλωσίμων σακχαρώδους διαβήτη, μέχρι να λειτουργήσει η νέα εφαρμογή».

Η απόφαση, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, ελήφθη προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία ασθενών και φαρμακοποιών οι οποίοι χωρίς τη λειτουργία του συστήματος δεν γνωρίζουν ποια προϊόντα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, σε ποιες τιμές και πώς και αν θα αποζημιώνονται.

Και καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΦΣ: «Οι Φαρμακοποιοί έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια αναμονής και υπομονής, προσπαθώντας να συνεργασθούν με τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μην επιβαρύνονται  οι ασθενείς. Δυστυχώς όμως 10 μήνες μετά την  έναρξη ισχύος της σύμβασης, τα προβλήματα παραμένουν».