ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Η ROCHE Hellas αποσύρει το ογκολογικό φάρμακο "Cotellic" από ασφαλιστική κάλυψη - Η εταιρεία ενοχοποιεί το τέλος εισόδου (25%) στη θετική λίστα

Η ROCHE Hellas αποσύρει το ογκολογικό φάρμακο

Από την Πόπη Γεωργίου

 

Ως «κεραυνός εν αιθρία» έπεσε χθες το μεσημέρι η είδηση. Η αναστάτωση τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και στον κόσμο των καρκινοπαθών της χώρας μας πολύ μεγάλη. Ο λόγος είναι η αιφνιδιαστική απόφαση της φαρμακευτικής εταιρείας ROCHE Hellas να προχωρήσει τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, προκειμένου να αποσύρει ένα σημαντικό ογκολογικό φαρμακευτικό σκεύασμά της από τη θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων και την ασφαλιστική αποζημίωση.

Συγκεκριμένα, μετά από την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει υποχρεωτική έκπτωση 25% για την είσοδο των νέων, καινοτόμων φαρμακευτικών σκευασμάτων στη θετική λίστα των συνταγογραφουμένων φαρμάκων, έκπτωση με αναδρομική, μάλιστα, ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2017, η φαρμακευτική εταιρεία Roche Hellas αποφάσισε να αποσύρει το ογκολογικό σκεύασμα Cotellic (cobimetinib) από τη θετική λίστα.

Με αυτόν τον τρόπο, το σκεύασμα θα εξακολουθήσει να διατίθεται στην ελληνική αγορά, χωρίς, όμως, το κόστος του να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ η τιμή του φθάνει τα 5.000 ευρώ.

Το Cotellic συμπεριλήφθηκε στη θετική λίστα τον Φεβρουάριο του 2017 και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με ανεγχείρητο ή μεταστατικό μελάνωμα.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ίδια η εταιρεία, «η απόφαση αυτή ελήφθη με πλήρη επίγνωση της ευθύνης μας προς τους ασθενείς. Είναι μια απόφαση που αναγκαστήκαμε να πάρουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι έλληνες ασθενείς θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα τώρα και στο μέλλον. Η περίπτωση του Cotellic (cobimetinib), του πρώτου σκευάσματος της εταιρείας μας που επηρεάζεται από το μέτρο, αναδεικνύει τους ευρύτερους, σοβαρούς κινδύνους που δημιουργεί η επιβολή της υποχρεωτικής έκπτωσης 25% σε νέα φάρμακα, στην πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες».

Το αξιοπερίεργο με το τέλος εισόδου (25%) στη θετική λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων είναι ότι δεν παρέχει κανένα δημοσιονομικό όφελος, δεν προσθέτει καμία αξία ούτε εξοικονομεί πόρους για το σύστημα Υγείας, δεν παρέχει καμία οικονομική ελάφρυνση στους φορολογούμενους και στους ασφαλισμένους.

Η κατάσταση η οποία διαμορφώνεται, με την απόσυρση του εν λόγω ογκολογικού φαρμακευτικού σκευάσματος, φαίνεται ότι προβληματίζει και την ίδια την εταιρεία:

«Κατανοούμε πλήρως ότι η παρούσα κατάσταση μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στους ασφαλισμένους ασθενείς και στους γιατρούς. Γι’ αυτό, έχουμε ήδη ξεκινήσει ένα διάλογο με τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους. Αίτημά μας είναι να αποσυρθεί το μέτρο της οριζόντιας υποχρεωτικής έκπτωσης 25% σε όλα τα νέα σκευάσματα».