ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Αύξηση κατά 35% στις σεξουαλικές επαφές των νέων στην Ελλάδα. Πώς εξηγείται η τάση αυτή την εποχή της κρίσης;

Αύξηση κατά 35% στις σεξουαλικές επαφές των νέων στην Ελλάδα. Πώς εξηγείται η τάση αυτή την εποχή της κρίσης;

Η ενδιαφέρουσα θεματολογία του CONGRESS OF HUMAN SEXUALITY AND REPRODUCTION χαρτογραφεί το προφίλ και τις τάσεις της σεξουαλικότητας και της σεξουαλικής υγείας στη χώρα μας αλλά και διεθνώς.

 

Πιο επιθετικοί στο σεξ εμφανίζονται οι άντρες στην Ελλάδα σήμερα, προτάσσοντας τα πρωτόγονα ένστικτά τους, αφού, όχι μόνο έχουν περισσότερες σεξουαλικές επαφές, αλλά δε διστάζουν, πλέον, να πάνε στον ειδικό και να ζητήσουν αυξητική πέους.

Αυτό το θέμα, μεταξύ άλλων, όπως: ο καρκίνος του προστάτη, η νόσος Περονί, τα προβλήματα στύσης, οι νέες ψηφιακές εφαρμογές, η υπογεννητικότητα, ο ιατρικός τουρισμός για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, η απλασία του κόλπου, ο διαβήτης και το σεξ και οι διαφυλικοί, θα συζητηθούν στο CONGRESS OF HUMAN SEXUALITY AND REPRODUCTION, που θα γίνει στις 3 και 4 Νοεμβρίου στο Πολεμικό Μουσείο, στην Αθήνα.

Εξέχοντες Έλληνες επιστήμονες θα αναλύσουν φλέγοντα ζητήματα, που αναδεικνύονται το τελευταίο διάστημα ως μείζονα, δίνοντας απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα και αναλύοντας τα πιο πρόσφατα ελληνικά και διεθνή δεδομένα.

 

Ελλάδα 2017: περισσότερο σεξ, λιγότερα παιδιά..

 

«Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, τον τελευταίο μήνα έχει δεκαπλασιαστεί, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, το ποσοστό των ανδρών που επισκέπτεται το Ινστιτούτο, με στόχο την αυξητική του πέους», δήλωσε με αφορμή το συνέδριο ο ουρολόγος - ανδρολόγος, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, πρόεδρος του International Andrology και διευθυντής του Τμήματος Σεξουαλικής Υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

 

Ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε σε πρόσφατη έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, σε δείγμα 600 ανδρών, ηλικίας 25-64 ετών, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, αλλά και με στοιχεία του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, η οποία ανέδειξε ότι οι άνδρες, σήμερα, εστιάζουν ιδιαίτερα στο σεξ και ως πράξη και ως διάθεση, παρόλο που το αναμενόμενο θα ήταν αρνητική επιρροή στην ερωτική τους διάθεση εξαιτίας της οικονομικής αβεβαιότητας - κάτι το οποίο είχε επιβεβαιωθεί στο παρελθόν σε αντίστοιχες έρευνες.

Συγκεκριμένα, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών έχει αυξηθεί στους άνδρες, το τελευταίο τετράμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πριν από έναν χρόνο, κατά:

  • 35% στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 18-34 ετών  
  • 30% στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 35-54 ετών και
  • 27% στην ηλικιακή ομάδα άνω των 54 ετών

 

Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία των ανδρών

 

Ενδιαφέρουσες ενημερώσεις σχετικά με τις μεθόδους αντιμετώπισης της στυτικής δυσλειτουργίας θα γίνουν στο Συνέδριο, καθώς όπως τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης «ένα εκατομμύριο άνδρες υποφέρουν στη χώρα μας από προβλήματα στύσης και, όσο και αν ακούγεται υπερβολικό σαν νούμερο, οι αριθμοί των παθήσεων, που συνοδεύουν τη στυτική δυσλειτουργία, το επιβεβαιώνουν.  Εκατοντάδες χιλιάδες διαβητικοί και υπερτασικοί άνδρες, συν όσοι  λαμβάνουν φάρμακα, άλλοι τόσοι με προβλήματα γήρανσης και ψυχοφάρμακα, είναι στην πραγματικότητα μεγάλη “δεξαμενή” με άνδρες, που έχουν ή θα αποκτήσουν πρόβλημα στύσης».

 

Στρες, καθημερινότητα και γήρανση

 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εισήγηση του καθηγητή και προέδρου του Τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γεώργιου Χρούσου, σχετικά με το στρες και στην επίδρασή του στη γήρανση του οργανισμού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι ορμόνες που σχετίζονται με το μηχανισμό του στρες, «όταν δεν εκκρίνονται σωστά, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη φυσιολογία των κυττάρων μας, να προκαλέσουν διαταραχή στη μεταβολική τους δραστηριότητα, να αυξήσουν τη φλεγμονώδη απόκρισή τους και να διεγείρουν τις οξειδωτικές τους λειτουργίες, όλες δυναμικά καταστροφικές μεταβολές, οι οποίες με «μαθηματική ακρίβεια» επιταχύνουν τη γήρανση, προκαλούν ψυχοσωματικά προβλήματα, άγχος, κατάθλιψη, παχυσαρκία, μεταβολικά προβλήματα και οστεοπόρωση, προάγουν την αθηροσκλήρυνση και την καρδιαγγειακή νόσο, διαταράσσουν την ανοσιακή λειτουργία και αυξάνουν την πιθανότητα λοίμωξης και καρκινογένεσης στον οργανισμό».

 

Πέραν των χρονίων μη μεταδιδόμενων νοσημάτων, το χρόνιο στρες έχει πολλές άλλες καταστροφικές επιδράσεις. Επηρεάζει αρνητικά την αύξηση και την ανάπτυξη του ανθρώπου, τον ύπνο, το συναίσθημα, την οικογενειακή και κοινωνική ζωή, αυξάνει την παραβατική συμπεριφορά, τα βίαια ατυχήματα, την κατάχρηση ουσιών και την εξάρτηση απο ουσίες ή συμπεριφορές.

Σήμερα, η παρουσία του στρες και της κακόστασης σε ένα άτομο μπορεί να εκτιμηθεί και να βαθμολογηθεί. Υπάρχουν μέθοδοι πρόληψης και περιορισμού του στρες, τονίζει ο κ. Χρούσος. 

 

Απλασία κόλπου

 

Περίπου 1 στις 4000 κορίτσια γεννιέται με συγγενείς ανωμαλίες του γεννητικού συστήματος. Οι ανωμαλίες αυτές σε ποσοστό περίπου 40% συνοδεύονται με ανωμαλίες του ουροποιητικού, επεσήμανε ο καθηγητής γυναικολογίας στην Α’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Κρεατσάς.

Για την απλασία κόλπου –που σήμερα, αντιμετωπίζεται επιτυχώς με την πλαστική κόλπου κατά Κρεατσά–, το σύνδρομο Rokitansky Kustner Hauser -που χαρακτηρίζεται από απλασία μήτρας και κόλπου- το θέμα της μεταμόσχευσης μήτρας και άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα της σύγχρονης γυναικολογίας θα γίνουν σημαντικές παρουσιάσεις στο Συνέδριο.

 

Η Ελλάδα προορισμός στη διασυνοριακή μετακίνηση ζευγαριών

 

Η εικόνα της Ελλάδας σε σχέση με την διασυνοριακή της περίθαλψη είναι καλά εδραιωμένη και γίνεται όλο και καλύτερη, αποτελώντας κεντρικό πυλώνα του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα και τα επιτεύγματά μας ταξιδεύουν ανά τον κόσμο ταχύτατα, όπως με την πρωτοποριακή εφαρμογή της μεθόδου PRP στην αναζωογόνηση των ωοθηκών και του ενδομητρίου, με αποτέλεσμα να κατακλύζεται η Ελλάδα από δεκάδες γυναίκες εβδομαδιαίως από 40 χώρες, σύμφωνα με τον γυναικολόγο, διευθυντής της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Κλινικής Γένεσις Αθηνών, Κωνσταντίνο Πάντο, ο οποίος, σχετικά τη θεματολογία που θα παρουσιαστεί και στο Συνέδριο, τόνισε ότι: «Έχουμε πρόσφατα ιδρύσει το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Ιατρών και δημιουργούμε νέες ευκαιρίες και δυνατότητες, αλλά και όραμα για τους γιατρούς, τους ασθενείς και  τον επιχειρηματικό κόσμο να επενδύσει στον Τουρισμό Υγείας, με επίκεντρο πάντα την Ελλάδα. Απευθυνόμαστε σε Έλληνες γιατρούς με ένα ευρύ δίκτυο ασθενών ανά την υφήλιο που απλώς περιμένουν τον σωστό συντονισμό και τη σωστή καθοδήγηση για να προκύψουν αξιόπιστες συνέργειες με υψηλή ποιότητα και ανταγωνιστικότητα».

 

Τα «θαύματα» της ρομποτικής χειρουργικής στον καρκίνο του προστάτη

 

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει το ζήτημα των ασθενών με υψηλού κινδύνου και τοπικά προχωρημένο καρκίνο προστάτη που έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης μεταστάσεων και παρουσιάζουν υποψηφιότητα στο μέλλον για θνητότητα από τον καρκίνο, στο οποίο θα αναφερθεί στο Συνέδριο ο Δρ Γεώργιος Κυριάκου, χειρουργός ουρολόγος, διευθυντής Τμήματος Ελάχιστα Παρεμβατικής Ουρολογικής Χειρουργικής στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, εξηγώντας γιατί προτείνεται ρομποτική χειρουργική θεραπεία και σε αυτές τις περιπτώσεις.

 

«Αναφορικά με την ασφαλέστερη λήψη των σωστότερων αποφάσεων, ακόμη και σε αυτούς τους τοπικά προχωρημένους καρκίνους, έχουμε καταστήσει συνεργασία με πρωτοπόρους ογκολόγους για τον προστατικό καρκίνο, όπως και με εξειδικευμένους ακτινοθεραπευτές και ακτινολόγους, στο πλαίσιο πολύπλευρων θεραπειών μετά από την επέμβαση», υπογραμμίζει ο κ. Κυριάκου.

 

 

http://www.dailypharmanews.gr/files/human-sexuality-and-reproduction.pdf