ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Βουλγαρία: αναφέρθηκαν δύο ακόμη εστίες της μολυσματικής γρίπης των πτηνών

Βουλγαρία: αναφέρθηκαν δύο ακόμη εστίες της μολυσματικής γρίπης των πτηνών

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

«Συνολικά τέσσερα κρούσματα της γρίπης των πτηνών καταγράφονται στη βουλγαρική επικράτεια αυτή τη στιγμή», ανέφερε, την Κυριακή, η υπηρεσία ασφάλειας των τροφίμων της γειτονικής χώρας.

 Ένας μολυσματικός ιός της γρίπης των πτηνών έχει εξαπλωθεί σε δύο ακόμη περιοχές της Βουλγαρίας, με αποτέλεσμα οι κτηνιατρικές αρχές να ανακοινώσουν ότι θα θανατωθούν, λόγω της επιδημίας, σχεδόν 8.000 πάπιες, όπως ενημέρωσε η υπηρεσία.

 Τα σχεδόν 8.000 ζώα συγκεντρώθηκαν σε αγρόκτημα στο χωριό Zimnitsa στην περιοχή του Yambol, ενώ και άλλα ευπαθή ζώα θανατώθηκαν επίσης σε γειτονικό πτηνοτροφείο, στο πλαίσιο των μέτρων για την εξάλειψη και πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου.

 Ένα άλλο ξέσπασμα αναφέρθηκε στο Glushnik στη νότια περιοχή του Sliven.

 Υπενθυμίζεται ότι, στις 25 Οκτωβρίου, δύο περιστατικά γρίπης των πτηνών καταγράφηκαν στη Βουλγαρία, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας, που αφορούσαν τον υψηλής παθογονικότητας υπότυπο Η5Ν8 της γρίπης, που εμφανίζεται τόσο σε εκτρεφόμενα πουλερικά όσο και σε άγρια πτηνά. Συγκεκριμένα, τα περιστατικά καταγράφηκαν σε αγρόκτημα, στο χωριό Stefanovo της επαρχίας Dobric και στο Uzundzhovo στη νότια περιοχή του Haskovo.

 Αυτή την εβδομάδα, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε προσωρινή απαγόρευση των εισαγωγών ζώντων πτηνών, αυγών επώασης και νεοσσών από την περιοχή του Dobrich λόγω της υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών.

 Με δεδομένο ότι οι περιοχές της Βουλγαρίας βρίσκονται πλησίον περιοχών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) αλλά και το γεγονός ότι και στη γειτονική Ιταλία είχαν εντοπιστεί κρούσματα που αφορούσαν τον ιό της γρίπης των πτηνών, ο κίνδυνος επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας είναι μεγάλος σε συνάρτηση με τις αναμενόμενες μετακινήσεις των μεταναστευτικών ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας.

 Η γρίπη των πτηνών εκδηλώνεται με μεγάλη νοσηρότητα και μαζικούς θανάτους των πτηνών, χωρίς την εμφάνιση συμπτωμάτων.