ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Το Brexit χωρίς συμφωνία των όρων εξόδου θα προκαλέσει χάος στην προμήθεια φαρμάκων

Το Brexit χωρίς συμφωνία των όρων εξόδου θα προκαλέσει χάος στην προμήθεια φαρμάκων

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς προηγούμενη συμφωνία των όρων της εξόδου, θα προκαλούσε μείζονα προβλήματα στις υγειονομικές υπηρεσίες της Βρετανίας, ενώ υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για «χαοτική αναστάτωση» στις προμήθειες φαρμάκων, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε χτες, Τρίτη 7 Νοεμβρίου.

 Το ανεξάρτητο φιλανθρωπικό ίδρυμα υγείας, Nuffield Trust, προειδοποίησε, επίσης, ότι το Brexit χωρίς προηγούμενη συμφωνία σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις Βρετανίας και ΕΕ θα οδηγήσει σε επιδείνωση της έλλειψης προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της χώρας.

 Επίσης, θα μπορούσε να δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στην υγειονομική περίθαλψη στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου τα προγράμματα θεραπείας για ορισμένες σπάνιες και σοβαρές ασθένειες σχεδιάζονται για να λειτουργούν σε όλο το νησί της Ιρλανδίας.

 «Ένα σενάριο όπου το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίζεται από την ΕΕ χωρίς προηγούμενη συμφωνία των όρων της εξόδου θα προκαλούσε εκτεταμένα προβλήματα για το NHS. Ρισκάρουμε να προκληθεί μια χαοτική αναστάτωση στις προμήθειες ιατρικών προϊόντων και μια αύξηση των τιμών που θα μεγάλωνε ακόμα περισσότερο το έλλειμμα των νοσοκομείων», ανέφερε η έκθεση.

 

«Πολλοί και διαφορετικοί όροι της ευρωπαϊκής νομοθεσίας αλλά και πολλά ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της παροχής φροντίδας στα πρότυπα που έχουμε σήμερα. Ο ξαφνικός τερματισμός τους χωρίς ταυτόχρονη αντικατάσταση θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ζημία στο ήδη πιεσμένο βρετανικό σύστημα Υγείας».

 Εκτός από τη συγκεκριμένη προειδοποίηση –που δεν είναι η μόνη το τελευταίο διάστημα στη Βρετανία– η ανησυχία που διακατέχει τις φαρμακευτικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι διάχυτη και ήδη οι τελευταίες καταρτίζουν σχέδια για την προστασία της εφοδιαστικής αλυσίδας.

 Οι αυστηροί κανονισμοί της αγοράς του φαρμάκου έχουν ως συνέπεια οι φαρμακοβιομηχανίες να αντιμετωπίζουν την πολυεπίπεδη αβεβαιότητα ενός Brexit, με πολλές παραμέτρους, όπως την πιθανή ανάγκη επανελέγχου των φαρμάκων που αποστέλλονται εκτός συνόρων και η μεταφορά των αδειών χρήσης προϊόντων σε διαφορετικές δικαιοδοσίες.