ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Βρετανία: Πιλοτικό πρόγραμμα εξετάζει τη σύνδεση ζητημάτων ψυχικής υγείας πίσω από τρομοκρατικά χτυπήματα

Βρετανία: Πιλοτικό πρόγραμμα εξετάζει τη σύνδεση ζητημάτων ψυχικής υγείας πίσω από τρομοκρατικά χτυπήματα

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ένα θέμα που προκαλεί προβληματισμό διεθνώς αφορά το αν οι ψυχικές ασθένειες μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα που κρύβεται πίσω από κάποιες τρομοκρατικές επιθέσεις.

 Οι αρχές αναφέρουν ότι ορισμένοι από όσους συμμετείχαν σε τέσσερις επιθέσεις στη Βρετανία φέτος και χαρακτηρίστηκαν σαν ισλαμιστές μαχητές ήταν άτομα που στρατολογήθηκαν μέσω του Διαδικτύου και των οποίων η ψυχική κατάσταση προκαλεί ερωτήματα.

 Για να εξετάσει καλύτερα το ζήτημα, η βρετανική αστυνομία ξεκίνησε πιλοτικά προγράμματα τον Απρίλιο του περασμένου έτους στις τρεις μεγαλύτερες αστικές περιοχές της Αγγλίας: το Λονδίνο, το Μπέρμιγχαμ και το Μάντσεστερ, με στόχο να ενσωματωθούν εμπειρογνώμονες ψυχικής υγείας μεταξύ των αξιωματούχων κατά της τρομοκρατίας.

 Σκοπός ήταν να δοθεί στους ψυχιάτρους η ευκαιρία να εξετάσουν περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν εντοπιστεί από τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες της Βρετανίας, να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ψυχικής υγείας που τυχόν παρουσίαζαν.

 «Έμεινα έκπληκτη από το γεγονός ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας από ότι αναμενόταν», δήλωσε η καθηγήτρια Jennifer Shaw, υπεύθυνο του τομέα ψυχικής υγείας στο Greater Manchester Police, αναφερόμενη στους ανθρώπους που η ομάδα της είχε αντιμετωπίσει από τότε που ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα.

 Οι πυλώνες του προγράμματος θεωρήθηκαν τόσο επιτυχείς από την κυβέρνηση που έχουν επεκταθεί σε εθνικό επίπεδο, δήλωσε στο Reuters η Δρ Shaw, καθηγητήτρια δικαστικής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

 Πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχει άκρα μυστικότητα γύρω από το συγκεκριμένο project,  το «Prevent and Channel», σχετικά με τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες του και η αποστολή της J. Shaw δεν έχει συζητηθεί μέχρι τώρα στα μέσα ενημέρωσης.

 Μερικοί ψυχίατροι υποστηρίζουν ότι δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί επιστημονική σχέση μεταξύ των ζητημάτων ψυχικής υγείας και των τρομοκρατικών επιθέσεων και ανησυχούν για το γεγονός ότι τα προγράμματα διακυβεύουν το στιγματισμό των ατόμων που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες.

 Ένας άλλος ψυχίατρος που συγκέντρωνε δεδομένα στο πλαίσιο των πιλοτικών αυτών προγραμμάτων δήλωσε στο Reuters ότι από το Βρετανικό Γραφείο για την Ασφάλεια και την Αντιτρομοκρατία (Office for Security and Counter-Terrorism) τους είχε ζητηθεί να μην αποκαλύψουν λεπτομέρειες σχετικά με τα ευρήματά τους πριν την τελική έκθεση.

 Κάποια από αυτά τα ευρήματα αναμένεται να δημοσιευτούν αυτήν την εβδομάδα, ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας αρνήθηκε να σχολιάσει κάτι σχετικά με την υπόθεση, όταν ρωτήθηκε.