ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

1st Patient Compliance Conference: Η Συμμόρφωση στη θεραπεία και η Σημασία της για τους Ασθενείς και το Σύστημα Υγείας

1st Patient Compliance Conference: Η Συμμόρφωση στη θεραπεία και η Σημασία της για τους Ασθενείς και το Σύστημα Υγείας

Σημαντικοί παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς, καταξιωμένοι επιστήμονες, και ασθενείς,  παρευρέθηκαν στο 1ο Συνέδριο για τη Συμμόρφωση των Ασθενών που διοργάνωσε το DailyPharmaNews.gr. Απόψεις, ιδέες αλλά και σημαντικές εξελίξεις στην τεχνολογία, που στόχο έχουν τη βελτίωση της ζωής των χρονίως πασχόντων και όχι μόνο,  άφησαν την καλύτερη εντύπωση στους παρευρισκόμενους αλλά και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Με μεγάλη συμμετοχή συλλόγων ασθενών, αλλά και με την παρουσία των θεσμικών παραγόντων, ιατρών, εκπροσώπων φαρμακευτικών εταιρειών καθώς και εκπροσώπων επαγγελματικών και επιστημονικών ενώσεων επαγγελματιών υγείας, ολοκληρώθηκε η ημερίδα 1st Patient Compliance Conference (patientcomplianceconference.gr) που διοργάνωσε το Dailypharmanews.gr, στο Divani Caravel, στις 9 Νοεμβρίου. Η 1st PCC πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του ΣΦΕΕ, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της ΠΕΦ και της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Περισσότεροι από 37 ομιλητές συμμετείχαν στις 5 ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες της ημερίδας, που στόχο είχαν να αναδείξουν γνωστές και άγνωστες παραμέτρους της συμμόρφωσης στη θεραπεία, που κρύβουν κινδύνους αλλά και δυναμικές λύσεις για τους ασθενείς και το σύστημα Υγείας.

Η Ημερίδα 1st Patient Compliance Conference, η θεματολογία της οποίας παρουσιάζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα σε ειδική εκδήλωση και φιλοδοξεί να αποτελέσει συνεδριακό θεσμό και βήμα ανάδειξης και προώθησης της ανάπτυξης συνεργασιών και συνεργιών μεταξύ ασθενών-γιατρών-φαρμακοποιών κ όλων των stakeholders, ασχολήθηκε με το πολυδιάστατο και δυσεπίλυτο ζήτημα της συμμόρφωσης και της προσήλωσης των ασθενών στη θεραπεία αλλά και τη σημασία τους για το σύστημα υγείας της χώρας. Ακούστηκαν με προσοχή οι απόψεις και οι ανάγκες των ασθενών και παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν τα σημαντικότερα σχετικά με το θέμα ζητήματα από τους stakeholders που παρευρίσκονταν (εκπροσώπους των θεσμικών παραγόντων, των ιατρών, των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας καθώς και των επαγγελματιών υγείας).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η εισήγηση «Φαρμακευτική συμμόρφωση και χρόνια νοσήματα: Έννοιες παράλληλες;», του Δρ Βασίλειου Γραμμέλη, Παθολόγου, Ιατρικού Υπεύθυνου PEH, Pfizer Hellas A.E., στην οποία ο ομιλητής επεσήμανε ότι «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον πολλαπλά προβλήματα και νοσήματα δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού. Το 30% των συνταγών δεν εκτελείται σήμερα, ενώ 1 στα 2 φάρμακα λαμβάνονται λάθος». Ο κ. Γραμέλλης, καταλήγοντας, τόνισε ότι «η αντιμετώπιση της χαμηλής συμμόρφωσης στη θεραπεία θα πρέπει να γίνει με Εξατομικευμένη Πολυπαραγοντική Προσέγγιση».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Janssen Ελλάδος, Μάκης Παπαταξιάρχης, Πρόεδρος του PhRma Innovation Forum Greece και Πρόεδρος του AmCham Pharmaceutical Commitee, στην εισήγησή του, με θέμα «Ασθενής – Εθνική Πολιτική Υγείας – Έρευνα και Ανάπτυξη: Το εμβαδόν του τριγώνου της Καινοτομίας», επεσήμανε ότι «το κέντρο βάρους αυτού του τριγώνου παραμένει πάντοτε ο τρόπος με τον οποίο ο ασθενής συμμετέχει, αντιδρά, ενεργεί και συμμορφώνεται στις συστάσεις και τις υποδείξεις που του έχουν δοθεί από τον Επαγγελματία Υγείας». 

«Η σύγχρονη και καινοτόμος φαρμακευτική βιομηχανία έρχεται να οριοθετήσει και να θωρακίσει αυτή τη σχέση ανάμεσα στον ασθενή και τον Επαγγελματία Υγείας, με μια σειρά καθοριστικών παραμέτρων: υψηλή θεραπευτική ανταπόκριση, μειωμένη θνησιμότητα, επιμήκυνση του προσδόκιμου επιβίωσης, βελτίωση της ποιότητας ζωής, αποτελεσματική πρόληψη. Με τη συμβολή της τεχνολογίας και εξειδικευμένων προγραμμάτων υποστήριξης, οι ασθενείς και οι θεράποντες μπορούν να προσδοκούν σε ακόμη καλύτερη συμμόρφωση», διευκρίνισε ο κ. Παπαταξιάρχης για να προσθέσει ότι «Στις οξείες γωνίες του αντίστοιχου ελληνικού τρίγωνου παροχών υγείας, εν μέσω οικονομικής κρίσης, η συμβολή και οι λύσεις που η καινοτόμος φαρμακευτική βιομηχανία παρέχει είναι πιο αναγκαίες παρά ποτέ. Η καλύτερη συμμόρφωση του Έλληνα ασθενή επιτυγχάνεται με γενναίες μακροπρόθεσμες επιλογές, που δεν έχουν καχεκτικό και πρόσκαιρο χαρακτήρα». «Η οικονομική κρίση δεν αποτελεί άλλοθι για λάθος πολιτικές που επικεντρώνονται στο κόστος και όχι στην αξία», κατέληξε ο κ. Παπαταξιάρχης.

Στην εισήγησή του με τίτλο: «Η αναγκαιότητα της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των ιατρών στην προσήλωση των ασθενών στη θεραπεία», ο κ. Κωνσταντίνος Βαρσάμος, Managing PartnerGet2Work αναφέρθηκε στη σημασία της διαρκούς εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας. Με συνεχή εκπαίδευση όσοι ασχολούνται με τους ασθενείς θα έχουν την κατάλληλη κατάρτιση για να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς που δεν συμμορφώνονται είτε γιατί η πάθηση τους απαιτεί μακροχρόνια θεραπεία, είτε γιατί οι συννοσηρότητες δυσκολεύουν τη συμμόρφωση, είτε γιατί ο ασθενείς ο ίδιος χρειάζεται συγκεκριμένη υποστήριξη.

Επίσης, η κυρία Σοφία Κούνουπα, HnD, BA, MBA, Γενική Διευθύντρια της εταιρείας Noufio, η οποία ειδικεύεται στις υπηρεσίες επικοινωνίας στο χώρο της υγείας και στη δημιουργία καινοτόμων εφαρμογών φαρμακείου, παρουσίασε το πιο καινοτόμο project της εταιρείας, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, το Take Care.  Μία εφαρμογή που θα επιτρέπει στο φαρμακοποιό αλλά και στον ίδιο τον ασθενή εάν το επιθυμεί να παρακολουθεί εάν έχει λάβει σωστά τα φάρμακά του, τι άλλα φάρμακα λαμβάνει και ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές αλληλεπιδράσεις. Ένας ουσιαστικά ηλεκτρονικός φάκελος με μεγάλη ευκολία χρήσης που στόχο έχει τη διευκόλυνση των ασθενών στη συμμόρφωση σε συνεργασία με τον φαρμακοποιό επαγγελματία υγείας.

Στην επιτυχημένη διοργάνωση της ημερίδα 1st Patient Compliance Conference προσέφερε την πολύτιμη υποστήριξή της, ως μέγας χορηγός η παγκόσμια πρωτοπόρος βιο-φαρμακευτική εταιρία Pfizer, η οποία για περισσότερα από 150 χρόνια,  θέτει τα πρότυπα όσον αφορά την ποιότητα, την ασφάλεια και την αξία στην ανακάλυψη, ανάπτυξη και παραγωγή φαρμάκων, ενώ στο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο με τα προϊόντα υγείας που διαθέτει, περιλαμβάνονται βιολογικά φάρμακα, φάρμακα μικρών μορίων, εμβόλια, καθώς  και πολλά από τα πιο γνωστά παγκοσμίως, προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας.

Τη σημαντική υποστήριξή της ως χορηγός παρείχε η απόλυτα προσανατολισμένη στην παροχή καινοτόμων και υψηλής ποιότητας προϊόντων που στοχεύουν στη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής φαρμακευτική εταιρεία Janssen, μέλος του ομίλου εταιριών της  Johnson & Johnson. Η Janssen, με κύριο μέλημά της τη φαρμακευτική έρευνα, ανακαλύπτει, αναπτύσσει και διαθέτει πρωτοποριακά φάρμακα σε πέντε 5 κύριες θεραπευτικές κατηγορίες: Ογκολογία-Αιματολογία, Nευροεπιστήμη, Ανοσολογία, Λοιμώδη νοσήματα και Μεταβολικά νοσήματα.

Ουσιαστικοί υποστηρικτές της 1st PCC ήταν μερικές από τις σημαντικότερες φαρμακευτικές εταιρείες με σημαντική παρουσία στον ελληνικό χώρο, και όχι μόνο, μεταξύ των οποίων:

Η AbbVie,μία παγκόσμια βιοφαρμακευτική εταιρεία, με μοναδική προσέγγιση στην καινοτομία, με σκοπό την ανάπτυξη προηγμένων θεραπειών για μερικές από τις πιο σύνθετες και σοβαρές ασθένειες που απασχολούν τον πλανήτη. Η AbbVie, σε παγκόσμιο επίπεδο, απασχολεί περίπου 29.000 εργαζομένους (115+ εκ των οποίων στην Ελλάδα) και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 170 χώρες. Κύριες θεραπευτικές της κατηγορίες είναι η Ανοσολογία, η Αιματολογία – Ογκολογία, η Ιολογία και η Νεφρολογία

Η φαρμακευτική εταιρία Astellas, που είναι αφοσιωμένη στο να μετατρέπει  την επιστημονική καινοτομία σε ιατρικές λύσεις που αποφέρουν αξία και ελπίδα στους ασθενείς παγκοσμίως.  Παραμένοντας επικεντρωμένη στην αντιμετώπιση των ανικανοποίητων ιατρικών αναγκών και διεξάγοντας την επιχειρηματική της δραστηριότητα με διαφάνεια, ακεραιότητα και δεκτικότητα στις συνεργασίες, έχει τη δυνατότητα να βελτιώνει την υγεία των ανθρώπων ανά τον κόσμο.

Η Bayer, ο παγκόσμιος οργανισμός που δραστηριοποιείται στο χώρο των Βιοεπιστημών και συγκεκριμένα στους τομείς της Υγείας και της Γεωργίας, με προϊόντα και υπηρεσίες που σχεδιάζονται με γνώμονα το όφελος των ανθρώπων και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Κατά το οικονομικό έτος 2016, ο Όμιλος απασχολούσε περίπου 115.200 άτομα και είχε πωλήσεις της τάξεως των 46,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Η εταιρία ανάπτυξης βιοφαρμακευτικών προϊόντων, Βristol-Myers Squibb, που παρέχει καινοτόμα φάρμακα στους ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή ασθένειες σε τομείς όπως η ογκολογία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η ανοσολογία και η ίνωση. 

 

Η πρωτοπόρος ελληνική εμπορική φαρμακευτική εταιρεία, GENESIS Pharma που στόχο έχει να διασφαλίσει στους Έλληνες ασθενείς που πάσχουν από χρόνια, βαριάς μορφής και σπάνια νοσήματα, άμεση πρόσβαση σε καινοτόμες, πρωτότυπες θεραπείες, ενώ υπήρξε μεταξύ των πρώτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο με εξειδίκευση σε προϊόντα φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας και είναι σήμερα η μεγαλύτερη μεταξύ των ελληνικών εταιρειών που εξειδικεύονται σε πρωτότυπα και καινοτόμα φάρμακα.

Η εταιρεία GET2WORK, που δραστηριοποιείται στο χώρο της υγείας παρέχοντας εξατομικευμένες υπηρεσίες και  στοχευμένη επιμόρφωση σε  επαγγελματίες υγείας και στελέχη επιχειρήσεων με σκοπό τη δημιουργία κουλτούρας καινοτομίας και ανάπτυξης σύγχρονων δεξιοτήτων, την ενίσχυση ασθενοκεντρικών πρακτικών και την υιοθεσία και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Η παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία Mylan, που ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Ελλάδα το 2007 και σήμερα απασχολεί περισσότερους από 130 εργαζόμενους, προσφέροντας στους Έλληνες ασθενείς ένα ευρύ φάσμα επώνυμων πρωτότυπων και διεθνώς αναγνωρισμένων γενόσημων προϊόντων σε όλες τις κύριες θεραπευτικές κατηγορίες, καθώς και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Το νέο BU κομμάτι της Pharmathen- μίας από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες και επιτυχημένες Ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες- που αφορά τις Σπάνιες Παθήσεις, και φιλοδοξεί να καταλάβει ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς, προσφέροντας σημαντικές θεραπείες στους ασθενείς, μένοντας κοντά στον ασθενή και τις ανάγκες του.

Η πρωτοπόρος εταιρεία στον Κλάδο Φαρμάκων και Διαγνωστικών και ηγέτιδα στην εξατομικευμένη θεραπεία, Roche, που εστιάζει στην προαγωγή της επιστήμης με σκοπό τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία βιοτεχνολογίας στον κόσμο, με ένα διευρυμένο φάσμα φαρμακευτικών θεραπειών  στην ογκολογία, την ανοσολογία, τα λοιμώδη νοσήματα, την οφθαλμολογία και τις παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, ενώ κατέχει επίσης ηγετική θέση παγκοσμίως στα in vitro διαγνωστικά και την ιστολογική διάγνωση του καρκίνου, καθώς και τη διαχείριση της νόσου του διαβήτη.

Η φαρμακευτική εταιρεία, Sanofi, που για περισσότερα από 90 χρόνια, καινοτομεί αναπτύσσοντας αποτελεσματικές θεραπείες, ενημερωτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, προσφέροντας στα άτομα με διαβήτη μία πιο υγιή και παραγωγική ζωή, ενώ στον τομέα της ανοσολογίας και της φλεγμονής επικεντρώνεται στην ανακάλυψη και ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων υγειονομικής περίθαλψης σε ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα,  καθώς και οι χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες όπως το άσθμα και η ατοπική δερματίτιδα.