ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Δημιούργησε δικό του Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Δημιούργησε δικό του Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης

Συνεπής σε όσα είχε ανακοινώσει από τον Ιούλιο του 2017, η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης προχώρησε στην ίδρυση του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης των μελών του ΙΣΘ, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία πριν λίγες ημέρες και εγκαινιάζεται επίσημα στις 2 Δεκεμβρίου.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Στόχος της ίδρυσης του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης είναι να εξασφαλίσει στα μέλη του, μετά το τέλος της επαγγελματικής τους καριέρας, εφάπαξ ποσό ή ισόβια σύνταξη. Παράλληλα, θα υπάρχουν δευτερεύοντα οφέλη για τα μέλη, όπως να επιτρέπει στους γιατρούς να έχουν εξτρά έσοδα όταν δε θα εργάζονται.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι ο ΙΣΘ ζητούσε ήδη μία πενταετία πριν τη μετατροπή του ΤΣΑΥ σε επαγγελματικό ταμείο, καθώς από το 2012  έως το 2014, ο νόμος έδινε αυτό το δικαίωμα, κάτι που δεν έγινε τότε.

Το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε, τελικά, το 2017 και διέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 7 και 8 του Ν. 3029/2002, τις Υπουργικές Αποφάσεις που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση του Νόμου αυτού, καθώς και από το ενσωματωμένο στην έννομη τάξη κοινοτικό δίκαιο (Οδηγίες 2003/41 & 2016/2341) ως και από κάθε τροποποίηση της εσωτερικής και κοινοτικής νομοθεσίας, ενώ υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και στον έλεγχο αφενός της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, αφετέρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η ένταξη στο Ταμείο είναι προαιρετική και το σύστημα είναι κεφαλαιοποιητικό, δηλαδή ο καθένας μπορεί να επενδύσει το ποσό που θέλει, με προβλεπόμενο μίνιμουμ όριο τα 50 ευρώ το μήνα και μίνιμουμ χρόνο παραμονής στο Ταμείο τα δύο χρόνια. Τα μέλη μπορούν να φύγουν όποτε θελήσουν, αλλά αν το κάνουν δεν μπορούν να επιστρέψουν. Το Ταμείο δε δέχεται συνταξιούχους, αλλά εάν κάποιος είναι, για παράδειγμα, 62 ετών και συνεχίζει να εργάζεται μέχρι τα 80 του μπορεί να συμμετέχει, δε θα τον διώξουν στα 65 του χρόνια.

Σύμφωνα με τη Διεθνή πρακτική, ανάλογα Ταμεία έχουν ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση, όπως την παροχή αφορολόγητου εφάπαξ, προοπτική στην οποία προσβλέπουν τα μέλη του ΙΣΘ, με την ίδρυση του Ταμείου.