ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

«Όχι» του Π.Φ.Σ. σε συμμετοχή στη διαδικασία για ψηφιακή πιστοποίηση των συνταγών

«Όχι» του Π.Φ.Σ. σε συμμετοχή στη διαδικασία για ψηφιακή πιστοποίηση των συνταγών

Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους όλης της Χώρας δηλώνει ότι μετά από συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου στις 23 Νοεμβρίου αποφάσισε ομόφωνα «την μη συμμετοχή των φαρμακοποιών στην διαδικασία παραλαβής αίτησης για την χορήγηση ΑΔΔΥ (Ασφαλής Διάταξη Δημιουργίας Υπογραφής- usbtoken) της ΗΔΙΚΑ» ζητώντας να υπάρξει ενημέρωση όλων των φαρμακοποιών «να μην δεχθούν οποιαδήποτε συμμετοχή στην διαδικασία αυτή».

Σημειώνεται ότι η χρήση του USB Token δεν είναι ακόμα υποχρεωτική, αλλά προωθείται καθώς η ψηφιακή υπογραφή είναι πολύ ασφαλέστερη της χειρόγραφης υπογραφής, γιατί είναι αδύνατον να πλαστογραφηθεί ενώ πιστοποιεί και προστατεύει τα έγγραφα, καθώς επισυνάπτεται σαν μια «ψηφιακή ετικέτα» σε κάθε έγγραφο του χρήστη και μπορεί να διαφοροποιείται για κάθε έγγραφο. Με αυτόν τον τρόπο δεν επιτρέπει την τροποποίηση αλλά ούτε και την αποποίηση του εγγράφου. Ο χρήστης δηλαδή δεν μπορεί να αρνηθεί την ευθύνη/συμβολή του για το περιεχόμενό του.

Στην ανακοίνωση του ΠΦΣ δεν υπάρχει καμία αναφορά στους λόγους αυτής της άρνησης, φαίνεται ωστόσο ότι αυτή έχει να κάνει αφενός με τις διαδικασίες –καθώς πηγές αναφέρουν ότι χρειάζεται έγκριση Γενικής Συνέλευσης των Συλλόγων-, αλλά κυρίως με την ουσία της διαδικασίας αυτόματης ον line εκκαθάρισης την ώρα της υπογραφής που σήμερα αποτελεί βασική αρμοδιότητα των τοπικών Συλλόγων και έχει άμεση σχέση με τη λειτουργία των διανεμητικών τους λογαριασμών.