ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Ενστάσεις των φυσικοθεραπευτών για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Ενστάσεις των φυσικοθεραπευτών για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

 Την έντονη αντίδρασή του εκφράζει το διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) στην εξελισσόμενη διάρθρωση των τμημάτων στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Το προεδρείο του Συλλόγου διαφωνεί με την εισήγηση της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας σχετικά με τη διάρθρωση των τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το οποίο θα προκύψει από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

 

Συγκεκριμένα, η Σύγκλητος εισηγείται - χωρίς καμιά επιστημονική και ακαδημαϊκή βάση - τη συγχώνευση των σχολών Φυσικοθεραπείας και Εργοθεραπείας.

Προκαλεί, επίσης, αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι δίνονται ανακριβή στοιχεία για το Τμήμα Φυσικοθεραπείας, το οποίο έχει 13 μέλη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού (ΔΕΠ) και όχι 11 μέλη, όπως αναφέρεται στην εισήγηση.

Ο αριθμός πρόκειται να αυξηθεί άμεσα, καθώς άλλα δύο μέλη ΔΕΠ πρώτης βαθμίδας είναι στη διαδικασία μετάθεσης από το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Το προεδρείο του ΠΣΦ εκφράζει τον προβληματισμό του για την απόκρυψη του αριθμού των μελών ΔΕΠ δύο τμημάτων, τα οποία προτείνονται ως αυτοτελή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

 

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου έχει αποστείλει σχετικό υπόμνημα στη Σύγκλητο, στην ειδική οκταμελή επιτροπή και στον υπουργό Παιδείας, με το οποίο αμφισβητεί την υποχρέωση γνωμοδότησης της Συγκλήτου. Στο υπόμνημα, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“Η σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου απαιτείται μόνον για την περίπτωση συγχώνευσης, κατάτμησης, μετονομασίας ή κατάργησης ΑΕΙ, ενώ δεν επιβάλλεται ως διαδικαστικός τύπος για την περίπτωση ίδρυσης νέου ΑΕΙ. Κατά συνέπεια, προκειμένου περί της ίδρυσης νέου ΑΕΙ, ο νομοθέτης δεν καθιερώνει γνωμοδοτική αρμοδιότητα κάποιας Συγκλήτου, ούτε προβλέπει την υποβολή σχετικής πρότασης από οποιαδήποτε Σύγκλητο ΑΕΙ’’.

Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται πως -σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του Νόμου 4485/2017- κάθε Τμήμα Σχολής ΑΕΙ αναπόφευκτα συνδέεται με συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο, χωρίς να καθιερώνεται η δυνατότητα σύνδεσης του Τμήματος με περισσότερα, επιστημονικά πεδία. Ο συγκεκριμένος ρόλος της κάλυψης μιας ενότητας συγγενών επιστημονικών κλάδων ανήκει κατ’ αποκλειστικότητα στη Σχολή.

 

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Πέτρος Λυμπερίδης αναφέρει τα εξής:

«Ο ΠΣΦ θεωρεί ότι η πρόταση της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθηνών προέρχεται από καθ' ύλην αναρμόδιο όργανο. Προφανώς, δεν αναπτύσσει κάποια δεσμευτική ισχύ, έρχεται σε προφανή αντίθεση με τις διατάξεις του νόμου 4485/2017, ενώ δημιουργεί σύγχυση στον κύκλο των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φυσικοθεραπευτών και των εργοθεραπευτών».

 

Σύμφωνα με τον κ. Λυμπερίδη, η συγκεκριμένη εισήγηση είναι διάτρητη και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη όσον αφορά το τμήμα Φυσικοθεραπείας, το οποίο πληροί όλες τις προϋποθέσεις (ακαδημαϊκές και νομικές) για να είναι αυτοτελές και αυτοδύναμο στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.