ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Παροπλισμένο το μοναδικό «ρομπότ» σε δημόσιο νοσοκομείο

Παροπλισμένο το μοναδικό «ρομπότ» σε δημόσιο νοσοκομείο

Αυτό προκύπτει από τα συμπεράσματα του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου της Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEERSS) που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, με τη συμμετοχή κορυφαίων χειρουργών όλων των ειδικοτήτων.

 

Εντύπωση προκαλεί μεταξύ άλλων η δήλωση του αναπληρωτή Καθηγητή Ουρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικού Γραμματέα της SEERSS, κ. Κωνσταντίνου Στραβοδήμου, ο οποίος ενώ δήλωσε ότι «έχουμε αναπτύξει τη ρομποτική χειρουργική σε όλα τα κομμάτια της Χειρουργικής Ουρολογίας, με αποτέλεσμα σήμερα η ρομποτική χειρουργική να αποτελεί το standard of care στην αντιμετώπιση των παθήσεων του ουροποιητικού, με κλασικότερο παράδειγμα τον καρκίνο του προστάτη» προσθέτοντας επίσης ότι η ουρολογία είναι η πιο ευνοημένη ειδικότητα από τη ρομποτική χειρουργική. Τόνισε ωστόσο ότι το μοναδικό ρομπότ που υπήρχε σε λειτουργία  σε δημόσιο νοσοκομείο, στο Λαϊκό, έχει παροπλιστεί εδώ και κάποιους μήνες, με αποτέλεσμα επεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνονται ρομποτικά, με αποδεδειγμένα οφέλη για τους ασθενείς να γίνονται λαπαροσκοπικά ή ακόμη και με ανοιχτά χειρουργεία. «Η απόφαση να μη λειτουργεί το ρομπότ στο Λαϊκό είναι απόφαση πολιτική» επεσήμανε ο κ. Στραβοδήμος.

 

Πρόβλημα για την  ρομποτική χειρουργική και από τις ασφαλιστικές εταιρείες

 

Επίσης μεγάλο και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χειρουργοί με τις αποζημιώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες δεν συνυπολογίζουν τα  οφέλη της συγκεκριμένης τεχνολογίας στη μείωση των ημερών νοσηλείας και νοσηλείας στη ΜΕΘ για τους ασθενείς και ως εκ τούτου δεν αποζημιώνουν τις ρομποτικές επεμβάσεις. ¨Όπως τόνισε στην ομιλία του ο Επιστημονικός Διευθυντής και Διευθυντής της Γενικής, Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, επίτιμος πρόεδρος της SEERSS, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης «Παλαιότερα είχαμε ασθενείς που υποβάλλονταν σε δύσκολα χειρουργεία και έπρεπε να νοσηλευθούν 1-2 μέρες στη ΜΕΘ. Με τη ρομποτική χειρουργική, η ανάγκη αυτή πέφτει κάτω από το 2-3%, κάτι που είναι πολύ σημαντικό τόσο για την ανάρρωση του ασθενούς όσο και για το συνολικό κόστος της νοσηλείας».