ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Σύμπραξη SQLearn - Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με σκοπό τη διάδοση της γνώσης για τη «Βασική Υποστήριξη Ζωής»

Σύμπραξη SQLearn - Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με σκοπό τη διάδοση της γνώσης για τη «Βασική Υποστήριξη Ζωής»

Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Με όραμα ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας να αποκτήσει γνώσεις πρώτων βοηθειών ως ένα πολύτιμο εφόδιο στη ζωή του ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου την αποκλειστική συνεργασία του με την εταιρεία SQLearn η οποία ακριβώς δίνει πλέον τη δυνατότητα στον καθένα να μάθει έγκυρα και αποτελεσματικά μέσω e-learning, όποτε και από όπου θέλει, πώς να δίνει τις βασικές Α’ Βοήθειες σε θέματα που σχετίζονται με τη «Βασική Υποστήριξη Ζωής».

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας που εγκαινιάστηκε πρόσφατα ο καθένας θα μπορεί πλέον να εκπαιδευτεί στην παροχή Α’ Βοηθειών και στην αντιμετώπιση βασικών καταστάσεων ανάγκης που σχετίζονται με την υγεία, μέσα από τα ψηφιακά μαθήματα που δημιουργεί η SQLearn και πιστοποιεί ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, και τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε μια κοινή πλατφόρμα ηλεκτρονικής εκπαίδευσης, που επίσης αναπτύσσει η SQLearn (http://www.redcross-elearning.gr/).

Ο πρόεδρος του ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντώνιος Αυγερινός κατά τη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε στη σημασία του εγχειρήματος τονίζοντας ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των θανάτων και των αναπηριών που συμβαίνουν κάθε χρόνο παγκοσμίως εξαιτίας των ατυχημάτων και ήδη από το 2000 ο Διεθνής Οργανισμός Ερυθρού Σταυρού-Ερυθράς Ημισελίνου καθιέρωσε Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών η οποία εορτάζεται το δεύτερο Σάββατο του Σεπτεμβρίου. Πέρσι, όπως είπε, η Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών ήταν αφιερωμένη στα Παιδιά με σλόγκαν «Πρώτες βοήθειες από τα παιδιά για τα παιδιά» ενώ φέτος ήταν αφιερωμένη στα Οικιακά ατυχήματα καθώς το 80% των γενικών ατυχημάτων συμβαίνουν μέσα στο σπίτι και αυτό είναι κάτι το οποίο επιτείνει την αναγκαιότητα εκμάθησης από όλους μας των πρώτων βοηθειών.

Στα μαθήματα της SQLearn για τη Βασική Υποστήριξη Ζωής μπορεί κανείς να εντοπίσει πολλά από τα καινοτόμα στοιχεία (διαδραστικότητα, συμμετοχή του εκπαιδευόμενου μέσα από την επιλογή κατάλληλων απαντήσεων/ενεργειών σε συγκεκριμένα περιστατικά, αυτοαξιολόγηση κ.ά.) που χαρακτηρίζουν τις υπηρεσίες e-learning που παρέχει η εταιρεία.

Τα ηλεκτρονικά μαθήματα του προγράμματος e-learning «Βασική Υποστήριξη Ζωής» περιλαμβάνουν τις ενότητες «Βασική Υποστήριξη Ζωής σε Ενήλικες», «Βασική Υποστήριξη Ζωής σε Παιδιατρικούς Ασθενείς», «Χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή» και «Αντιμετώπιση πνιγμονής», ενώ σχεδιάζεται ήδη το επόμενο πρόγραμμα με τίτλο «Βασικές Αρχές Πρώτων Βοηθειών και Διάσωσης».

Τα μαθήματα απευθύνονται σε ενήλικες μεμονωμένα, αλλά και σε κάθε εταιρεία ή οργανισμό που απασχολεί ανθρώπινο δυναμικό, ανεξαρτήτως τομέα.

Οι εκπαιδευόμενοι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος όπου η ύλη του είναι προσαρμοσμένη, εναρμονισμένη και σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC), αποκτούν Πιστοποιητικό Εκπαίδευσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το οποίο ισχύει για πέντε χρόνια με πιστοποίηση «ISO 9001:2008».

Η απόκτηση του κωδικού για την πρόσβαση στο πρόγραμμα των μαθημάτων (εφάπαξ) θα είναι επί πληρωμή όμως, όπως τόνισε ο Dr. Αυγερινός το κόστος θα είναι σε λογικότατα πλαίσια ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις εθελοντών που ο ΕΕΣ θέλει να εκπαιδεύσει για να προσφέρουν υπηρεσίες κάπου που υπάρχουν ελλείψεις, θα παρέχεται δωρεάν.

Ο Dr. Αυγερινός απαντώντας σε ερώτηση του DailyPharmaNews για το εάν έχει υπάρξει κάποια επαφή με το υπουργείο Παιδείας ώστε αυτή η εφαρμογή να αξιοποιηθεί για την εκμάθηση των πρώτων βοηθειών στα σχολεία, όπως συμβαίνει –σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΕΕΣ σε άλλες χώρες- ανέφερε ότι «με το υπουργείο Παιδείας υπάρχει μία μακροχρόνια συνεργασία η οποία συνίσταται στην εκμάθηση των παιδιών, είτε Δημοτικού είτε Γυμνασίου σε βασικές έννοιες Αγωγής – Προαγωγής Υγείας, πολυπολιτισμικότητας, ανθρωπισμού – εθελοντισμού την οποία επιθυμούμε σαφέστατα να επεκτείνουμε και αυτό είναι πράγματι κάτι το οποίο προσδοκούμε να γίνει εφικτό. Δεν έχουμε ακόμη τη θετική βεβαίωση/απάντηση για την υλοποίηση. Ευελπιστούμε όμως ότι με την πάροδο του χρόνου θα γίνει μία αναγκαιότητα που θα γίνει αποδεκτή».

Από την πλευρά του ο κ. Γκούμας, γενικός διευθυντής της SQLearn, επισήμανε ότι «το πρόγραμμα αυτό, έτσι όπως είναι σχεδιασμένο και όπως έχει υλοποιηθεί μπορεί, εάν γίνει μία συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας να εκπαιδευτούν αρχικά όλοι οι εκπαιδευτικοί. Θεωρώ ότι το σημαντικότερο σε αυτήν την υπόθεση είναι πρώτα να εκπαιδευτούν οι εκπαιδευτικοί γιατί αυτοί θα είναι μάρτυρες ενός συμβάντος το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουν».  

Τέλος ο Dr. Αυγερινός απαντώντας σε άλλη ερώτηση του DailyPharmaNews για το εάν το πρόγραμμα θα αξιοποιηθεί και στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας αναφέρθηκε στην προσπάθεια που ήδη γίνεται στο χώρο των φαρμακοποιών λέγοντας ότι μέσα στην εβδομάδα «θα υπογραφεί συμφωνία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο προκειμένου να εκπαιδεύσουμε, ει δυνατόν, και τους 11.000 εν ενεργεία φαρμακοποιούς ανά την Ελλάδα στις πρώτες βοήθειες».