ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Αναθεώρηση Πίνακα Μη Αναστρέψιμων Παθήσεων

Αναθεώρηση Πίνακα Μη Αναστρέψιμων Παθήσεων

Ποιες παθήσεις χαρακτηρίζονται μη αναστρέψιμες και η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον

 

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β' 7/8.1.2018) η απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης –υπογράφτηκε από τον υφυπουργό, Αναστάσιο Πετρόπουλο– για την αναθεώρηση του πίνακα παθήσεων, για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον.

Πιο συγκεκριμένα, η Υπουργική Απόφαση, η οποία ισχύει από 1/1/2018, αφορά στην αναθεώρηση/αντικατάσταση του Πίνακα Παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον της αριθμ. Φ.11321/ οικ.31102/1870 (Β’2906/2013) ΥΑ με τον «Πίνακα Παθήσεων που χαρακτηρίζονται μη αναστρέψιμες και η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον». (επισυνάπτεται)

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μεταξύ των παθήσεων περιλαμβάνονται οι εξής:
Θαλασσαιμία, Αιμορροφιλία Α και Β, Τελικού σταδίου Πνευμονική Ίνωση, οι χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες μετά το 3ο επίπεδο βαρύτητας, Κυστική ίνωση, σοβαρή/προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια, Ελκώδης κολίτιδα με ολική κολεκτομή,  Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος), Μέσου και προχωρημένου σταδίου άνοια, Σχιζοφρένεια μετά 10 έτη κρίσης,  Διπολική συναισθηματική διαταραχή μετά 15 έτη κρίσης,  Διαταραχές αυτιστικού φάσματος μετά τα 17 έτη ηλικίας και δύο κρίσεις, Χρόνια νευρολογικά νοσήματα με δυνητικά προοδευτικό (εξελικτικό) χαρακτήρα, Νόσος Parkinson μέσου σταδίου και σοβαρότερη,  Άνοιες (Alzheimer, αγγειακή, μικτή, μετωποκροταφική, κ.λπ.),  Μαστεκτομή για κακοήθη πάθηση, Γλαύκωμα τελικού σταδίου, Χρόνιες φλεγμονώδεις αρθρίτιδες, Ρευματοειδής αρθρίτιδα, Ψωριασική αρθρίτιδα, Οστεοπόρωση και άλλα μεταβολικά νοσήματα των οστών.

Όσον αφορά στα σπάνια νοσήματα, η πρώτη υγειονομική κρίση των ασθενών με σπάνια πάθηση θα έχει διάρκεια 5-10 έτη. Στην επόμενη, δεύτερη κρίση, όσα κρίνονται μη αναστρέψιμα (από πλευράς δυσλειτουργίας και κλινικής σημειολογίας) και με βαρύτητα Π.Α 67% και άνω θα κρίνονται επ΄αόριστον (εφ’ όρου ζωής κρίση).

Δείτε αναλυτικά τον Πίνακα Παθήσεων που χαρακτηρίζονται μη αναστρέψιμες και η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον εδώ.