ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Δεν έπεισε τους φαρμακοποιούς ο Ανδρέας Ξανθός για τις καλές του προθέσεις...

Δεν έπεισε τους φαρμακοποιούς ο Ανδρέας Ξανθός για τις καλές του προθέσεις...

Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Δεν έπεισαν στο ελάχιστο τους φαρμακοποιούς οι «προσπάθειες» του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού να δείξει ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες τους και να φορτώσει στην πλάτη των προηγούμενων κυβερνήσεων και της τρόικας την ευθύνη για τη νομοθετική «ρύθμιση» του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων.

Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου επανέλαβε ότι οι ρυθμίσεις θα προκαλέσουν χάος και ταλαιπωρία σε ασθενείς και φαρμακοποιούς και χαρακτήρισε «προσχηματικές» τις δηλώσεις της Κυβέρνησης που αφήνουν το θέμα ανοικτό να συζητηθεί αργότερα, καλώντας την να αναθεωρήσει τη στάση της προς όφελος της Φαρμακευτικής Περίθαλψης και της Υγείας ασθενών και πολιτών.

Η ανακοίνωση του ΠΦΣ που παραθέτει μία προς μία τις συνέπειες του νομοθετήματος για το ωράριο των φαρμακείων, αναφέρει τα εξής:

Χάος και ταλαιπωρία θα προκαλέσει σε ασθενείς και φαρμακοποιούς η νομοθετική «ρύθμιση» του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων που κατέθεσε η Κυβέρνηση και ψηφίσθηκε χθες, η οποία απορρυθμίζει ακόμα περισσότερο την διαδικασία λειτουργίας των φαρμακείων και η οποία μας βρίσκει αντίθετους.

Οι προσχηματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης που αφήνουν το θέμα ανοικτό να συζητηθεί αργότερα δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα που θα φανεί έντονα τις επόμενες ημέρες και μήνες.

Οι συνέπειες αυτού του νομοθετήματος θα είναι :

  • Οι ασθενείς να μην γνωρίζουν ποιο φαρμακείο θα είναι ανοικτό και ποιο κλειστό.
  • Τα μικρά φαρμακεία της γειτονιάς θα οδηγηθούν σε ένα άνισο αγώνα με τα μεγάλα  κεντρικά φαρμακεία.
  • Θα ακολουθήσει η ερημοποίηση των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών γιατί τα φαρμακεία που υπάρχουν  σήμερα εκεί δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.
  • Οι διανυκτερεύσεις και οι εφημερίες θα απαξιωθούν πλήρως.
  • Αυξάνεται η γραφειοκρατία στις περιφέρειες και τους φαρμακευτικούς συλλόγους λόγω των συνεχών δηλώσεων που θα μπορούν να κάνουν τα φαρμακεία που θα ακολουθήσουν το διευρυμένο ωράριο.
  • Τέλος, θεσμοθετείται η ατιμωρησία για συγκεκριμένη κατηγορία φαρμακείων που θα λειτουργούν όπως και όποτε θέλουν.

Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αναθεωρήσει την στάση της προς  όφελος της Φαρμακευτικής Περίθαλψης και της Υγείας ασθενών και πολιτών».

Σε ό,τι αφορά τις βελτιώσεις του κ. Ξανθού, τόσο από τη συγκεκριμένη ανακοίνωση όσο και από δηλώσεις σημαντικών παραγόντων του κλάδου με πρώτο τον πρόεδρο του ΠΦΣ κ. Κυριάκο Θεοδοσιάδη, είναι ξεκάθαρο ότι δεν έπεισαν.

Μάλιστα ο κ. Θεοδοσιάδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 989 και στους Τάκη Πουρναράκη και Χριστίνα Ιορδανίδου, ήδη στις 10 Ιανουαρίου ήταν ξεκάθαρος για το τι πιστεύει ότι στην πραγματικότητα συμβαίνει. Εξηγώντας ότι σε όλη την Ευρώπη τα φαρμακεία έχουν ένα ωράριο που ξέρει κάποιος πότε ανοίγουν και πότε κλείνουν και ότι πουθενά αλλού δεν εφαρμόζεται αυτό που πάει να εφαρμοστεί στη χώρα μας, ο πρόεδρος του ΠΦΣ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υποδείχθηκε στην τρόικα να το απαιτήσει και έτσι έγινε. Μέσω εγχωρίων δυνάμεων υποδεικνύεται στην τρόικα με κάποιο τρόπο που μπορεί ο καθένας να φανταστεί, τι να ζητήσει, το ζητάει και οι κυβερνώντες το αποδέχονται και το υπογράφουν». Και συνέχισε παρακάτω: «Εδώ υπάρχει ένας σχεδιασμός. Μέσα στην αγορά της Α ή της Β πόλης, στο κέντρο κυρίως γιατί εκεί είναι η εμπορική δύναμη, υπάρχουν δέκα φαρμακεία. Ο σκοπός είναι ένα – δύο εξ’ αυτών τα πιο ισχυρά και τα ευρισκόμενα σε πιο καλή θέση να καρπωθούν όλο το 24ωρο με ποιον τρόπο θα δουλεύουν και με ποιες εργασιακές σχέσεις, οι υπόλοιποι δεν θα αντέξουν αυτόν τον ρυθμό και σιγά – σιγά θα γονατίσουν και θα κλείσουν και θα αφήσουν το έδαφος για τους υπολοίπους, τους ισχυρούς. Αυτός είναι ο σχεδιασμός. Ούτε ισότητα ούτε αλληλεγγύη ούτε ισονομία ούτε ο πολίτης τι θα κάνει…».

Βεβαίως τώρα μένει να φανούν στην πράξη –και αυτό είναι ίσως και το πιο σημαντικό- οι συνέπειες των σχεδιασμών αυτών για τους φαρμακοποιούς αλλά κυρίως για τους πολίτες.