ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Τη στήριξη των κομμάτων για το θέμα της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ ζητούν οι Οπτικοί - Οπτομέτρες μέσω του DailyPharmaNews

Τη στήριξη των κομμάτων για το θέμα της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ ζητούν οι Οπτικοί - Οπτομέτρες μέσω του DailyPharmaNews

Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Δύσκολο είναι απ’ ό,τι φαίνεται -επί του παρόντος τουλάχιστον- να προχωρήσουν οι αλλαγές που προωθεί ο ΕΟΠΥΥ στη διαδικασία χορήγησης γυαλιών και ειδών οράσεως στους ασφαλισμένους. Και αυτό διότι παρόλο που έχει ετοιμαστεί η σχετική σύμβαση για τα οπτικά είδη και από τις 15 Ιανουαρίου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, όπου οι ιδιώτες πάροχοι οπτικών ειδών μπορούν να μπουν και να την υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ) αντιδρά και αρνείται να την υπογράψει.

Με ανοικτή μάλιστα επιστολή της προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού η ΠΕΟΟ εξηγεί τους λόγους της άρνησής της με κυριότερο το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε με ανακοίνωσή του προς τους ασφαλισμένους αλλάζοντας το καθεστώς χορήγησης γυαλιών και ειδών οράσεων, χωρίς η ίδια να έχει ενημερωθεί για το περιεχόμενο της σύμβασης η οποία –σημειωτέον- αποτελεί προαπαιτούμενο της συμφωνίας με τους Θεσμούς για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Μάλιστα η ΠΕΟΟ αφού με ανακοίνωσή της κάλεσε τα μέλη της «να μην εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την σύμβαση-“φάντασμα” την οποία προτείνει ο ΕΟΠΥΥ» -και η οποία, όπως προαναφέρθηκε τελικά εκ των υστέρων ανακοινώθηκε- προχωρά σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση την Κυριακή  21 Ιανουαρίου στις 10 το πρωί στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών για να συζητηθεί το θέμα και να αποφασιστεί το πώς θα κινηθεί ο κλάδος.

Στην ανοικτή επιστολή της προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ η ΠΕΟΟ παραθέτει τους εξής λόγους για την άρνησή της να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ:

«1. Ο ΕΟΠΥΥ από τα ταμεία τα όποια συγχωνευτήκαν σε αυτόν μας χρωστάει ληξιπρόθεσμα από το 2011.

  1. Μας επιβάλει κούρεμα στην αξία των διατακτικών, το οποίο μπορεί να φτάσει και το 30% της αξίας, των προϊόντων για τα οποία θα έχουμε ήδη πληρώσει ακόμα και φόρους.
  2. Ισχυρίζεται ότι Θα μας πληρώνει μετά από 90 μέρες. Εμείς αναρωτιόμαστε γι αυτό το διάστημα πως θα χρηματοδοτήσουμε τις αδύνατες επιχειρήσεις μας μετά από 7 χρόνια κρίσης;
  3. Συνάδελφοι οι οποίοι περιήλθαν σε δεινή οικονομική κατάσταση και οι όποιοι έχουν οφειλές. λόγω της κρίσης που επιδεινώθηκε με τις απλήρωτες διατακτικές ασφαλιστικών ταμείων, (δηλαδή κατάσταση όπως αυτή που προτείνεται ξανά), δεν θα παίρνουν τίποτα και θα τους παρακρατείτε όλο το ποσό
  4. Προτείναμε στον ΕΟΠΥΥ να βοηθήσουμε αναλαμβάνοντας εμείς όλη την γραφειοκρατία ώστε ο ασφαλισμένος να μην ταλαιπωρείται σε ουρές, με την προϋπόθεση η είσπραξη να γίνονταν αποκλειστικά και μόνο από αυτόν. Και σε αυτό ήταν αρνητικός ο ΕΟΠΥΥ.
  5. Και το σημαντικότερο μας καλεί να υπογράψουμε σύμβαση που δεν έχουμε δει, ανακοινώνοντας στους ασφαλισμένους ότι το καθεστώς αλλάζει!!! (τα συμπεράσματα δικά σας).

Τελικά η κυβέρνηση και ο ΕΟΠΥΥ θέλει να κλείσουμε τα μαγαζιά μας;
Το ν’ απομονώνεις κάθε φορά ένα επαγγελματικό κλάδο (πχ φαρμακοποιούς, λογοθεραπευτές κλπ) και να τον φέρνεις αντιμέτωπο δήθεν με τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, αντίκειται σε κάθε έννοια δικαίου και ηθικής και πρέπει να σταματήσει άμεσα.

Αν θέλει να μειώσει τις δαπάνες να το πει καθαρά. Όλο αυτό γίνεται για να μην μας πληρώνει ή να κουρεύει τα δεδουλευμένα, ενώ πρώτα ήταν αναγκασμένος να πληρώνει τους ασφαλισμένους ατομικά. Γίνεται επιπλέον σαφές, ότι επιχειρείται βίαιη αλλαγή του επιχειρηματικού τοπίου στον κλάδο των Οπτικών, εξυπηρετώντας τι;

Καλούμε λοιπόν τους ασφαλισμένους να δείξουν κατανόηση και αλληλεγγύη απέναντι σε έναν κλάδο ο όποιος προστατεύει τη δημόσια υγεία.

Έχουμε προτάσεις και λύσεις αλλά δυστυχώς δεν μας το επιτρέπουν. Αντίθετα μας ωθούν στην εξόντωση».

Ο κ. Γιάννης Νικολαράκος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου και Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Οπτικών-Οπτομετρών Ελλάδας (ΣΟΟΕ) απευθυνόμενος στο DailyPharmaNews ζητά την παρέμβαση των πολιτικών κομμάτων τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία επιθυμία για την υπογραφή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

«Μέχρι σήμερα», αναφέρει ο κ. Νικολαράκος, «η αποζημίωση της παροχής των γυαλιών οράσεως γινόταν απευθείας στον ασφαλισμένο από το ταμείο. Με την σύμβαση που προτείνει ο ΕΟΠΥΥ μας καλεί να δίνουμε γυαλιά στον ασφαλισμένο με την χρήση διατακτικής. Να σημειωθεί ότι το ποσό που έχει προϋπολογιστεί για τη δαπάνη συνολικά είναι 45 εκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχεί μόνο σε 450.000 ασφαλισμένους. Το επιπλέον ποσό που θα δημιουργηθεί θα κληθούν να το πληρώσουν οι οπτικοί με την μέθοδο του κουρέματος».

Ο ΕΟΠΥΥ εξαγγέλλοντας τις αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης γυαλιών και ειδών οράσεως στους ασφαλισμένους έχει θέσει ως όριο για την εφαρμογή τους τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν όπως προβλέπει, θα γίνει η ανάρτηση στην ιστοσελίδα του καταλόγου με τους συμβεβλημένους οπτικούς.