ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Έρευνα: Το 64% των αντιβιοτικών σταθερής δόσης στην Ινδία δεν είναι εγκεκριμένα

Έρευνα: Το 64% των αντιβιοτικών σταθερής δόσης στην Ινδία δεν είναι εγκεκριμένα

Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η πλειοψηφία των αντιβιοτικών με σταθερή δόση (fixed dose combination-FDC) που παράγονται και πωλούνται στην Ινδία εξακολουθούν να μην έχουν εγκριθεί, παρά τις υποσχέσεις των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών για την καταπολέμηση της αυξανόμενης απειλής της αντιμικροβιακής αντοχής παγκοσμίως, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου του Newcastle.

 

Υπήρξαν 118 διαφορετικές συνταγοποιήσεις FDC που πωλήθηκαν στη χώρα μεταξύ 2007 και 2012, σε σύγκριση με μόλις πέντε στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Από τον αριθμό αυτό, διαπιστώθηκε ότι το 64% δεν έχει λάβει έγκριση από τον Κεντρικό Οργανισμό Ελέγχου Ναρκωτικών της Ινδίας (Central Drugs Standard Control Organisation), παρά το γεγονός ότι απαιτείται έγκριση για τη νόμιμη κυκλοφορία φαρμάκων στη χώρα. Επιπλέον, μόνο το 4% αυτών έλαβε έγκριση στις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Από αυτά τα 118 FDC σκευάσματα, προήλθαν 3.307 επώνυμα προϊόντα από 476 διαφορετικούς κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένων των πολυεθνικών εταιρειών GSK, Eli Lilly, Bayer, AstraZeneca, MSD, Novartis, Pfizer, Sanofi, Abbott Baxter και Wyeth. Από αυτό το σύνολο, 20 δεν εγκρίθηκαν στην Ινδία, ενώ μόνο τέσσερα εγκρίθηκαν προς πώληση στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Η Ινδία βρίσκεται μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης αντιβιοτικών και αντιμικροβιακής αντοχής, παγκοσμίως.

 

«Η πώληση μη εγκεκριμένων αντιβιοτικών που δεν έχουν υποβληθεί σε έλεγχο υπονομεύει τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ινδία για τον έλεγχο της αντιμικροβιακής αντοχής», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Patricia McGettigan, του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου. «Οι πολυεθνικές εταιρείες πρέπει να εξηγήσουν την πώληση στην Ινδία προϊόντων, που δεν είχαν την έγκριση των εθνικών τους ρυθμιστικών αρχών και, σε πολλές περιπτώσεις, δεν είχαν καν την έγκριση της ινδικής ρυθμιστικής αρχής».

 

Η συνεργάτης της στη μελέτη και επίσης συγγραφέας, Allyson Pollock, του Institute of Health and Society του Πανεπιστημίου του Newcastle, πρόσθεσε: «Ο περιορισμός της αντιμικροβιακής αντοχής αποτελεί στρατηγικό στόχο του ΠΟΥ και των χωρών σε όλο τον κόσμο. Οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν την παραγωγή και πώληση παράνομων και μη εγκεκριμένων φαρμάκων και να ελέγξουν τις ενέργειες πολυεθνικών εταιρειών».