ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Επιστημονική Συνάντηση Επαγγελματιών Υγείας για την Ιλαρά, έστω και με καθυστέρηση πολλών μηνών...

Επιστημονική Συνάντηση Επαγγελματιών Υγείας για την Ιλαρά, έστω και με καθυστέρηση πολλών μηνών...

 Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα που σχετίζονται με την επιδημία ιλαράς στη χώρα μας παρουσίασαν και συζήτησαν επιστήμονες της επιδημιολογίας και της κλινικής ιατρικής σε επιστημονική συνάντηση επαγγελματιών υγείας με θέμα: «Επιδημία Ιλαράς στην Ελλάδα» που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός», χτες 6 Φεβρουαρίου, στο ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός».

Με πάνω από 1362 κρούσματα ιλαράς να έχουν καταγραφεί έως την 1η Φεβρουαρίου στη χώρα, δύο παιδιά νεκρά (ένα βρέφος και ένα 17χρονο, από κοινότητες Ρομά, που κατέληξαν λόγω επιπλοκών της νόσου) και περισσότερους από  πενήντα (50) εργαζόμενους στο υγειονομικό μας σύστημα, εκ των οποίων περισσότερους από τριάντα (30) γιατρούς και νοσηλευτές, να έχουν ήδη νοσήσει από ιλαρά από την έναρξη της επιδημίας της νόσου στην Ελλάδα, η συνάντηση αυτή είναι μάλλον αρκετά καθυστερημένη και καλό θα ήταν να είχε πραγματοποιηθεί ένα χρόνο πριν, όταν διαφαινόταν το ξέσπασμα της ιλαράς και στη χώρα μας και να είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης που τώρα συζητούνται και προτείνονται από τους ειδικούς...

Σχετικά με όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση, έμφαση στη συνεχιζόμενη επιδημία ιλαράς καθώς έδωσε ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, και στην αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής των μέτρων πρόληψης από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας της χώρας μας, ενώ η Διοικήτρια του Ευαγγελισμού, Παναγιώτα Γκουλάκη-Μητσάκη τόνισε τον προβληματισμό των επαγγελματιών υγείας σε σχέση με την ιλαρά.

Ο εμβολιασμός βασικό μέτρο πρόληψης της νόσου

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος, υπογράμμισε ότι είναι ανεπίτρεπτο να μένει κάποιος υγειονομικός ανεμβολίαστος καθώς πρόκειται για κοινωνική ευθύνη, ενώ έδωσε έμφαση στη σημαντικότητα της πρόληψης και αγωγής υγείας. Επίσης, τόνισε τη μεγάλη σημασία της καμπάνιας εμβολιασμών στους πληθυσμούς προσφύγων – μεταναστών και Ρομά, προσπάθεια η οποία θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Η υπεύθυνη του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεανώ Γεωργακοπούλου, παρουσίασε τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα της τρέχουσας επιδημίας ιλαράς στη χώρα και παράλληλα, τόνισε την ανάγκη εμβολιασμού όλων των επαγγελματιών υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η Ομότιμη Καθηγήτρια του Παν. Αθηνών, Μαρία Θεοδωρίδου-Παπαγρηγορίου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αναφέρθηκε στις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την επιδημία ιλαράς και τους εμβολιασμούς, επεσημαίνοντας ότι οι συστάσεις για τον εμβολιασμό των βρεφών, των παιδιών και των ενηλίκων δεν έχουν αλλάξει, διότι η επιδημία ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη. Τόνισε ότι:

  • ο εμβολιασμός των παιδιών θα πρέπει να γίνεται σε πρωιμότερη ηλικία,
  • των βρεφών στην ηλικία των 12 μηνών, ενώ
  • για τα μεγαλύτερα παιδιά την 2η δόση του εμβολίου συστήνεται να την κάνουν σε διάστημα τριών μηνών μετά τον αρχικό εμβολιασμό.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο εμβολιασμός των ενηλίκων παραμένει απαραίτητος για όσους γεννήθηκαν μετά το 1970 και δεν έχουν νοσήσει ή δεν έχουν κάνει και τις δυο δόσεις εμβολιασμού που είναι αναγκαίες για την ανοσοποίησή τους.

Ο Συντονιστής Έκτακτου Προγράμματος Εμβολιασμών στον Παιδικό Πληθυσμό Ρομά, Γιάννης Σπυρίδης, αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς που πραγματοποιήθηκαν από τα κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ, με αποτέλεσμα τον εμβολιασμό ενός συνόλου 3928 παιδιών το τελευταίο 4μηνο για Ιλαρά – Παρωτίτιδα – Ερυθρά, Ηπατίτιδα Β, Πνευμονιόκοκκο και άλλα, ενώ χορηγήθηκαν και 1.018 Βιβλιάρια Υγείας Παιδιού. Επιπλέον, 1412 δόσεις MMR εστάλησαν σε διάφορες τοπικές δομές υγείας για την εμβολιαστική κάλυψη παρακείμενων καταυλισμών.

Η υπεύθυνη του Τμήματος Παρεμβάσεων σε Χώρους Παροχής Υπηρεσιών Υγείας,  Έλενα Μαλτέζου, πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Πρόληψη και Έλεγχος Νοσοκομειακής Μετάδοσης Ιλαράς», στην οποία ανέπτυξε τόσο την ανάγκη εμβολιασμού των εργαζομένων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας που δεν έχουν ανοσία κατά της ιλαράς όσο και την αναγκαιότητα της αυστηρής εφαρμογής των απαραίτητων μέτρων πρόληψης διασποράς του ιού της ιλαράς στο νοσοκομειακό χώρο.

Τέλος, ο Καθηγητής κ. Αθανάσιος Σκουτέλης μίλησε σχετικά με την εμπειρία του στο ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός», τονίζοντας και αυτός την αναγκαιότητα εμβολιασμού του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με τις ίδιες προϋποθέσεις που συνιστάται για τον γενικό πληθυσμό.