ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας: Παραγωγοί οπιοειδών κατέβαλαν εκατομμύρια σε ομάδες προώθησης των προϊόντων τους

Έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας: Παραγωγοί οπιοειδών κατέβαλαν εκατομμύρια σε ομάδες προώθησης των προϊόντων τους

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Καθώς η Ελλάδα, πρόσφατα, μπήκε στο «παιχνίδι» της Παραγωγής Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης, αξίζει να ρίξουμε μία ματιά στο πώς διαχειρίζονται το ευαίσθητο θέμα της χορήγησης οπιοειδών εκείνοι που προηγήθηκαν και υποστήριξαν την ιδέα της χρησιμότητάς τους αλλά φαίνεται μάλλον να έχασαν τις ισορροπίες, καθώς μόνο μέσα στο 2016, έχασαν τη ζωή τους 42.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ από υπερβολική δόση οπιοειδών.

 

Ειδικότερα, πέντε κατασκευάστριες εταιρείες οπιοειδών στις ΗΠΑ –μεταξύ των οποίων Purdue Pharma LP, που παράγει το γνωστό οπιοειδές αναλγητικό OxyContin– έχουν καταβάλει περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια σε δίκτυο «ομάδων υποστήριξης», ενώ πολλοί από τους συνεργαζόμενους με τις εταιρείες γιατρούς ενίσχυαν τα μηνύματα της βιομηχανίας υποστηρίζοντας τη χρήση των αντίστοιχων παυσίπονων.

 

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε από τη Γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Claire McCaskill, η οποία δήλωσε ότι όσοι έλαβαν χρήματα από τις φαρμακευτικές ευθυγραμμίστηκαν με τους στόχους της βιομηχανίας και ίσως έχουν παίξει ρόλο στην «επιδημία» του 2016 και τους 42.000 θανάτους από υπερβολική δόση οπιοειδών.

 

Η έκθεση που δημοσίευσε η McCaskill, για την Homeland Security and Governmental Affairs Committee, αναφέρει ότι οι «ομάδες υποστήριξης» των συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιρειών έδιναν γραμμή για την προώθηση οπιοειδών για χρόνιο πόνο και άσκησαν πιέσεις κατά της εφαρμογής νομικών διατάξεων που είχαν στόχο να περιορίσουν τη χρήση τους.

 

«Οι επίβουλες και αδιαφανείς αυτές οικονομικές σχέσεις είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που έχουν οδηγήσει, αναμφίβολα,σ την πιο θανατηφόρα επιδημία από χρήση φαρμάκων στην αμερικανική ιστορία», δήλωσε η McCaskill.

 

Το περασμένο  Σάββατο, η Purdue Pharma ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την προώθηση οπιοειδών αναλγητικών σε γιατρούς. Η εταιρεία -σύμφωνα με την έκθεση- είχε διαθέσει πάνω από 4 εκατομμύρια δολάρια σε ένα δίκτυο 12 «ομάδων υποστήριξης» από το 2012 έως το 2017. Οι «ομάδες υποστήριξης» περιλαμβάνουν οργανώσεις υπεράσπισης ασθενών καθώς και κοινότητες ιατρικές και επαγγελματιών υγείας.

 

Μία από αυτές τις ομάδες ήταν η Ακαδημία Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Πόνου (Academy of Integrative Pain Management - AIPM), η οποία συνεργάστηκε με άλλη ομάδα για να ασκήσει πίεση κατά της εφαρμογής της κρατικής νομοθεσίας για θέματα που σχετίζονται με τα οπιοειδή και επίσης για την καταπολέμηση της προσπάθειας περιορισμού της συνταγογράφησης οπιοειδών, ανέφερε η έκθεση.

 

Η Purdue σε δήλωσή της ανέφερε ότι υποστήριξε οργανισμούς που ενδιαφέρονταν να βοηθήσουν τους ασθενείς να λάβουν την κατάλληλη φροντίδα, ενώ ο Εκτελεστικός Διευθυντής του AIPM, Bob Twillman, υποστήριξε ότι οι οικονομικές προσφορές δεν είχαν επηρεάσει τις θέσεις του.

 

Στην έκθεση γίνεται αναφορά και για την Insys Therapeutics Inc, η οποία εμπορεύεται το οπιοειδές αναλγητικό Subsys με βάση το φαιντανύλιο (για χρήση σε ογκολογικούς κυρίως ασθενείς), η οποία προσέφερε πάνω από 3 εκατομμύρια στο Pain Foundation των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλα ιδρύματα, και κατατάσσεται 2η σε δωρεές προς τις 14 ομάδες που εξετάστηκαν.

 

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς κατηγόρησαν αρκετά πρώην στελέχη και υπαλλήλους της Insys, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή της δισεκατομμυριούχου, John Kapoor, ότι συμμετείχαν σε σχέδιο δωροδοκίας ιατρών προκειμένου να συνταγογραφούν το Subsys. Ο Kapoor έχει αρνηθεί την ενοχή του.

 

Το Αμερικανικό Pain Foundation δήλωσε ότι το ποσό των 2,5 εκατ. δολαρίων που πρόσφερε η Insys το 2017 ήταν για χρηματοδότηση καρκινοπαθών, σε μία προσπάθεια βοήθειας για να πληρωθούν φάρμακα ανακούφισης του πόνου και ότι τα χρήματα δεν επηρέασαν τις αξίες του ιδρύματος, ενώ η Insys δήλωσε ότι είναι αφοσιωμένη στην τήρηση των κανονισμών.