ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

ΠΟΥ: Δώστε περισσότερο χρόνο στη γυναίκα για τον τοκετό και τη δυνατότητα να έχει επιλογές

ΠΟΥ: Δώστε περισσότερο χρόνο στη γυναίκα για τον τοκετό και τη δυνατότητα να έχει επιλογές

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Στις επίτοκες γυναίκες θα πρέπει να δίνεται περισσότερος χρόνος για να γεννήσουν και να γίνονται λιγότερες ιατρικές παρεμβάσεις, ενώ οι ίδιες θα πρέπει να συμμετέχουν περισσότερο στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τον τοκετό, αναφέρει χτεσινή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Μεταξύ των 26 νέων συστάσεων του Οργανισμού, απορρίφθηκε το παραδοσιακό κριτήριο αναφοράς για τον τοκετό, παγκοσμίως, το οποίο αφορούσε τη διαστολή του τράχηλου της γυναίκας με ρυθμό 1 εκατοστό ανά ώρα, καθώς κρίθηκε ότι ήταν «μη ρεαλιστικό» και συχνά οδήγησε σε υπερβολικό ποσοστό τοκετών με καισαρική τομή.

«Αυτό που συνέβη τις τελευταίες δύο δεκαετίες είναι ότι όλο και περισσότερες επεμβάσεις διενεργούνται άσκοπα στις γυναίκες», δήλωσε ο Δρ. Olufemi Oladapo, Medical Officer στο τμήμα Maternal and Perinatal Health του ΠΟΥ.

«Η εφαρμογή της καισαρική τομή και η χορήγηση της ωκυτοκίνης (της συνθετικής μορφής της φυσικής ορμόνης που εγχέεται ενδοφλεβίως στις γυναίκες για να προκαλέσει συσπάσεις, επιταχύνοντας τον τοκετό ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές), ήταν ανεξέλεγκτες σε αρκετές χώρες του κόσμου», εξήγησε ο Δρ Oladapo.

Η κατευθυντήρια γραμμή, σύμφωνα με την οποία ο τράχηλος της γυναίκας πρέπει να διαστέλλεται με ρυθμό 1 cm ανά ώρα στο αρχικό στάδιο, καθορίστηκε στη δεκαετία του 1950, από τον Αμερικανό μαιευτήρα Emanuel Friedman μετά από μελέτες του πάνω στην εξέλιξη του τοκετού.

Ωστόσο, νεότερες έρευνες, που διεξήχθησαν τα τελευταία 15 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης και μελέτης του ΠΟΥ σε 10.000 γυναίκες στη Νιγηρία και την Ουγκάντα, έδειξε ότι ο ρυθμός διαστολών μπορεί να είναι πιο αργός, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία της γυναίκας ή του παιδιού, δήλωσε ο Δρ Oladapo.

«Κάθε γυναίκα είναι μοναδική και μερικές επίτοκοι μπορούν να έχουν πιο αργούς ρυθμούς χωρίς κάτι να τις εμποδίζει για ένα φυσιολογικό κολπικό τοκετό».

Ένα αναθεωρημένο όριο ορίζει τα 5 cm διαστολή κατά τη διάρκεια των πρώτων 12 ωρών για μια νέα μητέρα και για 10 ώρες σε επόμενους τοκετούς, αναφέρει δήλωση του ΠΟΥ. Η γυναίκα και ο καρδιακός παλμός του μωρού πρέπει να παρακολουθούνται στενά καθόλη τη διάρκεια του τοκετού.

Όπως υποστηρίζει ο Δρ Metin Gülmezoglu, συντονιστής του τμήματος Maternal and Perinatal Health του ΠΟΥ, «ποσοστά των καισαρικών μεγαλύτερα του 10 με 15%  δε φαίνεται να οδηγούν σε σημαντική πτώση των ποσοστών θνησιμότητας της μητέρας ή του παιδιού.

Μία άλλη διαπίστωση αναφέρει ότι μεταξύ των οικογενειών μεσαίου εισοδήματος, στη Λατινική Αμερική, την Τουρκία, την Κίνα και το Ιράν καταγράφηκαν υψηλά ποσοστά καισαρικών, όπως και σε ορισμένα νοσοκομεία στην υποσαχάρια Αφρική «και πολύ συχνά όχι για τους σωστούς λόγους», σημειώνει ο Δρ Gülmezoglu.

Οι γυναίκες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν την καταλληλότερη για αυτές στάση κατά τον τοκετό, περιλαμβανομένης της κατάκλισης ή της καθιστής στάσης, και να τους προσφέρεται ανακούφιση από τον πόνο, ανέφερε, επίσης, ο Δρ Oladapo. «Στόχος είναι οι γυναίκες να είναι ενήμερες, να επιλέγουν και να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων», κατέληξε.

Τέλος, αναφορά γίνεται στην ανακοίνωση του ΠΟΥ στην επισειοτομή, μια επέμβαση που γίνεται στην εξωτερική περιοχή των γεννητικών οργάνων της επιτόκου για την πλάτυνση της εξόδου του κόλπου στον τοκετό, η οποία δε συνιστάται να εφαρμόζεται συστηματικά, καθώς όπως αναφέρεται πρέπει να εξετάζεται «αν κάποιες παρεμβάσεις κάνουν στην πράξη περισσότερο κακό παρά καλό».