ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Σεραφείμ Ζήκας: Είναι στο χέρι και των ασθενών η μείωση της μεσοσταθμικής συμμετοχής τους στη φαρμακευτική δαπάνη

Σεραφείμ Ζήκας: Είναι στο χέρι και των ασθενών η μείωση της μεσοσταθμικής συμμετοχής τους στη φαρμακευτική δαπάνη

Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Μία πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση έκανε ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Σεραφείμ Ζήκας, σχολιάζοντας το βασικό συμπέρασμα μελέτης που έφερε στη δημοσιότητα πριν λίγες μέρες το DailyPharmaNews (δείτε εδώ) μιλώντας με τον Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ιωάννη Υφαντόπουλο σύμφωνα με το οποίο  τριπλασιάστηκε η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασθενών στις δαπάνες για το φάρμακο από το 2008 μέχρι το 2015.

Ο κ. Ζήκας, σε ερώτηση για το πώς εισπράττει αυτήν την αύξηση ο φαρμακοποιός στην καθημερινότητά του, ανέφερε πως είναι κάτι που όχι μόνο το βλέπουν καθημερινά οι φαρμακοποιοί αλλά και το έχουν αναδείξει ως κλάδος.

Όπως είπε «μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης ο ασθενής είναι απαράδεκτο να επιβαρύνεται με τόσο μεγάλες μεσοσταθμικά συμμετοχές και να μην υπάρχουν αποφάσεις οι οποίες να τον ελαφρύνουν». Έθεσε ωστόσο και το θέμα της ευθύνης των ίδιων των ασθενών: «Όμως εδώ θα πρέπει και ο ασθενής στην καθημερινή του πρακτική να λάβει υπόψιν του ότι θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιες οδηγίες του υπουργείου για την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων. Θα πρέπει  και ο ασθενής να καθίσει και να σκεφτεί ότι θα πρέπει να επιλέγει γενόσημα φάρμακα. Και το πιο χαρακτηριστικό επιχείρημα γι’ αυτό είναι το εξής: ότι σε βαριές παθήσεις, σε βαριά περιστατικά τα οποία εισάγονται σε νοσοκομεία και κινδυνεύει η υγεία του ασθενούς μέσα στα νοσοκομεία η διείσδυση των γενοσήμων φτάνει το 60-70%. Γιατί ενώ συμβαίνει αυτό στη νοσοκομειακή δαπάνη δεν συμβαίνει και στην εξωνοσοκομειακή; Γιατί στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη το ποσοστό των γενοσήμων είναι καθηλωμένο στο 27-28%;»

Η άποψη του κ. Ζήκα είναι ότι η υπεύθυνη στάση των ασθενών στο ζήτημα θα λειτουργήσει τελικά υπέρ τους. «Πιστεύω ακράδαντα ότι εάν αυξηθεί η διείσδυση των γενοσήμων θα υπάρξουν τρόποι και αποφάσεις που θα μπορέσουν να ελαφρύνουν τον Έλληνα ασφαλισμένο από την υψηλή συμμετοχή».

Σε ό,τι αφορά το ρόλο των φαρμακοποιών ήταν σαφής: «Εμείς θέλουμε και παλεύουμε να αυξηθεί η διείσδυση των γενοσήμων. Όμως δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτήν την ιστορία. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες οι οποίοι λειτουργούν αντίρροπα. Δεν θα ήθελα αυτή τη στιγμή να ονομάσω κανέναν άλλο παράγοντα αλλά σε ό,τι αφορά εμάς προσπαθούμε για την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων».

Μάλιστα, στο ερώτημα για το πώς βλέπει την κουβέντα περί κινήτρων, με πρόσφατη την αναφορά του πρώην προέδρου του ΠΦΣ κ. Θοδωρή Αμπατζόγλου ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα και στους φαρμακοποιούς    ουσιαστικά κράτησε αποστάσεις από αυτήν την άποψη διατυπώνοντας μία θέση που και ο νυν πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης είχε διατυπώσει πρόσφατα σε συνέντευξή του. «Κάνουμε νομίζω καλά τη δουλειά μας και πραγματικά δεν νομίζω ότι χρειάζονται κίνητρα. Ας κοιτάξει η πολιτεία ποιοι άλλοι είναι οι αδύναμοι κρίκοι σε αυτήν την ιστορία και ας κατευθύνει προς τα εκεί τις πολιτικές της για να μπορέσει να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εγώ σας λέω τη δική μου άποψη. Σας λέω ότι ο φαρμακοποιός για να συμμετέχει ενεργά στην ενίσχυση, στη διείσδυση των γενοσήμων δεν χρειάζεται κίνητρα. Εμείς κάνουμε καλά τη δουλειά μας αλλά δυστυχώς δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτό το περιβάλλον και αυτή τη διαδικασία».