ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ιδού η Ρόδος...

Ιδού η Ρόδος...

Συγκεκριμένη πρόταση προς την πολιτεία για τις ελλείψεις  απευθύνει ο Αλέξανδρος Τσαπέκος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Πρόταση για την αντιμετώπιση του μεγάλου και διαχρονικού προβλήματος των ελλείψεων στα φαρμακεία έκανε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης και αναπληρωτής γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος με άρθρο του που δημοσιεύτηκε στον «Παρατηρητή της Θράκης».

Στο άρθρο αυτό που δημοσιεύτηκε μετά τις συναντήσεις που είχε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με ΗΔΙΚΑ και ΕΟΦ την Τετάρτη 14 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα (δες εδώ),  ο κ. Τσαπέκος ουσιαστικά προτείνει το αυτονόητο, την αξιοποίηση των στοιχείων που έχει στη διάθεση της η ΗΔΙΚΑ για τη συνταγογράφηση από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ.

Ο πρόεδρος του ΦΣ Ροδόπης αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

«Εάν θέλουμε να λυθεί κάποτε το βασανιστικό θέμα των ελλείψεων στα φαρμακεία της χώρας και να εκτονωθεί άμεσα σε ένα ικανοποιητικότατο  βαθμό το καθημερινό αυτό πρόβλημα, θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να αναλάβουν ο καθένας τις ευθύνες του.

Το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ, ως  οι αρμόδιες αρχές της Πολιτείας στη διασφάλιση της επάρκειας των φαρμάκων και στην προστασία της ιδιωτικής και της δημόσιας υγείας, οφείλουν άμεσα να εκδώσουν εγκύκλιο - οδηγία προς τις Φαρμακευτικές Εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στη χώρα, ώστε αυτές να είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν μέσω των φαρμακαποθηκών κάθε μηνιαία  αιτούμενη ποσότητα ιδιοσκευασμάτων των φαρμακείων, η οποία θα αποδεικνύεται ότι χορηγήθηκε σε συνταγές κατά τον προηγούμενο μήνα, με πιστοποιητικό-βεβαίωση  που θα εκδίδεται  αυτόματα, βάσει ηλεκτρονικής εφαρμογής,  από το σύστημα της ΗΔΙΚΑ.

Έτσι το μεγαλύτερο μέρος των ελλείψεων θα καλυφθεί άμεσα. Θα μείνει στη συνέχεια να διορθωθεί το μέρος εκείνο που θα αφορά τις αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα .

Οι εταιρείες επικαλούνται ότι ''ρίχνουν'' κάθε μήνα στη φαρμακευτική αγορά  από πενήντα τοις εκατό περισσότερα έως διπλάσια κυτία, από εκείνα που συνταγογραφούνται.

Ιδού λοιπόν η Ρόδος.

Με την παραπάνω ρύθμιση, οι εταιρείες θα διοχετεύουν στην αγορά  μόνο αυτά που φαίνονται  στο σύστημα  της ΗΔΙΚΑ  και  ίσως και ένα ποσοστό περί το 10-20 %   περισσότερα, για την ευελιξία που απαιτείται στο αρχικό στάδιο μιας τέτοιας καινούργιας εφαρμογής για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων.

Προσωρινά απαγορευτικά του ΕΟΦ , διάφορα ευχολόγια για τον περιορισμό του φαινομένου, κλπ, κλπ,  φαίνεται ότι απέτυχαν.

Απαιτείται πολιτική βούληση.

Την έχουν ;

Την Έχουμε ;

Ας το δοκιμάσουμε !!!

Σε άλλη περίπτωση, ας αφήσουν, και αυτοί , αλλά και εμείς,  την υποκρισία !!!

 

Τσαπέκος Αλέξανδρος

Πρόεδρος ΦΣ Ροδόπης