NEA

Σημαντική ανακάλυψη νέου οργάνου στον ανθρώπινο οργανισμό

Σημαντική ανακάλυψη νέου οργάνου στον ανθρώπινο οργανισμό

Βρισκόμαστε σε ένα σημείο στον ανθρώπινο πολιτισμό, όπου κάποια πράγματα φαίνονται να είναι απόλυτα. Υπάρχουν πολλά που συμβαίνουν μέσα στο ανθρώπινο σώμα, αλλά αν μας λέγατε εχθές ότι υπάρχουν όργανα που πρέπει να ανακαλυφθούν, θα το θεωρούσαμε απίθανο.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, οι ερευνητές έχουν βρει χώρους γεμάτους με υγρό σε συνδετικό ιστό (κανάλια) σε όλο το σώμα, κάτω από το δέρμα μας, ανάμεσα στους μύες. Ένα καναλωειδές σύστημα που διατρέχει την πεπτική οδό τους πνεύμονες και το ουροποιητικό σύστημα, ενώ περιβάλλει τις αρτηρίες και τις φλέβες. Πιθανώς, κατά τους επιστήμονες, λειτουργεί ως «αμορτισέρ», εμποδίζοντας τη ρήξη των ιστών των οργάνων, των μυών και των αγγείων μετά από κάποιο σοκ. Οι χώροι αυτοί δείχνουν να αποτελούν ένα ολοκαίνουργιο όργανο.

 

photo

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή παθολογίας Νιλ Θάιζε της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και τον Πέτρο Μπενιά της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά και του Ιατρικού Κέντρου Mount Sinai Beth Israel της Ν. Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», σύμφωνα με το «New Scientist» και τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», εκτιμούν ότι το νέο όργανο περιέχει περίπου το ένα πέμπτο του συνολικού όγκου των υγρών του ανθρωπίνου σώματος.

photo

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ενδοεικονική μικροσκοπία ομογενούς λέιζερ του στρώματος ιστού αποκάλυψε ότι "αντί να είναι πυκνά συσκευασμένα τοιχώματα κολλαγόνου που μοιάζουν με φράγματα, είναι ενδιάμεσοι χώροι γεμάτοι με ρευστά".

Οι "χώροι" είχαν χαθεί σε προηγούμενες μελέτες λόγω του τρόπου με τον οποίο οι επιστήμονες προετοίμασαν δείγματα για μικροσκοπικές διαφάνειες.

"Αντιμετωπίζουν τα δείγματα με χημικά, τα κόβουν σε λεπτές φέτες και τα βάφουν για να επισημάνουν βασικά χαρακτηριστικά", αναφέρει το LiveScience. "Αλλά αυτή η διαδικασία στερέωσης απομακρύνει το υγρό και προκαλεί την κατάρρευση των νεοεμφανιζόμενων-χώρων που κανονικά θα ήταν γεμάτοι υγρά".   Η νέα τεχνική απεικόνισης εξάλειψε αυτό το στάδιο προετοιμασίας, έτσι ώστε το δίκτυο υγρών και χώρων (που οι επιστήμονες καλούν "interstitium" στα Ελληνικά «Διαμέσιο») έμεινε άθικτο.   Για να γίνει ένα επίσημο όργανο όπως η καρδιά ή το δέρμα, άλλες ιατρικές ομάδες θα πρέπει να παρατηρήσουν και να μελετήσουν το "interstitium"  και θα πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη επιστημονική συναίνεση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εν τω μεταξύ δεν θα υπάρξει σημαντική νέα γνώση σχετικά.

photo

Ο συμμετέχων σαν ανώτερος ερευνητής και συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Neil Theise και η ομάδα του πιστεύουν ότι οι δομές «μπορεί να είναι σημαντικές σε μεταστάσεις καρκίνου, οίδημα, ίνωση και μηχανική λειτουργία πολλών ή όλων των ιστών και οργάνων». Το υγρό και οι διαδρομές του θα μπορούσε να μας πει ποιός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο καρκίνος εξαπλώνεται στους λεμφαδένες, οπότε μια καλύτερη κατανόηση του πώς συνδέονται όλα αυτά θα μπορούσε να σημαίνει καλύτερες μορφές θεραπείας για τους ασθενείς. Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο Δρ. Michael Nathanson από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale δήλωσε ότι "μας επιτρέπει να ρωτάμε κάθε είδους ερωτήσεις που δεν γνωρίζαμε καν να ρωτάμε εκ των προτέρων", κάτι που πρέπει να κάνει όλη η καλή έρευνα.

 

photo